Θεραπεία

Πόνος στη μέση: Λειτουργεί η έλξη οσφυϊκής μοίρας για τον πόνο στη μέση;

Η οσφυϊκή έλξη, συχνά σε συνδυασμό με άσκηση, είναι μια θεραπεία φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιείται μερικές φορές για τον πόνο στη μέση ή την ισχιαλγία. Η τεχνική αυτή διατείνει τον χώρο μεταξύ των σπονδύλων στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, βοηθώντας στην ανακούφιση του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό το άρθρο εξετάζει την οσφυϊκή έλξη, τον τρόπο λειτουργίας της και τις διάφορες μεθόδους και συσκευές που χρησιμοποιούνται για την οσφυϊκή έλξη.

Τι είναι η οσφυϊκή έλξη;

Η οσφυϊκή έλξη (στην οσφυϊκή μοίρα) βοηθά στο διαχωρισμό των διαστημάτων μεταξύ των σπονδύλων σας, των οστών που αποτελούν τη σπονδυλική σας στήλη. Θεωρητικά, ο ελαφρύς διαχωρισμός αυτών των οστών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πίεσης από τα συμπιεσμένα νεύρα (όπως το ισχιακό νεύρο), ώστε να μειωθεί ο πόνος σας και να βελτιωθεί η κινητικότητά σας.

Τι λέει η έρευνα για την οσφυϊκή έλξη;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy (JOSPT) το 2016 θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά της για αυτές τις καταστάσεις. Οι ερευνητές λένε ότι η οσφυϊκή έλξη με άσκηση δεν βελτίωσε τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας (ΦΘ) μόνο. Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα 120 ατόμων με οσφυαλγία και συμπίεση νευρικών ριζών που επιλέχθηκαν τυχαία να υποβληθούν είτε σε οσφυϊκή έλξη με ασκήσεις είτε σε απλές ασκήσεις για τον πόνο. Οι ασκήσεις βασίζονταν στην έκταση, δηλαδή επικεντρώνονταν στην κίνηση της σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω, μια κίνηση που θεωρείται αποτελεσματική για πολλούς ανθρώπους με πόνο στην πλάτη και συμπιεσμένα νεύρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη της οσφυϊκής έλξης σε ασκήσεις φυσικής αγωγής δεν προσέφερε κανένα σημαντικό όφελος σε σχέση με την άσκηση με βάση την έκταση μόνο για τον πόνο στην πλάτη. Η οσφυϊκή έλξη μπορεί απλώς να είναι χάσιμο χρόνου (και πόρων) για τον πόνο στην πλάτη που αφορά την εμπλοκή των οσφυϊκών νευρικών ριζών. (Τα φανταχτερά μηχανήματα όπως η οσφυϊκή αποσυμπίεση εμπίπτουν στην κατηγορία της έλξης και έτσι πιθανότατα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στη θεραπευτική αγωγή της πλάτης σας).

Ωστόσο, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η οσφυϊκή έλξη είναι χρήσιμη για άτομα με πόνο στη μέση. Η μελέτη διερεύνησε δύο διαφορετικές τεχνικές οσφυϊκής έλξης και διαπίστωσε ότι τόσο η οσφυϊκή έλξη μεταβλητής δύναμης όσο και η οσφυϊκή έλξη υψηλής δύναμης ανακουφίζουν τον πόνο στη μέση. Διαπιστώθηκε ότι η οσφυϊκή έλξη υψηλής δύναμης μειώνει επίσης τη λειτουργική αναπηρία. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η οσφυϊκή έλξη βελτιώνει το εύρος της κίνησης στη δοκιμασία ανύψωσης του ίσιου ποδιού. Η μελέτη είχε ως στόχο να εξετάσει τις διαφορετικές δυνάμεις έλξης σε πρόπτωση μεσοσπονδύλιων δίσκων, μια κοινή αιτία πόνου στη μέση. Ενώ όλα τα επίπεδα βελτίωσαν το εύρος της κίνησης, η έλξη με το μισό βάρος του σώματος συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο στη μέση και την ισχιαλγία;

Εάν έχετε πόνο στη μέση, η άσκηση και η διόρθωση της στάσης του σώματος μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για να βρείτε ανακούφιση. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο και να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Επιπλέον, η άσκηση είναι μια ενεργητική θεραπεία που μπορείτε να κάνετε σχεδόν οπουδήποτε. Δεν χρειάζεται να βασίζεστε στο να πηγαίνετε στο φυσικοθεραπευτήριο- μπορείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την κατάστασή σας και στη συνέχεια να το κάνετε. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας διδάξει πώς να προλαμβάνετε τα επεισόδια πόνου στην πλάτη.

Έχει σημασία ποια άσκηση κάνετε; Ναι. Έρευνα από μελέτη του 2012 αποκάλυψε τη σημασία της συγκέντρωσης των ισχιακών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Ο φυσικοθεραπευτής σας που έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο McKenzie μπορεί να σας πει περισσότερα. Έτσι, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα άσκησης που κεντροποιεί τα συμπτώματά σας εάν έχετε πόνο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια στον κανονικό σας τρόπο ζωής.

Ενημερωθείτε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης για τη μέση σας. Εάν έχετε πόνο στη μέση ή ισχιαλγία, μπορεί να επωφεληθείτε από διάφορες θεραπείες από τον φυσικοθεραπευτή σας. Εάν ο φυσικοθεραπευτής σας σας προσφέρει οσφυϊκή έλξη για τον πόνο στη μέση σας, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι πραγματικά απαραίτητη ή ότι τα οφέλη θα είναι παροδικά. Θα πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον θεραπευτή σας και ίσως να δείτε αν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για εσάς.

Η άσκηση θα πρέπει να είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία και την πρόληψη του πόνου στην πλάτη σας. Ο φυσικοθεραπευτής σας είναι ειδικός στην κίνηση και μπορεί να σας δείξει ποιες ασκήσεις είναι οι καλύτερες για την κατάστασή σας. Έτσι, μπορεί να είναι καλή ιδέα να εγκαταλείψετε την οσφυϊκή έλξη και να βάλετε την πλάτη σας σε κίνηση για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια στο βέλτιστο επίπεδο δραστηριότητάς σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The effect of mechanical traction on low back pain in patients with herniated intervertebral disks: a systemic review and meta-analysis https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269215519872528

The Effectiveness of Mechanical Traction Among Subgroups of Patients With Low Back Pain and Leg Pain: A Randomized Trial https://www.jospt.org/doi/10.2519/jospt.2016.6238

Effect of lumbar traction on discogenic low back pain using variable forces https://ojs.jpma.org.pk/index.php/public_html/article/view/453

Effects of One-Fifth, One-Third, and One-Half of the Bodyweight Lumbar Traction on the Straight Leg Raise Test and Pain in Prolapsed Intervertebral Disc Patients: A Randomized Controlled Trial https://www.hindawi.com/journals/bmri/2021/2561502/

Centralization in patients with sciatica: are pain responses to repeated movement and positioning associated with outcome or types of disc lesions? https://link.springer.com/article/10.1007/s00586-011-2018-9

Early Physical Therapy Relieves Sciatica Disability and Pain https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2774405