Άσκηση και Υγεία

Pilates vs Yoga: Οι διαφορές και τι είναι σωστό για εσάς

Το Pilates και η Yoga έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με διαφορετικές παραλλαγές που διατίθενται σε γυμναστήρια και στούντιο σε όλο τον κόσμο, υπάρχει κάτι σχεδόν για όλους. Η Yoga και το Pilates είναι και οι δύο προπονήσεις χαμηλής έντασης που επικεντρώνονται στη χρήση αντίστασης με το βάρος του σώματος. Τα οφέλη είναι τεράστια. Και οι δύο προπονήσεις μπορούν να αυξήσουν τη συνολική υγεία, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Όπως με κάθε άσκηση, η σωστή προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να γίνονται τροποποιήσεις για όσους έχουν κινητικούς περιορισμούς.

Pilates:

Το Pilates αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Pilates έφερε τη μέθοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1923 και πέρασε χρόνια τελειοποιώντας την προσέγγισή του. Η συγκεκριμένη γυμναστική μπορεί:

 1. να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή
 2. να βελτιώσει την ευλυγισία και τη στάση του σώματος
 3. να οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία
 4. να οδηγήσει σε μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις

Το Pilates επικεντρώνεται σε μικρές κινήσεις που απαιτούν τη χρήση σημαντικών σταθεροποιητικών μυών της πλάτης και του κορμού. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην έναρξη κάθε άσκησης με μια ελεγχόμενη αναπνοή που ξεκινάει τη σύσπαση των μυών του κορμού. Το Pilates μπορεί να γίνει σε στρώμα ή σε εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός είναι μοναδικός, καθώς χρησιμοποιεί μόνο ελατήρια, μοχλούς και το βάρος του σώματός σας για να παρέχει αντίσταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Pilates μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από τις ακόλουθες παθήσεις:

 1. αρθρίτιδα
 2. ακράτεια ούρων
 3. αναπνευστικές παθήσεις
 4. τραυματισμούς των αρθρώσεων
 5. πόνο στην πλάτη

Yoga:

Η ακριβής προέλευση της Yoga είναι άγνωστη. Αλλά υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία 3.000 χρόνια. Η Yoga έχει τις ρίζες της στον σαμανισμό, τον βουδισμό και άλλες ανατολικές θρησκείες. Είναι επικεντρωμένη γύρω από τις πέντε πεποιθήσεις της:

 1. σωστή χαλάρωση
 2. άσκηση
 3. αναπνοή
 4. διατροφή
 5. θετική σκέψη και διαλογισμός

Η ενσυνειδητότητα και η βαθιά αναπνοή αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μιας πρακτικής Yoga. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα, η διατήρηση διαφόρων στάσεων και η ροή μέσα από διάφορες σειρές κινήσεων είναι στάνταρ στα περισσότερα μαθήματα. Η γιόγκα μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή γυμναστικής του σώματος και του νου. Συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα και τη συνειδητή εστίαση. Αυτό φέρνει αυξημένη επίγνωση της αναπνοής και της ενέργειας. Τα οφέλη της γιόγκα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Εκτός από τα σωματικά και ψυχικά οφέλη, η γιόγκα είναι επίσης γνωστό ότι έχει θετικές επιδράσεις σε ιατρικά ζητήματα, όπως:

 1. άγχος
 2. κατάθλιψη
 3. σκλήρυνση κατά πλάκας
 4. αρθρίτιδα
 5. αναπνευστικές παθήσεις
 6. υψηλή αρτηριακή πίεση
 7. χρόνιος πόνος
 8. διαβήτης τύπου 2

Ποιες είναι οι ομοιότητες των Pilates και yoga;

Τόσο η Yoga όσο και το mat Pilates μπορούν να γίνουν με ελάχιστο εξοπλισμό. Απαιτούν μόνο τη χρήση ενός στρώματος και μερικών πρόσθετων στηριγμάτων, όπως ένα μπλοκ ή ένα δαχτυλίδι Pilates, εάν το επιθυμείτε. Και τα δύο επικεντρώνονται στη σωστή χρήση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης και δίνουν έμφαση στη διαφραγματική αναπνοή, ή στην αναπνοή βαθιά μέσα στην κοιλιά. Τόσο η Yoga όσο και το Pilates απαιτούν πνευματική συγκέντρωση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Ποιο είναι καλύτερο yoga ή Pilates;

Η Yoga και το Pilates είναι και τα δύο εξαιρετικές προπονήσεις. Εάν έχετε κάποια πάθηση, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να διαπιστώσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Πολλές μορφές Yoga απαιτούν σημαντική ευελιξία και κινητικότητα των αρθρώσεων, ιδίως της σπονδυλικής στήλης, των γοφών και των καρπών. Αν και οι περισσότερες στάσεις μπορούν να τροποποιηθούν, ένα άτομο με σοβαρούς περιορισμούς ή πόνο μπορεί να βρει πρόκληση να ακολουθήσει σε πιο προχωρημένα μαθήματα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ γιόγκα, όπως η επανορθωτική γιόγκα, η acro γιόγκα και η γιόγκα σε καρέκλα. Το κλειδί είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας.

Το πιλάτες μπορεί να είναι μια εξαιρετική άσκηση για ηλικιωμένους ή για όσους αναρρώνουν από τραυματισμό, λόγω των ασκήσεων χαμηλής επίπτωσης και των λεπτών κινήσεων. Υπάρχουν πολλές μορφές Pilates. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ο τύπος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Οι προπονήσεις που βασίζονται σε εξοπλισμό χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες κινήσεις όπως σε ένα μάθημα σε στρώμα, αλλά με πρόσθετη αντίσταση. Το Mat Pilates είναι εξαιρετικό για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο για όσους έχουν μειωμένη κινητικότητα ή ανεπαρκή δύναμη του κορμού.

Το Pilates μπορεί να είναι ακριβό και η πρόσβαση σε εξοπλισμό είναι υποχρεωτική για ορισμένες μορφές Pilates. Όπως και με τη yoga, το Pilates μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά η σωστή διδασκαλία και εκτέλεση των ασκήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή τραυματισμών.

Σημεία προσοχής:

Τροποποιήστε τις προπονήσεις σας εάν έχετε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα ή έχετε αναπνευστικά προβλήματα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε Pilates ή Yoga αν είστε έγκυος ή έχετε άλλους σωματικούς περιορισμούς. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Ίσως να θέλετε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ιδιαίτερα μαθήματα προτού μπείτε σε ένα γκρουπ ή ακολουθήσετε ένα βίντεο προπόνησης. Η λανθασμένη στάση ή η υπέρβαση των ορίων σας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Συμπερασματικά:

Η γιόγκα και το πιλάτες είναι και οι δύο εξαιρετικές προσθήκες στην εβδομαδιαία ρουτίνα άσκησής σας. Αυτές οι προπονήσεις θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας αν θέλετε να:

 1. να ενδυναμώσετε το μυϊκό σας σύστημα
 2. να αυξήσετε την ευλυγισία σας
 3. να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια
 4. να βελτιώσετε τη σταθερότητα του κορμού σας

Η Yoga μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε την πρακτική του διαλογισμού σας, να βελτιώσετε την ευλυγισία σας και να βοηθήσετε στην ισορροπία. Το Pilates μπορεί να είναι καλύτερο για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, τη βελτίωση της στάσης του σώματος και για τη δύναμη του κορμού.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Yoga on Our Minds: A Systematic Review of Yoga for Neuropsychiatric Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3555015/

Pilates: how does it work and who needs it? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666467/

Effects of Pilates Training on Lumbo-Pelvic Stability and Flexibility http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289190/

Yoga and pilates in the management of low back pain. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19468897/

Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. https://www.ijoy.org.in/article.asp?issn=0973-6131;year=2011;volume=4;issue=2;spage=49;epage=54;aulast=Woodyard