Ορθοπαιδικά

Μυϊκή αδυναμία: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες που την προκαλούν;

Τι είναι μυϊκή αδυναμία;

Η μυϊκή αδυναμία διαφέρει από την κόπωση και τον πόνο. Ουσιαστικά ένας άνθρωπος με μυϊκή αδυναμία παρατηρεί ότι με την πάροδο του χρόνου, του είναι πιο δύσκολο να σηκωθεί από την καρέκλα, να ανέβει τις σκάλες ή να ανοίξει ένα βάζο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι μυς αρχίζουν να χάνουν την δύναμη τους, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της μυϊκής αδυναμίας;

1. Ηλικία

Με την ηλικία, οι άνθρωποι, φυσιολογικά χάνουν κάποια μυϊκή μάζα. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση σαρκοπενία, η οποία εμφανίζεται γύρω στα 60-70, συνοδευόμενη από άλλες καταστάσεις υγείας που οδηγούν σε απώλεια της μυϊκής λειτουργίας.  

2. Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που αποδυναμώνουν τους μυς, ανάμεσα τους τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και οι στατίνες, που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης. Αν νιώθετε μυϊκή αδυναμία, συζητήστε με τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου.

3. Γρίπη ή κρυολόγημα

Το κρυολόγημα και η γρίπη, συνήθως προκαλούν κόπωση και αδυναμία για μερικές εβδομάδες. Συμπτώματα τα οποία υποχωρούν με το που η ασθένεια εξασθενήσει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ιοί που μολύνουν τους ίδιους τους μυς, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί εάν γενικότερα ενας άνθρωπος είναι υγιής.

4. COVID-19

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος COVID-19 είναι πανομοιότυπα με αυτά της γρίπης, όπως η κόπωση, ο βήχας και ο πυρετός. Ωστόσο, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως η μυϊκή αδυναμία. Σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών, που καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι για ημέρες ή εβδομάδες, οδηγούν σε μυϊκή απώλεια. Η φυσιοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της μυϊκής δύναμης.

5. Μυϊκός τραυματισμός

Αν η δουλειά σας είναι χειρωνακτική και περιλαμβάνει το σήκωμα βαριών αντικειμένων, τότε ενδέχεται να σας προκαλέσει μυϊκή αδυναμία που οφείλεται στη μυϊκή κόπωση. Για να ωθήσετε την επούλωση του μυϊκού τραυματισμού εφαρμόστε πάγο, συμπιέστε το σημείο του πόνου και κάντε ειδικές ασκήσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον φυσιοθεραπευτή σας.

6. Πολλαπλή σκλήρυνση

Η μυϊκή αδυναμία ενδέχεται να αποτελεί σημάδι κάποιας σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του σώματος. Τα βασικότερα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι το μούδιασμα και η αδυναμία στο ένα ή και στα δυο χέρια ή πόδια.

7. Εγκεφαλικό

Η μυϊκή αδυναμία που σχετίζεται με το εγκεφαλικό, παρατηρείται ξαφνικά και συνήθως στη μία πλευρά του σώματος. Επιπρόσθετα, συνοδεύεται από:

8. Άλλες καταστάσεις

Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις υγείας που προκαλούν μυϊκή αδυναμία, όπως: