Καρδιά και αγγεία

Βιταμίνη Κ: Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς;

Πέραν από τις πολύ γνωστές βιταμίνες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού, όπως η Βιταμίνη C και D, υπάρχουν και λιγότερο γνωστές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Medical Heart Association τον Αύγουστο, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ είναι το κλειδί για την καλή υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση (ASCVD).

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ διατίθεται σε δυο μορφές: σε βιταμίνη Κ1 και σε βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1 υπάρχει κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, ενώ η Κ2 υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως σε ορισμένα τυριά. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές μορφές, λειτουργούν διαφορετικά στο σώμα, αλλά είναι και οι δυο πολύ σημαντικές.

Η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς;

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το κατά πόσο η πρόσληψη βιταμινών Κ1 και Κ2, συνδέεται με νοσηλείες που αφορούν ASCVD, όπως η ισχαιμική καρδιακή νόσος, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αρτηριακή νόσος, σε μια ομάδα ατόμων από την Δανία.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 53.000 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την συχνότητα των τροφών που κατανάλωναν, ενώ οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για τυχόν εισαγωγές τους στο νοσοκομείο.

Οι κύριες διαιτητικές πηγές βιταμίνης Κ1 που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, ήταν μαργαρίνη, μπρόκολο, ψωμί ολικής αλέσεως και σπανάκι, ενώ οι κύριες πηγές βιταμίνης Κ2 ήταν βούτυρο, αυγά και σκληρά τυριά.

Συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερη βιταμίνη Κ1, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας με τέτοιου είδους νοσήματα. Ενώ για τα άτομα που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Κ2, η πιθανότητα νοσηλείας τους ήταν 14% χαμηλότερη, συγκριτικά με όσους λάμβαναν μικρότερες ποσότητες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με όσους λάμβαναν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Κ, εκείνοι που κατανάλωναν μεγαλύτερες είχαν:

  • 14% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • 17% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 34% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με περιφερική αρτηριακή νόσο

Την ίδια στιγμή ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης Κ δεν προσέφερε επιπλέον οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τους ειδικούς και δεδομένου ότι πολλά τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ2 είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, τυρί, αυγά), η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να αντισταθμίσει τα πιθανά καρδιακά τους οφέλη.

Πώς βελτιώνει την υγεία της καρδιάς η βιταμίνη Κ;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η βιταμίνη Κ μειώνει τον κίνδυνο ASCVD, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω:

  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Οπότε, η λήψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ1, βοηθά στην διαχείριση της συστηματικής φλεγμονής. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ASCVD.
  • Η βιταμίνη Κ βοηθά στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Πώς θα καταναλώσετε περισσότερη βιταμίνη Κ;

  • Καταναλώστε άφθονα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το μαρούλι και το σπανάκι.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας βιολογικό κρέας.
  • Καταναλώστε αυγά από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το βούτυρο.

Σημειώνεται ότι παρόλο που υπάρχουν συμπληρώματα Βιταμίνης Κ, χρειάζονται περεταίρω μελέτες για το κατά πόσο έχουν ισάξια επίδραση στην υγεία της καρδιάς με τα φρέσκα τρόφιμα.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Vitamin K May Help Keep Your Heart Healthy https://www.verywellhealth.com/vitamin-k-heart-health-5198185

Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34369182/

Antiinflammatory Therapy with Canakinumab for Atherosclerotic Disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28845751/

The Role of Vitamin K Status in Cardiovascular Health: Evidence from Observational and Clinical Studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28944098/

Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34369182/