Αίμα

4 τρόποι να προετοιμαστείτε για μια εξέταση αίματος

Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε να πηγαίνουμε για μια εξέταση αίματος, όσο απλή κι αν είναι.

Τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια εξέταση αίματος;

Όταν χρειάζεται να κάνετε μια εξέταση αίματος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εξετάσεων αίματος.

Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την εξέταση αίματος, όπως αν μπορείτε να φάτε και να πιείτε προηγουμένως ή ποια ώρα της ημέρας πρέπει να γίνει. Είναι προς το συμφέρον σας να ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, διότι αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματά σας.

  1. Μπορείτε να φάτε ή όχι;

Αν σας έχουν πει ότι χρειάζεστε μια εξέταση αίματος, είναι πιθανό να σας έχουν πει αν πρόκειται για εξέταση νηστείας ή όχι. Εάν πρόκειται για εξέταση αίματος νηστείας, θα πρέπει να αποφύγετε να φάτε και να πιείτε (εκτός από νερό) για ένα χρονικό διάστημα πριν από τη διενέργεια της εξέτασης. Ο γιατρός σας θα σας δώσει αυτές τις πληροφορίες πριν από την εξέταση.

Για παράδειγμα, αν εξετάζεται η γλυκόζη στο αίμα, το λιπιδαιμικό προφίλ ή τα επίπεδα σιδήρου, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε να φάτε και να πιείτε προηγουμένως. Η νηστεία διαρκεί συνήθως περίπου 8-10 ώρες, οπότε οι εξετάσεις αίματος γίνονται συχνά το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας.

Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ένα καλό παράδειγμα είναι η γενική αίματος, η οποία ελέγχει τον αριθμό των ερυθρών, των λευκών και των αιμοπεταλίων.

Ωστόσο, ορισμένες εξετάσεις αίματος – για παράδειγμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – επηρεάζονται από το αν έχετε φάει ή πιει πρόσφατα. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως σας ζητείται να αποφύγετε το φαγητό και τα ροφήματα πριν από την αιμοληψία.

Γιατί πρέπει να νηστέψετε για ορισμένες εξετάσεις αίματος αλλά όχι για άλλες;

Για να απλοποιήσουμε μια περίπλοκη φυσιολογική απάντηση, το φαγητό και το ποτό επηρεάζουν τη σύνθεση του αίματός σας και γι’ αυτό ορισμένες εξετάσεις αίματος απαιτούν να νηστέψετε προηγουμένως.

Πάρτε, για παράδειγμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Όταν τρώμε, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μας και επιτρέπει στα κύτταρά μας να απορροφήσουν τη γλυκόζη για ενέργεια.

Αυτό όμως έχει αντίκτυπο στα συνήθη επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του οργανισμού, οπότε δυσκολεύει τον γιατρό σας να πάρει ακριβή μέτρηση για το αν τα επίπεδα γλυκόζης σας βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να σας ζητήσει να νηστέψετε προηγουμένως – για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει τα σάκχαρα. Αυτό απαιτείται συχνά για τον έλεγχο του διαβήτη.

  1. Ιατρικοφαρμακευτικοί λόγοι

Εάν λαμβάνετε τακτικά φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το αν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασής σας.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τη φαρμακευτική σας αγωγή ως συνήθως εάν κάνετε εξέταση αίματος. Εάν η φαρμακευτική σας αγωγή πρέπει να διακοπεί ή να ληφθεί σε διαφορετική ώρα, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει.

Αλλά ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασής σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι:

  • Τα αντιβιοτικά – η πενικιλίνη μπορεί να προκαλέσει ψευδώς αυξημένα αποτελέσματα της γλυκόζης στο αίμα- η κοτριμοξαζόλη και η ερυθρομυκίνη μπορεί να επηρεάσουν τους χρόνους πήξης του αίματος- και η λεβοφλοξασίνη και η οφλοξασίνη μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο ούρων για οπιούχα
  • Τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα τεστ εγκυμοσύνης
  • Οι β-αναστολείς μπορεί να μειώσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια, ένα λιπαρό οξύ που εξετάζεται στις εξετάσεις χοληστερόλης
  • Τα στεροειδή – η πρεδνιζολόνη από το στόμα μπορεί να διογκώσει την HDL (καλή) και την LHL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
  • Οι φυτικές θεραπείες, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος και να μεταβάλουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος
  • Εάν λαμβάνετε λίθιο και χρειάζεστε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα λιθίου σας, η εξέταση πρέπει να γίνει 12 ώρες μετά την τελευταία σας δόση

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα ή αν ανησυχείτε ότι μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας.

  1. Νευρικότητα

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε νευρικότητα πριν από μια εξέταση αίματος. Στην πραγματικότητα, ο φόβος για τις βελόνες επηρεάζει το 3-10% του πληθυσμού.

Αλλά αν δεν έχετε φοβία με τις βελόνες και απλά αισθάνεστε λίγο νευρικοί, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε πιο ήρεμοι πριν από την εξέταση:

  • Πάρτε κάποιον μαζί σας για να σας κρατάει το χέρι (αν και αυτό είναι απίθανο να επιτρέπεται αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας)
  • Πείτε στον γιατρό, τη νοσοκόμα ή τον αιμοληψία για ποιο λόγο ανησυχείτε. Τα έχουν ξαναδεί όλα αυτά και μπορούν να σας καθησυχάσουν
  • Πιείτε νερό πριν από την εξέτασή σας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι
  • Φορέστε ένα ζεστό πουλόβερ. Το να διατηρείτε τα χέρια σας ζεστά βοηθάει στο να γίνουν πιο ορατές οι φλέβες σας
  • Αποσπάστε την προσοχή σας. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να ακούτε μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος, αυτό ενεργοποιεί τον μηχανισμό “μάχης, τρόμου και φυγής” – το σώμα σας νομίζει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και είναι έτοιμο για δράση.

Αρχίζετε να αισθάνεστε ζεστοί και ιδρωμένοι με ταχυπαλμία. Μπορεί να έχετε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι κόρες των ματιών σας θα είναι διεσταλμένες. Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ζαλάδα και ζάλη – μπορεί να αισθανθούν λιποθυμία και να καταρρεύσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (SNS) έχει τεθεί σε λειτουργία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε. Μια τεχνική αναπνοής που ονομάζεται διαφραγματική αναπνοή μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νεύρα σας.

Στη διαφραγματική αναπνοή πρέπει να χρησιμοποιείτε το διάφραγμά σας για να γεμίζετε τους πνεύμονές σας. Αν προσπαθήσετε συνειδητά να ρουφήξετε την κοιλιά σας, θα σηκώσετε το διάφραγμά σας. Εξασκηθείτε σε αυτό στο σπίτι, το προηγούμενο βράδυ και το πρωί της εξέτασης αίματος. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε στην αίθουσα αναμονής ενώ περιμένετε την εξέτασή σας

  1. Αίσθημα λιποθυμίας

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε ζαλάδα ή ακόμη και να λιποθυμάτε, όταν πηγαίνετε για μια εξέταση αίματος. Και το πρόβλημα συχνά επιδεινώνεται αν φοβάστε τις βελόνες. Εάν αισθάνεστε ζάλη ή ότι μπορεί να λιποθυμήσετε, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Μπορεί τότε να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα ή να σας βάλει κάπου με ασφάλεια σε περίπτωση που λιποθυμήσετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο εκτός από τη βελόνα. Εστιάστε σε ένα αντικείμενο στο δωμάτιο και σκεφτείτε έντονα αυτό το πράγμα. Συγκεντρωθείτε σε αυτό – εστιάστε το μυαλό σας σε αυτό το πρακτικό πράγμα μπροστά σας και αγνοήστε την εξέταση αίματος όσο μπορείτε.

Αν έχετε την τάση να αισθάνεστε ζαλάδα ή ζάλη μόλις σας πάρουν αίμα, ίσως αξίζει να πάρετε κάτι να φάτε μετά την εξέταση, εφόσον ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει.

Υπάρχει λόγος που σας δίνουν ένα σνακ μετά την αιμοδοσία – βοηθάει να ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και θα σταματήσει την ζαλάδα. Η συσκευασία ενός μπουκαλιού νερού ή χυμού μπορεί να είναι χρήσιμη για την αναπλήρωση των υγρών που χάσατε λόγω της εξέτασης αίματος.

Και να θυμάστε, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε όταν κλείνετε ραντεβού για εξέταση αίματος, οπότε μη φοβάστε να ρωτήσετε.