Μοριακή Βιολογία

Όταν κάθεστε στον ήλιο πεινάτε πιο γρήγορα; Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό

Είναι γνωστό πως το ηλιακό φως παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου, αλλά όχι μόνο σε ότι αφορά την παραγωγή της βιταμίνης D. Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism Journal, διαπίστωσε πως η έκθεση στο υπεριώδες ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της «ορμόνης της πείνας», στους άνδρες με αποτέλεσμα την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων από αυτούς. Τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν όμως στις γυναίκες.

Ποια είναι η σημασία του ηλιακού φωτός για την ανθρώπινη υγεία;

Η έκθεση στο ηλιακό φως παρουσιάζει ορισμένα οφέλη αλλά και κινδύνους για τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB αποτελεί, αποδεδειγμένα, παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα), ακτινικής υπερκεράτωσης, καταρράκτη και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Ωστόσο, το ηλιακό φως είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας, όπως η προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η απελευθέρωση ενδορφινών που βελτιώνουν τη διάθεση.

Πώς επηρεάζει το ηλιακό φως το αίσθημα της πείνας;

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism Journal, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περίπου 3.000 ατόμων, ηλικίας 25-64 ετών, που συμμετείχαν για χρονικό διάστημα 12 μηνών σε εθνική έρευνα για τη διατροφή και υγεία στο Ισραήλ.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι άντρες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 300 θερμίδες (kcal) περισσότερες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, που κατανάλωναν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία UVB για 25 λεπτά, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η διαφορετική επιρροή που έχει το ηλιακό φως στα δύο φύλα. Οι συμμετέχοντες ήταν πέντε άντρες και πέντε γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών. Πριν και μετά από την έκθεση στον ήλιο, οι ερευνητές έκαναν αιμοληψία και αφού ανέλυσαν τα δείγματα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αλλαγές σε πρωτεΐνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό, με διαφορετικό τρόπο σε άνδρες και γυναίκες.

Αποτελέσματα άλλων ερευνών σε ποντίκια, έδειξαν επίσης διαφορές στο μεταβολισμό μεταξύ των δύο φύλων, ύστερα από έκθεση σε ακτινοβολία UVB, οι οποίες συνδέθηκαν με την αυξημένη πείνα και πρόσληψη τροφής στα αρσενικά. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και στους ανθρώπους, αφού στο δέρμα των ανδρών παρατηρήθηκε αύξηση της έκφρασης της γκρελίνης, ύστερα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία UVB για 5 ημέρες, κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε στο δέρμα των γυναικών.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που:

  • διεγείρει την όρεξη
  • αυξάνει την πρόσληψη τροφής
  • συμβάλει στην αποθήκευση του λίπους στο σώμα
  • Έχει αποδειχθεί επίσης πως μπορεί να ρυθμίζει την ενέργεια
  • αποτρέπει την καταστροφή των μυών
  • μειώνει τη δραστηριότητα των νεύρων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έναυσμα για την απελευθέρωση της γκρελίνης, μέσω της μεταγραφικής οδού p53, αποτελεί η βλάβη του DNA των κυττάρων του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Στην περίπτωση των γυναικών, διαπιστώθηκε πως το μονοπάτι αυτό μπλοκάρεται από τα οιστρογόνα, γεγονός το οποίο ενδεχομένως εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Παρόλο που η έρευνα, μέχρι στιγμής, δείχνει ξεκάθαρα πως οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το μεταβολισμό των ανδρών και των γυναικών, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can sunlight make you hungrier? https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-sunlight-make-you-hungrier

Food-seeking behavior is triggered by skin ultraviolet exposure in males https://www.nature.com/articles/s42255-022-00587-9

Ghrelin: much more than a hunger hormone https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049314/