Πρόληψη και θεραπεία

Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, που είναι γνωστό ότι αποτρέπει τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, όπως οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί να εμποδίσει και την έναρξη νέου διαβήτη, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου που λαμβάνει ο κάθε ασθενής.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, κοινώς γνωστός ως διαβήτης, είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη μεταφέρει τα σάκχαρα από το αίμα στα κύτταρα για να αποθηκευτούν ή να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Με το διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη που παραμένει δίχως θεραπεία, μπορεί να βλάψει τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά , το δέρμα και άλλα όργανα του σώματος.

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κατάσταση που βιώνει ο οργανισμός όταν η πίεση του αίματος είναι πολύ υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η πίεση του αίματος εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις αρτηρίες και την αντίσταση που αυτό συναντάει. Ως εκ τούτου, όσο στενότερες είναι οι αρτηρίες τόσο μεγαλύτερη πίεση θα αναπτύσσει το αίμα κατά την κίνησή του μέσα σε αυτές.

Η υπέρταση είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη νόσος που αναπτύσσεται σταδιακά, συχνά χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή στένωση των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα αγγεία, στις αρτηρίες αλλά και στην καρδιά, η οποία καλείται να καταβάλλει περισσότερη δύναμη για να στείλει αίμα στο σώμα. Για τους λόγους αυτούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη της πάθησης και η διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα, εντός των φυσιολογικών ορίων.

Τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι μερικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη.

Οι αναστολείς ΜΕΑ, όπως η λισινοπρίλη και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, όπως η βαλσαρτάνη, δείχνουν να έχουν ισχυρότερη σχέση με την πρόληψη του διαβήτη. Αντίθετα, οι β-αναστολείς, όπως η ασεβουτολόλη και τα διουρητικά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Milad Nazarzadeh και τους συνεργάτες του, «η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι η μείωση της αρτηριακής πίεση μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη του διαβήτη, πέραν από τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων».  Όπως εξήγησε, οι αναστολείς ΜΕΑ και τα ARB θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ οι β-αναστολείς και τα θειαζιδικά διουρητικά θα πρέπει να αποφεύγονται όπου είναι δυνατόν.

Ο Matthew A. Cavender, MD, MPH, και ο Robert C. Wirka, MD, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, συμφωνούν με τα νέα ευρήματα και με βάση μεγάλο μέρος προηγούμενων αποδεικτικών στοιχείων, υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης στην πρόληψη του διαβήτη. Όπως εξήγησαν, παρόλο που η μείωση του κινδύνου που διαπιστώθηκε σε αυτή την μελέτη δεν ήταν τόσο σημαντική, «οι παρεμβάσεις που προσφέρουν ακόμη και μέτρια οφέλη είναι πολύ σημαντικές για καταστάσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης».

Τα δεδομένα αυτά είναι αρκετά για να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές;

Ο Nazarzadeh και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο ισχυρά για να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία εκδίδει τις κατευθυντήριες γραμμές, τα φάρμακα που συνιστώνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συνιστώνται μόνο έναντι άλλων ασθενειών, όπως η νεφρική βλάβη, αλλά όχι για τον διαβήτη. Ωστόσο, επειδή εκτιμάται ότι το 13% των ανθρώπων έχουν διαβήτη και ένα εντυπωσιακό 34,5% έχει προδιαβήτη, «η ανάγκη για περεταίρω μέτρα πρόληψης είναι μεγάλη και τα πιο πάνω ευρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις κατευθυντήριες γραμμές».

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών.