Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: Μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα

Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα, θα μπορούσε να συρρικνώσει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο;

Η έντονη χρήση αλκοόλ έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με αλλαγές στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας ή κρασιού) την ημέρα, σχετίζεται με μειωμένο μέγεθος και δομή του εγκεφάλου. (Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιου είδους αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια γνωστικής εξασθένησης. (Γνωστική εξασθένηση: μειώστε τον κίνδυνο καταναλώνοντας μανιτάρια)

Με βάση την ανάλυση των δεδομένων τους, σχετικά με το ποτό και την υγεία του εγκεφάλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές που υπέστησαν στον όγκο του εγκέφαλου τους οι 36.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στην μελέτη, ήταν παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά την γήρανση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications:

  • Ο εγκέφαλος ενός 50χρονου που πίνει κατά μέσο όρο μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, είναι πιο γερασμένος κατά δύο χρόνια, συγκριτικά με τον εγκέφαλο κάποιου που δεν πίνει.
  • Ο εγκέφαλος ενός ατόμου που πίνει 4 ποτά την ημέρα, είναι κατά 10 χρόνια πιο γερασμένος, από τον εγκέφαλο των ατόμων που δεν πίνουν.

Πόσο αλκοόλ θεωρείται σχετικά ακίνδυνο;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι ακόμη και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ, που με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες είναι ασφαλείς, στην πραγματικότητα δεν είναι. (Αλκοόλ: Ποιες διαταραχές ή ασθένειες προκαλεί;)

Για παράδειγμα, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση του Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA), θεωρεί ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Οι ερευνητές όμως, της συγκεκριμένης μελέτης, υπογράμμισαν ότι ακόμη και αυτά τα επίπεδα προκαλούν ανιχνεύσιμες, επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

Ο Δρ. Henry Kranzler, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Εθισμού στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αναφερόμενος στο ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, τονίζοντας μάλιστα ότι τα όρια που θέτει η NIAAA είναι υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, ίσως και κατά δύο φορές, με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, με την κατανάλωση χαμηλής ποσότητας αλκοόλ, οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου είναι μικρές, οπότε ενδεχομένως μισό ποτό την ημέρα να είναι η κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης για όσους αρέσκονται στο αλκοόλ. (Αλκοολισμός: Αποτελεί τον νούμερο ένα εθισμό σε κάποιες χώρες)

Με ποιο τρόπο επηρεάζει τον εγκέφαλο το αλκοόλ;

Η χρήση αλκοόλ μειώνει τον όγκο του εγκεφάλου αναγκάζοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα κύτταρα του συνδετικού τους ιστού να αποβάλλουν νερό, δήλωσε ο James Giordano, PhD, καθηγητής νευρολογίας και βιοχημείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, DC. Όπως εξήγησε ωστόσο, η απώλεια αυτού του όγκου δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια λειτουργίας του εγκεφάλου. Με πιο απλά λόγια, η κατανάλωση ενός ποτού την ημέρα, πιθανότατα δεν μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα, αλλά, η επαναλαμβανόμενη και αυξημένη κατανάλωση, σίγουρα δύναται να προκαλέσει σημαντική γνωστική μείωση. (Για ποιους λόγους ξεχνώ; Μήπως κινδυνεύω από άνοια;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Even Moderate Drinking Can Shrink Brain Over Time https://www.healthline.com/health-news/even-moderate-drinking-can-shrink-brain-over-time

Drinking Levels Defined https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/moderate-binge-drinking

Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank https://www.nature.com/articles/s41467-022-28735-5