Καρκίνος

Καρκίνος: Μειώνονται τα ποσοστά θανάτου

Η ετήσια έκθεση του National Cancer Institute της Αμερικής, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο συνέχισαν την καθοδική τους πορεία από το 2001 έως το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εν λόγω μειώσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις φυλετικές και εθνικές ομάδες και μεταξύ ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεαρών ενηλίκων και παιδιών. Τα ποσοστά νέων καρκίνων για όλα τα είδη καρκίνου συνδυαστικά, μεταξύ ανδρών μειώθηκαν και αυξήθηκαν ελαφρώς ανάμεσα στις γυναίκες από το 2012 έως το 2016. Σημειώνεται ότι την εν λόγω έκθεση συνοδεύει μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν την πρόοδο σε σχέση με τους στόχους Healthy People 2020 για τέσσερις κοινούς καρκίνους: πνευμόνων, προστάτη, καρκίνο του μαστού και ορθοκολικού καρκίνου.

Τι διαπίστωσε η έκθεση για το 2013 έως το 2017;

 • Τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών, μειώθηκαν για 11 από τους 19 πιο κοινούς καρκίνους, για 4 καρκίνους ήταν σταθερά (όπως ο καρκίνος του προστάτη), ενώ για άλλους 4 καρκίνους παρουσίασαν αύξηση (στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα, μαλακού ιστού όπως της καρδιάς, του εγκεφάλου και άλλου νευρικού συστήματος και του παγκρέατος).
 • Μεταξύ των γυναικών, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν για 14 από τους 20 συνηθέστερους καρκίνους, ανάμεσα τους και οι τρείς ποιο κοινοί καρκίνοι  (πνευμόνων και βρόγχων, μαστού και παχέος εντέρου), ωστόσο αυξήθηκαν για καρκίνους της μήτρας, του ήπατος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και του παγκρέατος. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του καρκίνου ήταν σταθεροί για τη στοματική κοιλότητα και τον καρκίνο του φάρυγγα.
 • Τα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά μέσο όρο 1,4%. Μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 15 έως 39 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,0% σε ετήσια βάση.
 • Τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του μελανώματος μειώθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση για τους άνδρες και κατά 6,3% ετησίως για τις γυναίκες.
 • Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκαν κατά 4,8% ετησίως για τους άνδρες και κατά 3,7% ετησίως για τις γυναίκες. Ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/4 του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

Σχολιάζοντας αυτά τα ευρήματα ο William G. Cance, επικεφαλής του Ιατρικού και Επιστημονικού κέντρου ACS, τόνισε πως τα ποσοστά αυτά δείχνουν το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εργαζόμαστε με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, υπογραμμίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ειδικά για να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το  γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016, τα ποσοστά εμφάνισης όλων των ειδών καρκίνου σε συνδυασμό, ήταν σταθερά για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αυξήθηκαν ελαφρώς. Επιπλέον, τα ποσοστά νέων καρκίνων εμφανίστηκαν σταθερά στους λευκούς άνδρες και μειώθηκαν ανάμεσα στους μαύρους, του Ασιάτες, τους κατοίκους του Ειρηνικού, του Νησιώτες (API), τους Ινδούς, τους κατοίκους της Αλάσκας Native (AI / AN) και τους Ισπανόφωνους.

Ο διευθυντής του NCI Norman E. «Ned» Sharpless, βέβαια, τόνισε πως αν και τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. «Τα στοιχεία, ειδικά η αύξηση που παρουσιάζεται στις γυναίκες, αποτελούν υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω πρόοδο» σημείωσε.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι καρκίνοι στα παιδιά σύμφωνα με την έκθεση;

Η έκθεση, αναφέρει για πρώτη φορά, ποσοστά και τάσεις για τους συνηθέστερους καρκίνους στα παιδιά κάτω των 15 ετών και στους εφήβους και νεαρούς 15-39 ετών.

 • Μεταξύ των παιδιών, τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,8% σε ετήσια βάση, από το 2012 έως το 2016. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου στα παιδιά ήταν λευχαιμία, καρκίνος εγκεφάλου, άλλοι καρκίνοι του νευρικού συστήματος και λέμφωμα. Όλοι αυτοί οι καρκίνοι, την συγκεκριμένη περίοδο, παρουσίασαν αυξανόμενες τάσεις εμφάνισης.
 • Μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,9% σε ετήσια βάση, από το 2012 έως το 2016. Ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ εφήβων και νεαρών ήταν ο καρκίνος του μαστού. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των νέων μαύρων γυναικών.

Ποια πρόοδος σημειώθηκε στην πρόληψη του καρκίνου;

Σε μια συνοδευτική μελέτη της έκθεσης, οι ερευνητές μέτρησαν την πρόοδο σε σχέση με τους 10ετείς εθνικούς στόχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών, που είναι γνωστοί ως «Healthy People 2020». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξήτασαν την πρόοδο για τέσσερις κοινούς καρκίνους: πνευμόνων, προστάτη, καρκίνο του μαστού και Ορθοκολικού καρκίνου.

Η εν λόγω μελέτη, διαπίστωσε ότι οι στόχοι πληρούνται για όλους τους συνδυασμούς καρκίνου, ανάμεσα τους και ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, όχι όμως σε όλες τις μεμονωμένες κοινωνικοδημογραφικές ομάδες. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι οι στόχοι δεν πληρούνται για τους ενήλικες, καθώς δεν διακόπτουν, ούτε μειώνουν το κάπνισμα, δεν μειώνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και δεν παρατηρείται μείωση της παχυσαρκίας.

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, η έκθεση καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στην διακοπή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Άλλα συμπεράσματα σχετικά με τους στόχους «Healthy People 2020» είναι:

 • Από το 2008 έως το 2015, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν ελαφρά μεταξύ των ισπανόφωνων γυναικών, αλλά μειώθηκαν μεταξύ άλλων ομάδων, ιδιαίτερα γυναικών από την Ασία και γυναικών από αγροτικές περιοχές.
 • Ο στόχος ελέγχου του καρκίνου του μαστού που είναι 81,1%, δεν πληρείται σε καμία ομάδα. Τα χαμηλότερα ποσοστά εξέτασης για καρκίνο του μαστού τα είχαν οι ανασφάλιστες γυναίκες.
 • Ο ρυθμός προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου, παρουσίασε βελτίωση με συνολική αύξηση 20% ανάμεσα στο 2008 και το 2017, ωστόσο δεν έφτασε τον στόχο του 70,5%.
 • Ο έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 35% ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες από την Ινδία, την Αλάσκα και την Ισπανία, καθώς και ανάμεσα σε ανασφάλιστους άνδρες και γυναίκες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Annual Report to the Nation: Cancer death rates continue to decline https://www.nih.gov/news-events/news-releases/annual-report-nation-cancer-death-rates-continue-decline-2020

Annual Report to the Nation on the Status of Cancer https://seer.cancer.gov/report_to_nation/

Leading Health Indicators https://www.healthypeople.gov/2020/Leading-Health-Indicators

NCI is the nation's leader in cancer research https://www.cancer.gov/