Πρόληψη και θεραπεία

Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, που είναι γνωστό ότι αποτρέπει τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, όπως οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί να εμποδίσει και την έναρξη νέου διαβήτη, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου που λαμβάνει ο κάθε ασθενής.

Τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι μερικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη.

Οι αναστολείς ΜΕΑ, όπως η λισινοπρίλη και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, όπως η βαλσαρτάνη, δείχνουν να έχουν ισχυρότερη σχέση με την πρόληψη του διαβήτη. Αντίθετα, οι β-αναστολείς, όπως η ασεβουτολόλη και τα διουρητικά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Milad Nazarzadeh και τους συνεργάτες του, «η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι η μείωση της αρτηριακής πίεση μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη του διαβήτη, πέραν από τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων».  Όπως εξήγησε, οι αναστολείς ΜΕΑ και τα ARB θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ οι β-αναστολείς και τα θειαζιδικά διουρητικά θα πρέπει να αποφεύγονται όπου είναι δυνατόν.

Ο Matthew A. Cavender, MD, MPH, και ο Robert C. Wirka, MD, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, συμφωνούν με τα νέα ευρήματα και με βάση μεγάλο μέρος προηγούμενων αποδεικτικών στοιχείων, υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης στην πρόληψη του διαβήτη. Όπως εξήγησαν, παρόλο που η μείωση του κινδύνου που διαπιστώθηκε σε αυτή την μελέτη δεν ήταν τόσο σημαντική, «οι παρεμβάσεις που προσφέρουν ακόμη και μέτρια οφέλη είναι πολύ σημαντικές για καταστάσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης».

Τα δεδομένα αυτά είναι αρκετά για να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές;

Ο Nazarzadeh και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο ισχυρά για να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία εκδίδει τις κατευθυντήριες γραμμές, τα φάρμακα που συνιστώνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συνιστώνται μόνο έναντι άλλων ασθενειών, όπως η νεφρική βλάβη, αλλά όχι για τον διαβήτη. Ωστόσο, επειδή εκτιμάται ότι το 13% των ανθρώπων έχουν διαβήτη και ένα εντυπωσιακό 34,5% έχει προδιαβήτη, «η ανάγκη για περεταίρω μέτρα πρόληψης είναι μεγάλη και τα πιο πάνω ευρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις κατευθυντήριες γραμμές».

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών.

Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι διαβήτη: Διαβήτης τύπου 1, διαβήτης τύπου 2 και διαβήτης κύησης.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1, θεωρείται αυτοάνοση αντίδραση, κατά την οποία το σώμα εμποδίζεται από το να παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει συνήθως παιδιά και νέους ενήλικες. Τα συμπτώματα που προκαλεί εμφανίζονται σχετικά γρήγορα.

Διαβήτης τύπου 2

Το σώμα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αδυνατεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει και να διατηρήσει το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται αργά και μακροπρόθεσμα και επηρεάζει κυρίως ενήλικες.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες ωστόσο, δεν είχαν διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη τους. Αυτός ο τύπος διαβήτη αυξάνει τον μετέπειτα κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.