Διατροφή

5 λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας άνθρωπος να μην πεινάει το πρωί

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά πολλές φορές δεν πεινάμε το πρωί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μην πεινάμε το πρωί οφείλεται ορισμένες φορές σε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά τις πλείστες φορές είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Για ποιους λόγους δεν πεινάτε το πρωί;

1. Μεγάλο βραδινό

Αν το βραδινό σας ήταν μεγάλο και συγκεκριμένα πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες είναι αναμενόμενο το πρωί να μην νιώθετε πεινασμένοι, καθώς τα εν λόγω συστατικά επιβραδύνουν την πέψη και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η πρωτεΐνη ειδικότερα, μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη, όπως η γκρελίνη, το πεπτιδίο-1, το πεπτίδιο YY και η χολοκυστοκίνη. Ομοίως τα γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες της όρεξης και να μεταβάλουν το αίσθημα της πληρότητας, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα.

2. Ορμόνες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα αρκετών ορμονών αλλάζουν, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την πρωινή όρεξη.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της επινεφρίνης, η οποία καταστέλλει την όρεξη, τείνουν να είναι υψηλότερα το πρωί.

Μια μελέτη παρατήρησε ότι τα επίπεδα της γκρελίνης, που όπως είπαμε πιο πάνω είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με την πείνα, είναι χαμηλότερα το πρωί, συγκριτικά με το προηγούμενο βράδυ, πράγμα που μπορεί επίσης να εξηγήσει το γιατί η πείνα είναι μειωμένη το πρωί.

Τέλος, κάποιες έρευνες έδειξαν ότι τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει το αίσθημα της πληρότητας, ενδέχεται να είναι υψηλότερα το πρωί. Ωστόσο, οι μελέτες κατέληξαν σε μικτά αποτελέσματα οπότε δεν μπορεί να εξαχθεί συγκεκριμένο συμπέρασμα.

3. Άγχος και κατάθλιψη

Τόσο το άγχος, όσο και η κατάθλιψη επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της πείνας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από διαταραχές στον ύπνο, κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη προκαλεί και αλλαγές στην όρεξη. Επιπρόσθετα, το άγχος αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που μειώνουν την όρεξη. Παρόλα αυτά, οι δυο αυτές καταστάσεις επηρεάζουν διαφορετικά μερικούς ανθρώπους και αντί να μειώνουν την όρεξη τους, την αυξάνουν.

4. Εγκυμοσύνη

Η πρωινή αδιαθεσία είναι κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο επηρεάζει περίπου το 80% των εγκύων γυναικών. Σημειώνεται ότι η ναυτία και ο εμετός μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά τείνουν συνήθως να εμφανίζονται το πρωί και ως εκ τούτου μειώνουν την όρεξη. Η εν λόγω αδιαθεσία εξαφανίζεται κάπου μεταξύ 6ης και 16ης εβδομάδας κύησης. Αν αντιμετωπίζετε πρωινή αδιαθεσία ή άλλα συμπτώματα μιλήστε με τον γιατρό σας.

5. Ασθένεια

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η πνευμονία είναι γνωστό ότι μειώνουν την όρεξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, γεγονός που μειώνει την όρεξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προκαλούν συμπτώματα όπως η ναυτία και ο έμετος, που επίσης μειώνουν την όρεξη. Αν νιώθετε άρρωστοι επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν πεινάτε το πρωί;

Αν δεν νιώθετε πεινασμένοι το πρωί και δυσκολεύεστε να φάτε πρωινό, μπορείτε να φάτε κάτι μικρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να τονώσετε την όρεξη σας.

Μερικές υγιεινές επιλογές για πρωινό είναι:

  • Γιαούρτι με μούρα και granola
  • Πλιγούρι βρώμης με φέτες μπανάνας και μέλι
  • Smoothie με σπανάκι, φρέσκα φρούτα και πρωτεΐνη σε σκόνη
  • Ομελέτα με μανιτάρια, ντομάτες, πιπεριές και τυρί
  • Τοστ αβοκάντο με αυγό


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved