Υγεία Δέρματος

Κολλαγόνο: Πώς θα βοηθήσετε το σώμα σας να παράξει περισσότερο για να διατηρήσετε τη νεότητά σας;

Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που υπάρχει σε όλο το ανθρώπινο σώμα, στους μυς, τα οστά, τους τένοντες, στους συνδέσμους, τα όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, την εντερική οδό και σε άλλους συνδετικούς ιστούς. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα είναι κολλαγόνο. Με βάση αυτό, η αγορά προϊόντων κολλαγόνου θεωρείται απαραίτητη; Οι ειδικοί λένε πως όχι, νοουμένου ότι το σώμα παράγει ήδη από μόνο του αρκετό κολλαγόνο, αρκεί να το βοηθήσετε σε αυτή την παραγωγή.

Πώς θα καταλάβετε αν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα σας είναι μειωμένα;

Δεν υπάρχει κάποια εξέταση αίματος ή κάποιος άλλος τρόπος για να μετρήσετε την ποσότητα του κολλαγόνου στο σώμα σας, αλλά μπορείτε να καταλάβετε το πότε αρχίζει να μειώνεται.

Με την πάροδο των χρόνων, το σώμα παράγει φυσικά λιγότερο κολλαγόνο και αυτή η μείωση μπορεί να ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας των 20. Η μείωση του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συνθηκών, που συνήθως γίνονται αποδεκτές ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, όπως:

  • Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Δημιουργούνται ρυτίδες, ενώ οι πληγές αρχίζουν να επουλώνονται πιο αργά.
  • Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γίνονται άκαμπτοι και το σώμα χάνει την ευελιξία του.
  • Η μυϊκή μάζα μειώνεται. Το σώμα γίνεται πιο αδύναμο.
  • Οι χόνδροι φθείρονται και προκαλείται πόνος στις αρθρώσεις ή οστεοαρθρίτιδα.
  • Η εντερική επένδυση γίνεται πιο λεπτή και προκαλούνται προβλήματα πέψης.

Πέραν όμως από την γήρανση, ο κύριος λόγος για τον οποίο το σώμα των περισσότερων ανθρώπων δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο είναι η κακή διατροφή. Συγκεκριμένα, το σώμα αδυνατεί να παράξει κολλαγόνο αν δεν εξασφαλίζονται αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την επεξεργασία του.

Πώς παράγεται το κολλαγόνο στο σώμα;

Για να παράξει κολλαγόνο ή οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη, το σώμα επαναχρησιμοποιεί και συνδυάζει διάφορα αμινοξέα, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της επαναχρησιμοποίησης, το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά βιταμίνη C, ψευδάργυρο και χαλκό. Συστατικά τα οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής διατροφής. Τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο και τα χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ τα κρέατα, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια είναι καλές πηγές μετάλλων.

Κατά τη γήρανση ωστόσο, το σώμα δεν απορροφά αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορέσει να τα επαναχρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα το κολλαγόνο που παράγεται να είναι λιγότερο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για οικοδόμηση κολλαγόνου στο σώμα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να παράξει κολλαγόνο είναι, όπως είπαμε πιο πάνω, η υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά παρέχουν στο σώμα μια μεγάλη ποσότητα αμινοξέων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη τροφή για τη δημιουργία κολλαγόνου στο σώμα είναι ο ζωμός οστών. (Οι ζωμοί οστών ευνοούν την υγεία;)

Πότε πρέπει να στραφείτε προς τα συμπληρώματα;

Παρόλο που η υγιεινή διατροφή ωθεί το σώμα να παράξει περισσότερο κολλαγόνο, σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ή ατόμων που η διατροφή τους δεν είναι τόσο θρεπτική όσο θα έπρεπε, τα συμπληρώματα είναι η αμέσως επόμενη λύση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το οποιοδήποτε συμπλήρωμα.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved