Ψυχική υγεία

9 απροσδόκητα οφέλη από τη θεραπεία της κατάθλιψης

Ποια οφέλη αποκομίζει ο άνθρωπος από τη θεραπεία της κατάθλιψης;

1. Καλύτερος ύπνος

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον ύπνο, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης την επόμενη ημέρα. Το πιο σημαντικό μάλιστα από όλα, είναι ότι η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την κατάθλιψη. Η θεραπεία λοιπόν της πάθησης, βελτιώνει τον ύπνο και αποτρέπει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η αυπνία. (Δείτε πώς ο κακός ύπνος διαταράσσει την ψυχική υγεία)

2. Καλύτερη ερωτική ζωή

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη λίμπιντο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή είναι η ίδια η κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι το 70% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσιάζουν απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος, παρόλο που δεν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και στην ενίσχυση της συναισθηματικής σχέσης ανάμεσα σε δύο συντρόφους.

3. Καλύτερη υγεία

Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά το σώμα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε χρόνιες παθήσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν κατάθλιψη διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν κατάθλιψη. Η θεραπεία της κατάθλιψης λοιπόν, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

4. Ανακούφιση από τον πόνο

Η θεραπεία της κατάθλιψης δεν μειώνει μόνο τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά παράλληλα μειώνει και τον σωματικό πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και οι ημικρανίες, αισθάνονται περισσότερο πόνο εάν πάσχουν από κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, η θεραπεία αυξάνει το ενδεχόμενο ανακούφισης. (Η κατάθλιψη προκαλεί χρόνιο πόνο και κόπωση;)

5. Ευκρινέστερη σκέψη και καλύτερη μνήμη

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην μνήμη και στην λήψη αποφάσεων. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να αποτρέψει ή να αναστρέψει αυτές τις αλλαγές, καθαρίζοντας την σκέψη και ενισχύοντας την μνήμη.

6. Καλύτερη απόδοση στην εργασία

Η κατάθλιψη καθιστά δύσκολο στους ασθενείς να εργαστούν αποτελεσματικά και αλάνθαστα. Αν διαπιστώνετε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει την αποδοτικότητά σας στη δουλεία, τότε ήρθε η ώρα να ζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια. (Ενημερωθείτε για τις συμπεριφορές που προδίδουν την κατάθλιψη)

7. Υγιεινότερος τρόπος ζωής

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν αυξημένο βάρος. Η κατάθλιψη αυξάνει τη λαχτάρα για υδατάνθρακες, την ίδια ώρα που μειώνει τη διάθεση για άσκηση. Η θεραπεία της κατάθλιψης οδηγεί σε έναν υγιέστερο τρόπο διατροφής και ζωής, αυξάνοντας την ενέργεια και τη διάθεση για σωματική άσκηση.

8. Λιγότερο χάος, περισσότερος έλεγχος

Όπως είπαμε πιο πάνω, η κατάθλιψη μειώνει την ενέργεια και ως εκ τούτου, ακόμη και οι πιο απλές εργασίες φαίνονται πολύ δύσκολες. Η θεραπεία της κατάθλιψης αποκαθιστά τα επίπεδα της ενέργειας, δίνοντας στον ασθενή το δικαίωμα να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του και να αρχίσει σταδιακά να την οργανώνει από την αρχή.

9. Χαμηλότερος κίνδυνος μελλοντικής κατάθλιψης

Τα άτομα που έχουν υποστεί κατάθλιψη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ξαναπέσουν σε κατάθλιψη. Η θεραπεία όμως, συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης της ασθένειας. Ακόμη και αν η κατάθλιψη, σας ξανακτυπήσει την πόρτα, θα γνωρίζετε ήδη τα πρώτα συμπτώματά της και θα ζητήσετε εγκαίρως ιατρική βοήθεια, αποφεύγοντας έτσι όλα τα δυσμενή επακόλουθά της. (Διαβάστε περισσότερα για τους βασικούς τύπους της καταθλιπτικής διαταραχής)