Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Για ποιους λόγους ξεχνώ; Μήπως κινδυνεύω από άνοια;

Για ποιους λόγους ξεχνώ; Μήπως κινδυνεύω από άνοια;

1. Έλλειψη ύπνου

Εάν το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμηθήκατε καλά, θα παρατηρήσετε ότι σας είναι πιο δύσκολο να θυμηθείτε κάποια πράγματα την επόμενη ημέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ύπνος ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σημειώνεται ότι επαρκής ύπνος σημαίνει 8 ώρες κάθε βράδυ. Για να κοιμηθείτε καλύτερα ακολουθείστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου και αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη μετά το μεσημέρι.

2. Φαρμακευτική αγωγή

Τα παυσίπονα, τα ηρεμιστικά και τα βοηθήματα ύπνου, μπορούν να αποδυναμώσουν την μνήμη σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Ακόμη και οι λιγότερο προφανείς ένοχοι, όπως είναι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντιισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του αντιδρά διαφορετικά σε κάθε φάρμακο, εάν παρατηρήσετε ότι ξεχνάτε μετά την έναρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, ενημερώστε τον γιατρό σας και συζητήστε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του φαρμάκου σας.

3. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και αυτό γιατί το υψηλό σάκχαρο στο αίμα βλάπτει τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου, ενώ η υψηλή ινσουλίνη βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ωστόσο, πάρα το γεγονός ότι οι μελέτες περί του θέματος συνεχίζονται, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα αποτελέσματα με υγιεινή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση.

4. Γονίδια

Τα γονίδια φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άνοια, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερη σημασία μόνο για ορισμένους τύπους άνοιας. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ένα γονίδιο μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη ενός ατόμου, σε κάποιο άλλο άτομο μπορεί να μην έχει καμία αρνητική επίδραση. Σε κάθε περίπτωση, μια γενετική εξέταση, θα μπορούσε να σας δώσει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

5. Ηλικία

Η μνήμη τείνει να φθείρεται όταν ένας άνθρωπός αρχίζει να γερνάει. Αυτό το είδος απώλειας μνήμης ονομάζεται «άνοια» μόνο όταν αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου με αρνητικό τρόπο. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας είναι τα γονίδια, η διατροφή, η άσκηση, ο κοινωνικός τρόπος ζωής και διάφορες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

6. Εγκεφαλικό

Όταν ένας άνθρωπος βιώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σημαίνει ότι η ροή του αίματος σταμάτησε σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου του. Ο κατεστραμμένος ιστός του εγκεφάλου, μπορεί να μείωση την ικανότητα σκέψης, ομιλίας, μνήμης και προσοχής. Αυτή η πάθηση ονομάζεται αγγειακή άνοια και συνήθως συμβαίνει μετά από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων. Σημειώνεται ότι οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το κάπνισμα.

7. Κάπνισμα

Το κάπνισμα φαίνεται να συρρικνώνει μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην σκέψη και την μνήμη. Επιπρόσθετα, προκαλεί βλάβες σε διάφορα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που όπως είπαμε πιο πάνω αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

8. Καρδιακή νόσος

Η πλάκα που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, επιβραδύνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος, προκαλώντας αθηροσκλήρωση, η οποία δημιουργεί προβλήματα μνήμης. Επιπρόσθετα, η αθηροσκλήρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες άνοιας.

9. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης, καθώς μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει εγκεφαλικό επεισόδιο που συνήθως οδηγεί σε αγγειακή άνοια. Γενικότερα, η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα είναι πολύ βοηθητικοί τρόποι διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης.

10. Κατάθλιψη και άγχος

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή όταν έχετε άγχος, θα παρατηρήσετε ότι σας είναι δύσκολο να ανακαλέσετε πράγματα στη μνήμη σας. Μάλιστα, οι άνθρωποι με χρόνιο άγχος και κατάθλιψη είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν άνοια, παρόλο που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διαχείρισης του άγχους σας ή και για φαρμακευτική αγωγή εάν διαγνωστείτε με κατάθλιψη.

11. Τραύμα στο κεφάλι

Ένας εγκεφαλικός τραυματισμός, μπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεχνάτε τα ραντεβού σας ή να μην είστε σίγουροι αν κάνατε κάτι. Η ξεκούραση θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρήγορα. Σημειώνεται ότι τα επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι, σε αθλήματα όπως η πυγμαχία, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Επισκεφτείτε αμέσως ένα γιατρό εάν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι βλέπετε θολά, νιώθετε ζάλη, σύγχυση και ναυτία.

12. Παχυσαρκία

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, παρακμή του εγκεφάλου, εγκεφαλικά επεισόδια και κατά συνέπεια σε προβλήματα μνήμης. Συζητήστε με το γιατρό σας για το ποιο είναι το κατάλληλο σωματικό βάρος για εσάς και αρχίστε άσκηση και υγιεινή διατροφή.

13. Έλλειψη άσκησης

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σμίκρυνσης του εγκεφάλου, προβλημάτων μνήμης και άνοιας. Φαίνεται μάλιστα ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα άτομα που ήδη έχουν άνοια. Υπογραμμίζεται ότι δεν χρειάζεται υπερβολική άσκηση ή υπερβολικό τρέξιμο για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Ένα απλό περπάτημα, λίγο κολύμπι ή ακόμη και ο χορός για 30 λεπτά είναι αρκετό.

14. Κακή διατροφή

Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον εγκέφαλο. Προτιμήστε την μεσογειακή διατροφή η οποία προάγει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, καρύδια, ελαιόλαδο και άλλα υγιεινά λιπαρά και μειώστε το κόκκινο κρέας.


+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Healthy Aging: Reasons For Memory Loss And Dementia Risk https://www.medicinenet.com/healthy_aging_reasons_memory_loss_dementia_risk/article.htm?ecd=mnl_spc_121119

Diabetes, Pre-Diabetes and Memory Loss http://adrc.usc.edu/diabetes-pre-diabetes-and-memory-loss/

Depression as a modifiable factor to decrease the risk of dementia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28463236

Risk factors for heart disease linked to dementia https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/risk-factors-heart-disease-linked-dementia

Assessing Risk for Alzheimer's Disease https://www.nia.nih.gov/health/assessing-risk-alzheimers-disease

vascular dementia https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke/cognitive-and-communication-effects-of-stroke/vascular-dementia

Memory and Traumatic Brain Injury https://msktc.org/memory-and-traumatic-brain-injury

HEALTHY AGING: REASONS FOR MEMORY LOSS AND DEMENTIA RISK https://www.rxlist.com/reasons_memory_loss_healthy_aging_dementia_risk/article.htm

Blood Pressure and Alzheimer's Risk: What's the Connection? https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/alzheimers-disease/blood-pressure-and-alzheimers-risk-whats-the-connection

Sleep, Learning, and Memory http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/benefits-of-sleep/learning-memory

Heart disease as a risk factor for dementia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3641811/

Alzheimer's Disease https://www.cdc.gov/aging/aginginfo/alzheimers.htm

Memory Loss https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke/cognitive-and-communication-effects-of-stroke/memory-loss

What is Cardiovascular Disease? https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease

Smoking and dementia https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/smoking-and-dementia

Traumatic Brain Injury (TBI) https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/related_conditions/traumatic-brain-injury