Υγεία Δέρματος

Maskne: Η δερματίτιδα από τη μάσκα ήρθε για να μείνει; 

Η λέξη “maskne” προέρχεται από την ένωση των αγγλικών λέξεων mask+acne. Έκανε την εμφάνισή της σαν ιατρικός όρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της Covid-19 για να εξηγήσει την εμφάνιση σμήγματος στο δέρμα μετά από την παρατεταμένη χρήση μάσκας.  Είναι σημαντική η διάγνωση της και η διαφοροποίηση της από την κλασσική ακμή, κυρίως λόγω των διαφορετικών αιτιών που την προκαλούν.

Αίτια εμφάνισης “maskne”

Η “maskne” σχετίζεται άμεσα με το καινούριο μικροπεριβάλλον του δέρματος και με την τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ του δέρματος και του υφάσματος της μάσκας. Αυτό έχει ως συνέπεια τον ερεθισμό των πόρων και την εμφάνιση ρηγμών στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια και η βρωμιά μπορούν να διαπεράσουν το φραγμό του δέρματος με μεγαλύτερη ευκολία. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της χρήσης μάσκας, το δέρμα δεν αναπνέει σωστά, συγκρατεί υγρασία και αυξάνεται η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αποφρακτικό μικροπεριβάλλον λόγω έντονης εφίδρωσης και υπερέκκρισης σμήγματος, αποτελώντας έτσι ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται και με τη μη σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και με τη χρήση μακιγιάζ.

Συμπτώματα:

 • Σπυράκια γύρω από την περιοχή κάλυψης της μάσκας, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα, στη μύτη και κάτω από τα μάτια
 • Ερυθρότητα της περιοχής
 • Ξηρή επιδερμίδα
 • Μαύρα στίγματα
 • Φαγούρα
 • Ξεφλούδισμα

Ποιοί εμφανίζουν “maskne”; 

Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να ταλαιπωρηθούν από αυτή τη μορφή ακμής, δεν επηρεάζει μόνο τα λιπαρά δέρματα. Ωστόσο είναι κατανοητό ότι ασθενείς με κυστική ακμή, ροδόχρους, ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ευαισθησίας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν “maskne” και να ταλαιπωρηθούν λίγο παραπάνω. 

Τι να κάνω για να την αντιμετωπίσω τη δερματίτιδα λόγω μάσκας;

Το σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε μια σωστή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας. Το κυριότερο απ’ όλα είναι να χρησιμοποιηθούν προϊόντα που θα ενδυναμώσουν ξανά το δερματικό φραγμό και θα ισορροπήσουν το pH του δέρματος. Μεταξύ αυτών είναι απαραίτητα καθημερινά τα παρακάτω:

 • Ήπια καθαριστικά προσώπου με αντιβακτηριακή δράση: για παράδειγμα τα Micellar water 
 •  Ενυδατικές κρέμες: είναι απαραίτητες για να μπορεί να εξισορροπήσει η υγρασία του προσώπου και να μειωθούν οι ρωγμές. Καλό είναι να επιλέγονται προϊόντα σε μορφή serum, lotion και να αποφεύγονται ο αλοιφές που περιέχουν μεγαλύτερης ποσότητα ελαιώδους φάσης και μικρότερης υδατικής. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται συστατικά που ερεθίζουν παραπάνω το πρόσωπο, όπως για παράδειγμα η αλκοόλη, ρετινόλη, α-υδρόξυοξέα (AHA). Αντιθέτως είναι θεμιτή η χρήση κρεμών που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια και η διμεθικόνη.
 • Τοπικής χρήσης φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής: Αποφεύγεται η χρήση κρεμών που έχουν ως δραστική ουσία το υπεροξείδιο του βενζολίου, σαλικυλικό οξύ, ρετινοειδή, ΑΗΑ, θείο γιατί μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής. Για το λόγο αυτό, προτιμάται η χρήση εκείνων που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή tea tree, πρόπολη, άρνικα και άλλων βοτάνων που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα σε μορφή πούδρας που βοηθάνε ιδιαίτερα και στην εφίδρωση, καθώς έχουν την ικανότητα να απορροφούν την περίσσεια υγρασία, αποφράσσοντας κατ’ επέκταση το δέρμα. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η χρήση κρεμών με αντιβίωση ή ρετινοειδή θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση του γιατρού ή του φαρμακοποιού για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.
 • Αντηλιακά: Συνιστάται η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασία SPF 50+ και είναι ιδανικό να ανανεώνεται κάθε 3-4 ώρες. Τα αντηλιακά συνήθως περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή του τιτανίου τα οποία βοηθούν στην ανάπλαση του δερματικού φραγμού. 
 • Αλλαγή της μάσκας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συχνό και καλό πλύσιμο των μασκών πολλαπλών χρήσεων.
 • Αποφυγή χρήσης μακιγιάζ

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως όσο ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η χρήση μάσκας καθιστάται απαραίτητη μιας και εξακολουθεί να αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση διάδοσης του ιού. Όταν λοιπόν η πανδημία τελειώσει τότε και το φαινόμενο “maskne” θα εξαλειφθεί, μέχρι τότε ας προσέχουμε για την υγείας μας και ας περιποιούμαστε το πρόσωπό μας ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις! 

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved