Διατροφή

Τεχνητά γλυκαντικά: Σύμμαχος ή εχθρός της απώλειας βάρους;

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος αντικαθιστούν τη ζάχαρη στον καφέ, στα ροφήματά τους, ακόμα και στα γλυκά τους εδέσματα με τεχνητά γλυκαντικά σουκραλοζης. Αρχικά, δεν είχαν γίνει μελέτες για το όφελος από την ενέργεια αυτή. Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται όμως να “ρίξουν φως” στο ερώτημα αυτό.

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά από σουκραλόζη, ως μέρος μιας στρατηγικής απώλειας βάρους μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Open.

Τα τεχνητά γλυκαντικά βοηθούν στην απώλεια βάρους ή ευνοούν την παχυσαρκία;

Τα προϊόντα σουκραλόζης έρχονται σε πολλές μορφές, ανάμεσά τους και η σκόνη σουκραλόζης την οποία χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ως υποκατάστατο της ζάχαρης στον καφέ τους και σε άλλα ποτά. Επιπρόσθετα, η σουκραλόζη υπάρχει και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά διαίτης, στο σιρόπι σφενδάμου, στις σάλτσες σαλάτας και στα περισσότερα προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη».

Οι ερευνητές της μελέτης, για να ελέγξουν το πώς επιδρούν τα τεχνητά γλυκαντικά στους παχύσαρκους ανθρώπους και στις γυναίκες (που τα χρησιμοποιούν περισσότερο), πραγματοποίησαν εξετάσεις κατά τις οποίες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός ποτού με σουκραλόζη, υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, που τους ωθούσε να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό.

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Kathleen Page, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα παχύσαρκα άτομα είναι ευαίσθητα στα τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό τους, ενισχύοντας την σκέψη της πείνας και οδηγώντας τελικά σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τεχνητά γλυκαντικά για να χάσουν βάρος, η Δρ. Page τόνισε ότι η θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένες μελέτες, είπε, υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμα, ενώ άλλες δείχνουν ότι συμβάλουν στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, τονίζουν επίσης την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το φύλο και ο δείκτης μάζας του σώματος σε μελλοντικές έρευνες για τα γλυκαντικά, υπογράμμισε η Δρ. Page.

Αναφορικά με τη σημασία της μελέτης, η Stephanie Kullmann, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνας για τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές του Πανεπιστήμιου του Tübingen στη Γερμανία, σημείωσε ότι είναι “πολύ μεγάλης σημασίας”, καθώς αναδεικνύει τις πιθανές επιπτώσεις που έχουν τα τεχνητά γλυκαντικά στα παχύσαρκα άτομα και κυρίως στις γυναίκες. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη μη θρεπτικών γλυκαντικών στη διατροφή, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με αρνητικές συνέπειες στη διατροφική συμπεριφορά και τον μεταβολισμό, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Βέβαια, χρειάζονται περεταίρω έρευνες πριν οι διατροφολόγοι αρχίσουν να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να απομακρύνουν τα τεχνητά γλυκαντικά από τη διατροφή τους.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Your Artificial Sweetener May Actually Make You Hungrier https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20211006/artificial-sweetener-may-make-you-hungrier

Obesity and Sex-Related Associations With Differential Effects of Sucralose vs Sucrose on Appetite and Reward Processing https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784545