Ωτορινολαρυγγολογικά

Λοιμώξεις των αυτιών: Πώς γίνεται διάγνωση και πώς θεραπεύονται;

Εάν έχετε παιδιά, θα γνωρίζετε ήδη πόσο συχνά παρουσιάζουν πόνο στα αυτιά. Παρόλο που και οι ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν πόνο στο αυτί, τα μικρά παιδιά εμφανίζουν πιο συχνές ενοχλήσεις, γιατί το σώμα τους δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ιούς και τα βακτήρια και τα μικρά αυτιά τους δεν λειτουργούν ακόμη τόσο καλά για την αποστράγγιση του υγρού. (Ωτίτιδα στα παιδιά: Ένας αναλυτικός οδηγός για γονείς … και όχι μόνο!)

Αν υπάρχει μόλυνση, ο πόνος στο αυτί συνοδεύεται από βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο και πυρετό. Καλέστε και επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν έχετε μόλυνση θα σας συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία. (3+1 κατ΄οίκον αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης του πυρετού)

Τι είναι η μέση ωτίτιδα;

Η μόλυνση στο μεσαίο τμήμα του αφτιού, ή και μέση ωτίτιδα, προκύπτει όταν κάποιος ιός ή βακτήριο προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή όπισθεν του τυμπάνου του αυτιού. Όπως είπαμε πιο πάνω, η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων Lucile Packard στο Στάνφορντ, αυτού του είδους οι μολύνσεις παρουσιάζονται στο 80% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Οι περισσότερες μολύνσεις στο μεσαίο τμήμα του αυτιού συμβαίνουν κατά την διάρκεια του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Συχνά οι μολύνσεις στο μεσαίο τμήμα του αυτιού δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία τους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αν ο πόνος επιμένει ή αν έχετε πυρετό. (Αιμορραγία στο αυτί: Αυτές είναι οι 6 κυριότερες αιτίες)

Τι εξετάσεις κάνει ο γιατρός για να διαπιστώσει από που προέρχεται ο πόνος στο αυτί;

Ο γιατρός αρχικά, ζητά να μάθει για τα συμπτώματά σας και ελέγχει το τύμπανο με ένα όργανο που ονομάζεται ωτοσκόπιο για ενδείξεις μόλυνσης. Τα σημάδια της μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο τύμπανο
  • Διογκωμένο τύμπανο
  • Υγρό πίσω από το τύμπανο

Το υγρό στο τύμπανο μπορεί να είναι λεπτό ή παχύ σαν πύον και εμφανίζεται στο μέσο αυτί, ακριβώς πίσω από το τύμπανο. Μέση ωτίτιδα σημαίνει φλεγμονή του μέσου αυτιού.

Ο γιατρός, με την χρήση ενός ειδικού οργάνου, φυσά αέρα στο τύμπανο για να ελέγξει αν κινείται. Αν υπάρχει υγρό στο αυτί, το τύμπανο είναι πιο άκαμπτο και δεν κινείται μπρος πίσω.

Επιπρόσθετα, αναζητά σημάδια μόλυνσης με τη χρήση ενός άλλου οργάνου, που ονομάζεται τυμπανόμετρο. (Μέση εκκριτική ωτίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Πώς θεραπεύεται η μέση ωτίτιδα;

Η μόλυνση στο αυτί μπορεί να προκληθεί από έναν ιό ή από κάποιο βακτήριο. Για τις μολύνσεις που προκαλούνται από ιούς, τα  αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν. Για τις μολύνσεις που είναι αποτέλεσμα βακτηρίων, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά. Σημειώνεται ότι ο γιατρός, για την ανακούφιση του πόνου. μπορεί να προτείνει ορισμένες σπιτικές θεραπείες, μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν η μόλυνση του αυτιού είναι αποτέλεσμα ιού ή βακτηρίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από αντιβιοτικά:

  • Αναλγητικά, συνήθως ακεταμινοφαίνη (Tylenol) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), που μειώνουν τον πόνο και τον πυρετό.
  • Ασπιρίνη, η οποία πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά λόγω του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης συνδρόμου Reye, μια σπάνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον εγκέφαλο ή στο συκώτι.
  • Μαξιλάρι θέρμανσης, σε χαμηλή θερμότητα. Με τα παιδιά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε περίπτωση που η μόλυνση στο αυτί, προκαλεί συσσώρευση υγρού (μέση ωτίτιδα με υγρό), ο γιατρός στρέφεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται μυριόστομή, κατά την οποία δημιουργεί μια μικρή τρύπα στο τύμπανο, ώστε το υγρό, το αίμα και το πύον να αποστραγγιστούν έξω από το αυτί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται ένα σωληνάριο που βοηθά στην αποστράγγιση, το οποίο πέφτει μόνο του 6-18 μήνες αργότερα.

Τονίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι πολύ σημαντική γιατί μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την ακοή και τον αριθμό των λοιμώξεων που επηρεάζουν τα αυτιά. (Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το κερί απ’ τα αυτιά σας;)