Παιδί

Σωματική δραστηριότητα για παιδιά και εφήβους με αναπηρία

Γιατί η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τα παιδιά με αναπηρία;

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι καλό για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, την ευημερία και την ανάπτυξη των παιδιών, τώρα και στο μέλλον. Η σωματική δραστηριότητα:

  1. ενισχύει τα οστά, τους μύες, την καρδιά και τους πνεύμονες των παιδιών
  2. βελτιώνει το συντονισμό, την ισορροπία, τη στάση του σώματος και την ευελιξία των παιδιών
  3. βοηθά τα παιδιά να διατηρούν υγιές βάρος
  4. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών
  5. μειώνει τον κίνδυνο των παιδιών για υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος, κατάθλιψη και διαβήτη τύπου 2

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει επίσης την ευημερία. Για παράδειγμα, τα δραστήρια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να:

  • να έχουν αυτοπεποίθηση, υγιή αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου
  • να είναι πιο ανεξάρτητα
  • να αισθάνονται χαλαρά και να κοιμούνται καλά
  • έχουν καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη
  • να τα πάνε καλά με τους άλλους και να κάνουν ευκολότερα φίλους
  • να μοιράζονται, να εναλλάσσονται και να συνεργάζονται.

Ποιοι είναι οι τύποι σωματικής δραστηριότητας;

Σωματική δραστηριότητα είναι κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει την κίνηση του σώματός σας. Περιλαμβάνει τις καθημερινές δραστηριότητες καθώς και τα οργανωμένα αθλήματα και την άσκηση.

Οι ελαφρές σωματικές δραστηριότητες δεν μεταβάλλουν αισθητά την αναπνοή ή τον καρδιακό ρυθμό του παιδιού σας. Σε αυτές περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η ορθοστασία, το χαλαρό περπάτημα, η χαλαρή μετακίνηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου.

Οι μέτριες δραστηριότητες κάνουν το παιδί σας να ξεφυσάει λίγο. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, γρήγορη μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο, χορό, προπόνηση με βάρη και κολύμπι.

Οι έντονες δραστηριότητες αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς του παιδιού σας και το κάνουν να λαχανιάζει πολύ. Οι έντονες δραστηριότητες μπορεί να συμβαίνουν σε παιχνίδια ή δραστηριότητες όπως η ποδηλασία (συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας με το χέρι), το ποδόσφαιρο, τα αθλήματα σε αναπηρικό αμαξίδιο και ορισμένες μορφές χορού.

Οι δραστηριότητες που ενισχύουν τους μύες και τα οστά κάνουν τους μύες του παιδιού σας να εργάζονται πιο σκληρά από το συνηθισμένο και ασκούν επιπλέον δύναμη στα οστά. Οι δραστηριότητες ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν αναρρίχηση, προπόνηση με βάρη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως βυθίσματα, καθίσματα, ασκήσεις από το κάθισμα στο πάτωμα και καθιστές κάμψεις με τη χρήση βραχιόνων καρέκλας.

Οι μέτριες και έντονες σωματικές δραστηριότητες είναι συχνά επίσης δραστηριότητες ενδυνάμωσης, επειδή βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών και των οστών.

Πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζονται τα παιδιά με αναπηρία;

Το παιδί σας με αναπηρία χρειάζεται την ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Οι αυστραλιανές οδηγίες λένε ότι τα παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με την ηλικία τους:

  • Στα 1-3 έτη, τα παιδιά πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα. Αυτό περιλαμβάνει ενεργητικό παιχνίδι.
  • Στα 3-5 έτη, τα παιδιά πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα. Αυτό περιλαμβάνει μία ώρα ενεργητικού παιχνιδιού.
  • Στα 5-18 έτη, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συν αρκετές ώρες ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Και τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που ενισχύουν τους μύες και τα οστά.

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά με αναπηρία να είναι ενεργά;

Η ευχαρίστηση, το ενδιαφέρον και η ποικιλία είναι το κλειδί για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ενεργό. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να αισθάνεται κίνητρο και να συμμετέχει όταν απολαμβάνει και ενδιαφέρεται για αυτό που κάνει. Και αν το παιδί σας δοκιμάζει μια ποικιλία δραστηριοτήτων, μπορεί επίσης να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα, να αναπτύξει περισσότερες δεξιότητες και να έχει αρκετή σωματική δραστηριότητα στην ημέρα του.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Εμπλέξτε το παιδί σας σε σωματικά παιχνίδια και ενεργητικό παιχνίδι από όταν είναι μικρό. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας χρόνο για κοιλιά ή ένα παιχνίδι ή μια κουδουνίστρα για να κρατάει.
  • Ρωτήστε το παιδί σας αν έχει δει στην τηλεόραση ή στην κοινότητα κάποιο άθλημα που το ενδιαφέρει και θα ήθελε να δοκιμάσει.
  • Παίζετε τακτικά μαζί και προσέξτε ποια παιχνίδια και δραστηριότητες ενδιαφέρουν ή ενθουσιάζουν το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αγαπάει τα παιχνίδια με το νερό, μπορεί να του αρέσει το κολύμπι.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα καλό μείγμα παιχνιδιού, αθλημάτων, παιχνιδιών και δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να παίξετε με μπάλες, να τρέξετε σε μια πίστα με κιμωλία ή να αντικατοπτρίσετε κινήσεις.
  • Να είστε και εσείς δραστήριοι – το παιδί σας πιθανόν να θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Πώς να βρείτε ή να δημιουργήσετε προσβάσιμες φυσικές δραστηριότητες για παιδιά με αναπηρία;

Αφού γνωρίζετε τις φυσικές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το παιδί σας, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους για να μπορεί το παιδί σας να κάνει αυτές τις δραστηριότητες στην κοινότητά σας.

Μερικές φορές τα σχολεία, οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι, τα γυμναστήρια ή οι κοινοτικές ομάδες μπορεί να προσφέρουν ήδη προσβάσιμες ή τροποποιημένες επιλογές για παιδιά με αναπηρία. Και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε με αυτούς τους οργανισμούς για την τροποποίηση των δραστηριοτήτων ώστε να γίνουν προσβάσιμες για το παιδί σας.

Το πρώτο σας βήμα είναι να φτιάξετε έναν κατάλογο με κέντρα ή υπηρεσίες που οργανώνουν σωματικές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το παιδί σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε ή/και να επισκεφθείτε αυτές τις υπηρεσίες για να μιλήσετε με το προσωπικό ή τους εθελοντές για το τι χρειάζεται το παιδί σας για να συμμετάσχει.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  • Ποιες τροποποιήσεις ή υποστηρίξεις χρειάζονται; Για παράδειγμα, χρειάζεται το παιδί σας επιπλέον ή τροποποιημένο εξοπλισμό, ατομική επίβλεψη ή βοήθεια, αλλαγές στους κανόνες κ.ο.κ.;
  • Μπορεί το κέντρο ή η υπηρεσία να φιλοξενήσει αυτές τις τροποποιήσεις ή υποστηρίξεις; Για παράδειγμα, μπορεί να είναι γρήγορη και εύκολη η αλλαγή των κανόνων, η μετακίνηση του εξοπλισμού ή η προσαρμογή των χώρων, αλλά ο νέος εξοπλισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές ή η εκπαίδευση του προσωπικού μπορεί να απαιτούν επιπλέον χρηματοδότηση ή σχεδιασμό.
  • Μπορούν αυτές οι τροποποιήσεις ή υποστηρίξεις να καλυφθούν από την ασφάλιση του παιδιού σας;

Μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μαζί σας τον ειδικό για την αναπηρία του παιδιού σας όταν επισκέπτεστε ή μιλάτε με το κέντρο ή την υπηρεσία. Ο επαγγελματίας μπορεί να προσδιορίσει τις τροποποιήσεις και τις υποστηρίξεις που απαιτούνται για να γίνει η δραστηριότητα ασφαλής και κατάλληλη για το παιδί σας και μπορεί να συνεργαστεί με το κέντρο ή την υπηρεσία για τις τροποποιήσεις αυτές.

Ποια είναι τα αθλήματα και οι σωματικές δραστηριότητες ειδικά για άτομα με ειδικές ανάγκες;

Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται να κάνει σωματικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά με αναπηρία, μπορείτε να εξετάσετε αθλήματα και δραστηριότητες ειδικά για άτομα με αναπηρία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  1. Αθλήματα με αναπηρικό αμαξίδιο – αυτά περιλαμβάνουν μπάσκετ, ράγκμπι, τένις, πινγκ πονγκ και άλλα.
  2. Προσαρμοσμένη ποδηλασία – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ποδήλατα χειρός, ποδήλατα με πεντάλ στο χέρι ή ειδικά ποδήλατα για τρέξιμο με σκελετό.
  3. Προγράμματα κολύμβησης ή άλλες δραστηριότητες στο νερό ειδικά για παιδιά με αναπηρία – η κολύμβηση και τα θαλάσσια αθλήματα μπορεί να είναι καλά για παιδιά με σωματική αναπηρία που χρειάζονται πλήρη υποστήριξη του σώματος ή που θέλουν να δουλέψουν στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης με τρόπο που δεν φέρει βάρος.
  4. Αθλήματα για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης – αυτά περιλαμβάνουν τοξοβολία, τζούντο, κωπηλασία, τρέξιμο, ποδόσφαιρο και άλλα.
  5. Αθλήματα κωφών – αυτά περιλαμβάνουν στίβο, κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, μπόουλινγκ και άλλα.
  6. Ιππασία – ορισμένα προγράμματα είναι διαθέσιμα για παιδιά με αναπηρία ως θεραπεία για τη βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος, του μυϊκού τόνου και του συντονισμού.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Barriers and facilitators of physical activity participation for young people and adults with childhood-onset physical disability: a mixed methods systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33559889/

Perceived barriers and facilitators to participation in physical activity for children with disability: a qualitative study https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-016-0544-7

24‐hour activity for children with cerebral palsy: a clinical practice guide https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7754464/

Exercise and physical activity recommendations for people with cerebral palsy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853808/