Εγκυμοσύνη

Σιωπηλή αποβολή: Τι είναι και τι την προκαλεί;

Η χαμένη αποβολή, γνωστή ως σιωπηλή αποβολή, συμβαίνει όταν το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται ή πεθαίνει στη μήτρα. Αυτός ο τύπος τερματισμού της εγκυμοσύνης, συμβαίνει χωρίς εμφανή σημάδια, όπως η αιμορραγία, οι κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα και ο πόνος στην πλάτη.

Η σιωπηλή αποβολή συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης και διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος ρουτίνας. (Αποβολή: Ένας οδηγός για άνδρες)

Ποιες οι αιτίες των σιωπηλών αποβολών;

Όπως όλοι οι τύποι αποβολής, σιωπηλή αποβολή σημαίνει ότι το έμβρυο έχει πεθάνει ή έχει πάψει να αναπτύσσεται στη μήτρα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω:

  • Γενετικού προβλήματος στο έμβρυο
  • Δομικού προβλήματος στη μήτρα ή τον τράχηλο
  • Υποκείμενου προβλήματος υγείας

Ο λόγος που κάποιες αποβολές προκαλούν συμπτώματα και άλλες όχι, δεν είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά η σιωπηλή αποβολή, όπως λέει και το όνομά της, έχει σιωπηλή φύση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος από το κανονικό, για να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών, από τη στιγμή του θανάτου ή της υπανάπτυξης του εμβρύου. Αντίθετα, με τις αποβολές που προκαλούν συμπτώματα, όπως αιμορραγία και κράμπες, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται μέσα σε ώρες, ημέρες ή εβδομάδες, μετά τον θάνατο του εμβρύου. (Πότε και πώς μπορείτε να μάθετε το φύλο του μωρού σας;)


Γιατί η σιωπηλή αποβολή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή;

Η αποβολή του εμβρύου ξεκινά με πόνο παρόμοιο με τις κράμπες της περιόδου και κολπική αιμορραγία, αλλά η σιωπηλή αποβολή, συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Μερικές φορές, μια γυναίκα μπορεί να έχει κράμπες και/ή καφέ-ροζ ή κόκκινη κολπική έκκριση, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Την ίδια ώρα, η έλλειψη κίνησης του εμβρύου δεν μπορεί να την προειδοποιήσει, καθώς οι περισσότερες σιωπηλές αποβολές συμβαίνουν νωρίς στην εγκυμοσύνη, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι κινήσεις του εμβρύου. (Σεξ στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Επιπρόσθετα, ακόμη και μετά την σιωπηλή αποβολή, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκυος συνεχίζει να έχει συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως ευαισθησία στο στήθος, ναυτία και κόπωση, γεγονός που και πάλι δεν την προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα, ακόμη και το τεστ εγκυμοσύνης συνεχίζει να δείχνει θετικό μετά την αποβολή. (Είναι ασφαλής η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;)

Πώς γίνεται διάγνωση της σιωπηλής αποβολής;

Η σιωπηλή αποβολή ανακαλύπτεται συνήθως κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος ρουτίνας, το οποίο μπορεί να δείξει ότι το έμβρυο είναι πολύ μικρό για την ηλικία της κύησης ή ότι ο καρδιακός παλμός είναι μη ανιχνεύσιμος. Συνήθως, το υπερηχογράφημα επαναλαμβάνεται 10 μέρες περίπου μετά, για να εξακριβωθεί ότι πράγματι δεν υπάρχει καρδιακός παλμός.

Επιπρόσθετα, η σιωπηλή αποβολή μπορεί να ανιχνευθεί μέσω μιας εξέτασης για σωματικές ανωμαλίες του εμβρύου, η οποία πραγματοποιείται την 18η –  21η εβδομάδα της κύηση (η σιωπηλή αποβολή μπορεί να συμβεί την 20η εβδομάδα κύησης). (Εγκυμοσύνη και κολύμβση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Πώς αντιμετωπίζεται η σιωπηλή αποβολή;

Η θεραπεία της σιωπηλής αποβολής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το στάδιο της ανάπτυξης του εμβρύου, οι ανάγκες και οι προτιμήσεις της εγκύου. (Εγκυμοσύνη: Πόσο δύσκολο είναι να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά τα 35;)

Η έγκυος γυναίκα μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό της, τις ακόλουθες επιλογές:

  • Φυσική αποβολή χωρίς ιατρική παρέμβαση
  • Λήψη φαρμάκων για πρόκληση σωματικής αποβολής
  • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νεκρού εμβρύου