Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

11 Τρόποι με τους οποίους οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Πάρκινσον

Είναι γνωστό ότι η άσκηση κάθε είδους κάνει καλό στην υγεία κάθε ανθρώπου, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Γνωρίζατε όμως ότι είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους ζουν με τη νόσο Πάρκινσον; Η φυσικοθεραπεία είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της νόσου. Και βοηθά τους πάσχοντες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι.

  1. Βελτίωση της κινητικότητας, της δύναμης και της ισορροπίας

Η διατήρηση της κινητικότητας και της αυτάρκειας είναι κορυφαία προτεραιότητα για τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο Πάρκινσον. Η δυσκαμψία είναι επίσης ένα γνωστό πρόβλημα της νόσου. Αυτή η ακαμψία μπορεί να προκαλέσει κακή στάση του σώματος και πόνο που οδηγεί σε άλλα λειτουργικά προβλήματα. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα. Οι φυσικοθεραπευτές καθοδηγούν τα άτομα με Πάρκινσον μέσω κινήσεων και διατάσεων για να αυξήσουν την κινητικότητα, τη δύναμη και την ισορροπία.

  1. Εκπαίδευση σε πλάτος

Ορισμένοι φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν το LSVT BIG (ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σχεδιασμένο για άτομα με νόσο Πάρκινσον ή παρόμοια). Το LSVT BIG απαιτεί από τους ασθενείς να κάνουν υπερβολικές σωματικές κινήσεις, όπως ψηλά βήματα και υψηλότερες και ευρύτερες ταλαντεύσεις των χεριών. Η εργασία στο εύρος της κίνησης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κινήσεων συρσίματος που εμφανίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

  1. Μοτίβα

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ασθενούς να ταλαντεύει το αντίθετο χέρι και πόδι του ενώ περπατάει. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της αμοιβαίας κίνησης, καθώς και άλλων μοτίβων από πλευρά προς πλευρά και από αριστερά προς τα δεξιά. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ποδήλατο ανάκλισης, ελλειπτικό μηχάνημα, καθώς και δραστηριότητες κωπηλασίας και πυγμαχίας για τη βελτίωση της κίνησης.

  1. Ασκήσεις ισορροπίας

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ισορροπίας του ασθενούς. Αυτό μπορεί να τους κάνει ασταθείς όταν περπατούν, φτάνουν ή σκαρφαλώνουν κ.λπ. Η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε φόβο για το περπάτημα σε δημόσιους ή πολυσύχναστους χώρους. Ένας φυσικοθεραπευτής θα δουλέψει μαζί σας πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Αυτή η εργασία θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που επηρεάζουν την ισορροπία και το περπάτημα. Η εργασία για την ισορροπία προάγει την αύξηση της ανεξαρτησίας και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων.

  1. Διατάσεις και ευλυγισία

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να αναπτύσσουν σφιχτούς μύες του ισχίου, των μηρών και της γάμπας. Συχνά, ο ώμος και ο κορμός γίνονται επίσης σφιχτοί και περιορισμένοι. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να διδάξει στους ασθενείς πώς, και πόσο συχνά, να κάνουν διατάσεις σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποτρέψουν το σφίξιμο.

  1. Προπόνηση ενδυνάμωσης

Με την ηλικία, οι μύες αποδυναμώνονται φυσιολογικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μυϊκή αδυναμία αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα για αντίσταση. Η θεραπεία στην πισίνα, με τη χρήση της φυσικής αντίστασης του νερού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αδυναμίας.

  1. Διατήρηση της καθημερινής ανεξαρτησίας

Απλές ενέργειες που οι άλλοι θεωρούν δεδομένες μπορεί να γίνουν όλο και πιο δύσκολες για κάποιον που πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην κατάκτηση αυτών των καθημερινών προκλήσεων που συχνά μπορούν να γίνουν συντριπτικές. Η βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης μέσω της φυσικοθεραπείας βοηθά τους ασθενείς να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

  1. Σήκωμα από το κρεβάτι

Για τους ασθενείς με δύσκαμπτο κορμό και ισχία, το να σηκώνονται από το κρεβάτι μπορεί να είναι δύσκολο έργο. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βελτιώσει την ευ του ισχίου, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης. Μπορούν να σας εκπαιδεύσουν σε συγκεκριμένες στρατηγικές για να κυλήσετε  και να γυρίσετε το σώμα σας, ώστε να σας διευκολύνουν να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν επίσης να εξοικονομήσετε την απαραίτητη ενέργεια.

  1. Ντύσιμο

Χρειάζεται μεγάλη ευλυγισία, ισορροπία και συντονισμός για να ντυθείτε κάθε πρωί. Η διαδικασία για να φορέσετε ένα πουκάμισο και ένα παντελόνι μπορεί να είναι ένας αγώνας για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Οι φυσικοθεραπευτές αναλύουν κάθε κίνηση σε μικρές ασκήσεις για να βελτιώσουν την ικανότητα ντυσίματος. Εάν τα κουμπιά, τα φερμουάρ και τα κορδόνια γίνονται πολύ δύσκολα, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

  1. Βόλτες με το αυτοκίνητο

Για να μπείτε και να βγείτε από το αυτοκίνητο χρειάζεται δύναμη και ευλυγισία στους γοφούς και τον κορμό. Κάποιος με Πάρκινσον μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει αυτή τη διαδικασία. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν τη δύναμη που απαιτείται για να κάνουν μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Προσφέρει συμβουλές και στρατηγικές για την επανασύνδεση του συστήματος εγκεφάλου-σώματος-κίνησης. Παρέχουν τεχνικές που επιτρέπουν στα άτομα με νόσο Πάρκινσον να απολαμβάνουν την έξοδο και τη μετακίνηση.

  1. Ψώνια από το παντοπωλείο

Ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον είναι η απώλεια της ικανότητας να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το περπάτημα και η αναζήτηση στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα κατευθύνεστε γύρω από άλλους ανθρώπους και καρότσια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο περπάτημα. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να “παγώσει” ή να έχει άγχος. Οι φυσικοθεραπευτές προσδιορίζουν ποιες στρατηγικές άσκησης θα βοηθήσουν περισσότερο, ανάλογα με την κατάσταση του κάθε ασθενούς. Βοηθούν τους ασθενείς τους να κάνουν τις κατάλληλες ασκήσεις για να μειώσουν το άγχος τους και τον κίνδυνο τραυματισμού.

Οι φυσικοθεραπευτές προσφέρουν αποδεδειγμένες μεθόδους για την επέκταση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης των ατόμων με νόσο Πάρκινσον. Τους βοηθούν να παραμείνουν αυτάρκεις, δυνατοί και κινητικοί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσθέτοντας την άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα, οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον αποκτούν αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν κάθε νέα μέρα.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

11 Ways Physical Therapists Help Slow the Progression of Parkinson Disease https://www.choosept.com/health-tips/11-ways-physical-therapists-help-slow-progression-parkinsons-disease