Πρόληψη και θεραπεία

Υδροθεραπεία: Ποια τα οφέλη της στην υγεία των ασθενών;

Τι είναι η υδροθεραπεία;

Η υδροθεραπεία αναφέρεται στη χρήση του νερού ως θεραπεία σε οποιαδήποτε μορφή. Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για προσωρινά προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα, όπως εγκαύματα και σηπτικά έλκη ή για χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα και ινομυαλγία. Η θεραπεία με νερό χρησιμοποιεί είτε ζεστό είτε κρύο νερό, με την πίεση και τη ροή του νερού να ποικίλλει μεταξύ των θεραπειών. Η πρόθεση είναι να ανακουφίσει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα. Ορισμένες πρακτικές υδροθεραπείας είναι τόσο απλές όσο ένα ζεστό μπάνιο, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν στο σπίτι. Άλλες πρακτικές περιλαμβάνουν εξειδικευμένες τοποθεσίες ή εξοπλισμό, όπως κρύα σάουνα.

Ποιοι είναι οι τύποι της υδροθεραπείας;

 1. Κυκλική θεραπεία: Είναι ένας τύπος υδροθεραπείας που συνδυάζει πολλαπλές μορφές υδροθεραπείας. Η κάθε συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει:
 • 10-20 λεπτά σε ένα υδρομασάζ για να ζεστάνετε και να κάνετε μασάζ στους μύες.
 • 10 λεπτά σε σάουνα για να ενθαρρύνει την εφίδρωση και να αυξήσει την κυκλοφορία.
 • 10-20 λεπτά σε ένα δροσερό λουτρό για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.
 • 10 λεπτά σε κρύο λουτρό για να μειώσετε τον πόνο, να ελαχιστοποιήσετε τη φλεγμονή και να βελτιωθεί η διάθεσή σας.

Η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας είναι τόσο αποτελεσματική επειδή συνδυάζει δύο ισχυρές μορφές θεραπείας: θεραπεία κρύου νερού και ζεστού νερού.

 1. Άσκηση στο νερό: Αποκομίζετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης με μικρότερα φορτία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με αρθρίτιδα, αρθρική και μυϊκή δυσκαμψία. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για:
 1. Υδρομασάζ: Είναι ένα είδος μασάζ που λαμβάνει χώρα στο νερό.Πολλά ιαματικά λουτρά και κέντρα υγείας προσφέρουν υπηρεσίες υδρομασάζ, στις οποίες μπορείτε να επιπλεύσετε σε μια χαλαρωτική πισίνα νερού, ενώ ένας επαγγελματίας σας προσφέρει ένα θεραπευτικό μασάζ. Εάν έχετε τραυματισμούς, ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να επισκεφτείτε έναν φυσικοθεραπευτή ή έναν γιατρό πριν κάνετε οποιοδήποτε μασάζ.
 1. Χαμάμ: Τα ατμόλουτρα είναι μια μορφή υδροθεραπείας που περιλαμβάνει ατμό και όχι νερό. Τα ατμόλουτρα έχουν διάφορα πλεονεκτήματα όπως:
 • Βελτίωση κυκλοφορίας
 • Βελτίωση δέρματος
 • Αποθεραπεία
 • Χαλάρωση αρθρώσεων
 • Μείωση άγχους
 1. Σάουνα: Αν και είναι παρόμοια με τα χαμάμ, οι σάουνες διαφέρουν στο ότι χρησιμοποιούν ξηρή θερμότητα και όχι υγρή θερμότητα. Όπως και η υγρή θερμότητα, η ξηρή θερμότητα συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία. Τα πλεονεκτήματά τους είναι:
 • Μείωση πόνου
 • Μείωση άγχους
 • Βελτίωση καρδιαγγειακής ικανότητας
 • Βελτίωση δέρματος
 • Μείωση κρίσεων άσθματος

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καρδιακές παθήσεις πρέπει πάντα να επισκέπτονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν σάουνα.

Ποια είναι τα οφέλη της υδροθεραπείας;

Η χρήση υδροθεραπείας ως μέρος της φυσικοθεραπείας σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οφέλη όπως:

 1. Μειωμένος πόνος
 2. Ταχύτερη ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
 3. Εκπαίδευση και ενθάρρυνση της φυσιολογικής κίνησης
 4. Επιτρέπει την ορθοστάτηση σε όσους δεν θα μπορούσαν (λόγω της άνωσης)
 5. Βελτιωμένη τεχνική βάδισης
 6. Βελτιωμένα επίπεδα αερόβιας ικανότητας
 7. Βελτιωμένη ισορροπία και συντονισμός
 8. Αυξημένη δύναμη των μυών
 9. Αυξημένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων
 10. Βελτιωμένη ανεξαρτησία και λειτουργικότητα
 11. Βελτιωμένη κυκλοφορία
 12. Κινητοποίηση και διάταση των μυών
 13. Αύξηση αυτοπεποίθησης
 14. Μείωση φόβου πτώσης
 15. Χαλάρωση

Σε ποιες κατηγορίες παθήσεων παρατηρούμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

 1. Χρόνιος πόνος: Η υδροθεραπεία είναι μια συνιστώμενη πορεία θεραπείας για ασθενείς με οποιοδήποτε είδος πάθησης χρόνιου πόνου. Η υδροθεραπεία μειώνει τον πόνο προωθώντας την φυσιολογική κίνηση, αυξάνοντας το μήκος των μυών, τη δύναμη και τον έλεγχο τους. Οι καταστάσεις που μπορεί να ωφεληθούν περιλαμβάνουν ινομυαλγία, σύνδρομο διαμερίσματος και μακροχρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.
 2. Νευρολογικά: Άτομα με νευρολογικές παθήσεις είναι συχνά σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες στην πισίνα που δεν μπορούν να εκτελέσουν στην ξηρά. Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης ως τρόπος μείωσης του μυϊκού σπασμού σε ασθενείς με σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη και αύξηση της αντοχής σε πολλές νευρολογικές καταστάσεις.
 3. Καρδιαγγειακές / πνευμονικές καταστάσεις: Η υδροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της μυϊκής και καρδιοπνευμονικής αντοχής στους ηλικιωμένους ή για αποκατάσταση μετά από περιπτώσεις χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας ή επιδείνωσης της αναπνευστικής ικανότητας.
 4. Μυοσκελετικοί τραυματισμοί: Είτε σχετίζονται με τον αθλητισμό είτε σχετίζονται με την ηλικία, η υδροθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας μετά από μυοσκελετικό τραυματισμό. Οι συνήθεις καταστάσεις που αντιμετωπίζονται περιλαμβάνουν: οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, διάστρεμμα αστραγάλου και πόνο στην πλάτη.
 5. Μετά από χειρουργική επέμβαση: Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, στην κοιλιακή χώρα ή στο κάτω μέρος των άκρων που τους προκαλεί δυσκολία στην κινητοποίηση και / ή αδυναμία. Η υδροθεραπεία βοηθά στην αύξηση της κίνησης των αρθρώσεων και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης. Παραδείγματα χειρουργικών επεμβάσεων υδροθεραπείας μπορεί να είναι ευεργετικά μετά από: χειρουργική επέμβαση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, κατάγματος Colles και αρθροπλαστικές.
 6. Παιδιατρική: Η υδροθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών με νευρολογικές και ορθοπεδικές παθήσεις ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι καταστάσεις που μπορεί να ωφεληθούν από την υδροθεραπεία περιλαμβάνουν: Σύνδρομο Rett, εγκεφαλική παράλυση, μηνιγγομυελοκήλη, βρεφική μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης και μετά από χειρουργική επέμβαση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved