Διατροφή

Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα τρόφιμα;

Τα αποξηραμένα τρόφιμα ωφελούν την υγεία;

Τα αποξηραμένα φρούτα, τα αποξηραμένα σνακ και τα αφυδατωμένα (Jerky) κρέατα είναι νόστιμα και αποθηκεύονται εύκολα. Αλλά πόσο υγιεινά είναι για τον άνθρωπο; Η ξήρανση και η αφυδάτωση των τροφίμων, είναι ο παλαιότερος τρόπος συντήρησής τους. Αυτός ο τρόπος όμως, μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες τους και να καταστρέψει τις βιταμίνες Α και C που περιέχουν, καθώς με την συρρίκνωση των τροφίμων συρρικνώνονται και τα θρεπτικά τους συστατικά.

1. Βόειο Jerky

Ο όρος Jerky προέρχεται από την ισπανική λέξη «charqui», που σημαίνει λωρίδες αποξηραμένου κρέατος. Το βόειο αποξηραμένο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη B12 και ο σίδηρος. Την ίδια στιγμή περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου. Συγκεκριμένα 28 γραμμάρια αποξηραμένου βοείου κρέατος περιέχουν σχεδόν το 22% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης νατρίου. Μάλιστα, 28 γραμμάρια βοείου Jerky περιέχουν περίπου 14 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

2. Χοιρινό Jerky

28 γραμμάρια χοιρινού αποξηραμένου κρέατος περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνη και αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, καλύπτουν περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου.

3. Σολομός Jerky

Ο σολομός περιέχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια κρέατος και αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά τα 28 γραμμάρια ωστόσο, καλύπτουν το 21% της ημερήσια συνιστώμενης δόσης νατρίου και περιέχουν 25 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

4. Σταφίδες

Οι σταφίδες είναι στην ουσία αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Επίσης, είναι καλή πηγή ινών, σιδήρου και καλίου. Τα σταφύλια, όταν συρρικνώνονται χάνουν νερό και ως εκ τούτου η ζάχαρη και οι θερμίδες που περιέχουν συμπυκνώνονται. Περίπου 60 σταφίδες περιέχουν 17 γραμμάρια ζάχαρης, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση τους.

5. Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα εκτός από μερικές βιταμίνες που χάνουν είναι πιο θρεπτικά από τα κανονικά δαμάσκηνα. Είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν μάλιστα και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, όπως όλα τα αποξηραμένα φρούτα, είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.

6. Βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από ότι τα φρέσκα βερίκοκα. Πέντε με έξι κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από ότι ένα ολόκληρο φρέσκο βερίκοκο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιπρόσθετα, τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν περισσότερο κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο από τα φρέσκα, αλλά και περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη. Κατά την αποξήρανση τους ωστόσο, χάνουν το περισσότερο μέρος των βιταμινών Α και C που περιείχαν πριν την ξήρανση.

7. Αποξηραμένα μούρα

Τα αποξηραμένα μούρα είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (ίνες, σίδηρο, κάλιο) συγκριτικά με τα φρέσκα, αλλά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες. Γενικότερα, τα φρέσκα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνονται περίπου στο μισό κατά την ξήρανση.

8. Αποξηραμένα λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να αποξηραθούν και να χρησιμοποιηθούν σε σούπες. Όπως συμβαίνει με τα φρούτα, έτσι και τα αποξηραμένα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά χάνουν μεγάλο ποσοστό βιταμινών Α και C κατά την ξήρανση.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved