Γυναίκα

Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι προκαλεί ανωμαλίες κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Η διάρκεια και η σοβαρότητα της εμμηνόρροιας ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου μια στις τρεις γυναίκες βιώνει περίοδο ιδιαίτερα βαριά, παρατεταμένη ή ακανόνιστη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως μηνορραγία ή υπερμηνόρροια.

Συμπτώματα της μηνορραγίας περιλαμβάνουν

 • αιμορραγία που διαρκεί για περισσότερο από 7 ημέρες
 • αιμορραγία που απαιτεί αλλαγή της σερβιέτας ή ταμπόν πάνω από μια φορά κάθε ώρα

Αν έχετε υπερβολικά βαριά ή παρατεταμένη περίοδο σε βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητά σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

Η υπερβολική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί όμως και να είναι ένδειξη κάποιας λανθάνουσας ιατρικής πάθησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένας γυναικολόγος μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία ανωμαλίες που προκύπτουν κατά την έμμηνο ρύση.


Τι προκαλεί βαριές ή ακανόνιστες περιόδους;

Οι βαριές και οι ακανόνιστες περίοδοι οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, όπως

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση, αντιπηκτικά, και φάρμακα που περιέχουν ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της χρήσης μιας ενδομήτριας αντισυλληπτικής συσκευής, κοινώς σπιράλ.

Ορμονικές διαταραχές

Η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται συχνά σε υπερβολικές ποσότητες κάποιων ορμονών-ρυθμιστών του γυναικείου φύλου. Τέτοιες ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ρόλος των οποίων είναι η πάχυνση του ενδομητρίου και η ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ορμονικές διαταραχές απαντώνται συχνότερα σε κοπέλες στις οποίες έχει αρχίσει η περίοδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ή σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Ιατρικές Παθήσεις

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, δηλαδή η λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των πυελικών ιστών, αλλά και άλλες μολύνσεις στην περιοχή αυτή, μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο της περιόδου.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος. Εξαιτίας της ενδομητρίωσης, η περίοδος μπορεί να είναι ακανόνιστη, επίπονη και να συνοδεύεται από βαριά αιμορραγία.

Κληρονομικές παθήσεις του αίματος

Ορισμένες παθήσεις του αίματος έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία θρομβώσεων κατά την αιμορραγία στην έμμηνο ρύση.

Καλοήθεις όγκοι ή καρκίνος

Η υπερβολική αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών ή του τραχήλου της μήτρας, αν και οι ασθένειες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες.

Όγκοι καλοήθεις ή μη καρκινικοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολική αιμορραγία ή περιόδους που διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι όγκοι αυτοί ονομάζονται πολύποδες, όταν αποτελούνται από ενδομήτριο ιστό, και ινομυώματα, όταν αποτελούνται από μυϊκό ιστό.

Άλλες πιθανές αιτίες

Ανωμοποίηση

Η έλλειψη ωορρηξίας έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη της ορμόνης προγεστερόνη, γεγονός που προκαλεί βαριές περιόδους.

Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μια κατάσταση στην οποία αδένες από την εσωτερική επένδυση της μήτρας, το ενδομήτριο, ενσωματώνονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, οδηγώντας έτσι σε ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία. Η αδενομύωση είναι μια πάθηση που μπορεί να συνυπάρχει με την ενδομητρίωση.

Εξωμήτρια κύηση

Η εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το έμβρυο δεν εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, αλλά έξω από αυτό. Αν και στην εγκυμοσύνη η εμμηνόρροια διακόπτεται, η εμφάνιση κηλίδων αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, η βαριά αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική και χρήζει άμεσης ιατρικής συμβουλής, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη της εμφύτευσης του εμβρύου στη σάλπιγγα αντί για την μήτρα. Ακόμα, ίσως προμηνύει μια αποβολή του εμβρύου

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας βαριάς ή ακανόνιστης περιόδου;

Η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ωστόσο, η πλειονότητα των γυναικών έχει κύκλο με διάρκεια που κυμαίνεται από 24 μέχρι 34 ημέρες.

Η αιμορραγία διαρκεί κατά μέσο όρο 4 με 5 ημέρες, με μέση απώλεια αίματος 40 mL ανά έμμηνο κύκλο. Συνεπώς, η απώλεια 80 mL αίματος ανά κύκλο θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλη ροή.

Ενδείξεις ότι η αιμορραγία κατά την περίοδο είναι ασυνήθιστα βαριά περιλαμβάνουν:

 • Ανάγκη για χρήση παραπάνω από ενός ταμπόν ή σερβιέτας για πολλές συνεχόμενες ώρες κάθε φορά
 • Ανάγκη για αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Ύπαρξη μεγάλων θρομβώσεων αίματος κατά την εμμηνόρροια
 • Ροή αίματος που διαρκεί για πάνω από 7 ημέρες

Μια ασυνήθιστα μεγάλη ροή μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία ίσως αποτελούν ενδείξεις αναιμίας:

 • κόπωση
 • χλωμό δέρμα
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ζαλάδα

Αν και ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός, συμπτώματα όπως η αιμορραγία στη μέση του κύκλου ή μετά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι φυσιολογικά.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γυναικολόγο;

Γενικά, πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, καλέστε τον άμεσα αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή κηλίδες αίματος κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

 • μεταξύ περιόδων
 • μετά από σεξουαλική επαφή
 • κατά την εγκυμοσύνη
 • μετά την εμμηνόπαυση

Άλλες ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας είναι, μεταξύ άλλων:

 • περίοδος που διαρκεί συνεχώς για παραπάνω από 7 ημέρες
 • ανάγκη για αλλαγή ταμπόν ή σερβιέτας πάνω από μια φορά την ώρα, για πολλές συνεχόμενες ώρες
 • έντονος πόνος
 • πυρετός
 • ασυνήθιστη εκκένωση ή οσμές
 • ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους
 • ασυνήθιστη ανάπτυξη τριχοφυΐας
 • ακμή
 • εκκένωση θηλών

Παρακολουθήστε και καταγράψτε τον κύκλο σας, φροντίζοντας να συμπεριλάβετε πόσο διαρκεί η ροή σας και το πόσες σερβιέτες ή ταμπόν χρησιμοποιείτε σε κάθε κύκλο. Οι πληροφορίες αυτές θα σας είναι χρήσιμες σε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας. Επίσης, να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν ασπιρίνη, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας βαριάς ή ακανόνιστης περιόδου;

Αν ο εμμηνορροϊκός κύκλος σας είναι ακανόνιστος, ο γυναικολόγος θα ξεκινήσει με μια εξέταση της πυέλου. Θα σας ζητήσει επίσης να αναφέρετε το ιατρικό ιστορικό σας, καθώς και το αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, οι διαγνωστικές εξετάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

Τεστ ΠΑΠ

Με το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύονται ποικίλες μολύνσεις και καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας.

Αιματολογικές εξετάσεις

Με την διεξαγωγή αιματολογικών εξετάσεων, γίνεται έλεγχος για αναιμία, προβλήματα στην πήξη του αίματος και στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Υπερηχογράφημα πυέλου

Το υπερηχογράφημα πυέλου παράγει εικόνες της μήτρας, των ωοθηκών και της πυέλου, γεγονός που επιτρέπει τη διάγνωση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων.

Βιοψία ενδομητρίου

Η βιοψία ενδομητρίου αποσκοπεί στον εντοπισμό ασθενειών της μήτρας. Η διαδικασία περιλαμβάνει λήψη δείγματος από τον ιστό της επένδυσης της μήτρας, το οποίο στη συνέχεια αναλύεται.

Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει διαγνωστική υστεροσκόπηση για να δει το εσωτερικό της μήτρας, χρησιμοποιώντας έναν φωτιζόμενο σωλήνα για να ελέγξει το εσωτερικό της μήτρας και να αφαιρέσει πολύποδες.

Σονογράφημα

Το σονογράφημα είναι ένα είδος υπερηχογραφήματος που περιλαμβάνει ένεση με υγρό στη μήτρα, ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα της κοιλότητας της μήτρας, κάτι που επιτρέπει στον γυναικολόγο να διερευνήσει την ύπαρξη πολυπόδων ή ινομυωμάτων.

Τεστ εγκυμοσύνης

Ο γυναικολόγος ενδεχομένως ζητήσει ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται μια βαριά ή ακανόνιστη περίοδος;

Η θεραπεία εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως:

 • η γενικότερη εικόνα της υγείας σας
 • η αιτία των ανωμαλιών του εμμηνορροϊκού κύκλου
 • το αναπαραγωγικό ιστορικό και τα μελλοντικά σχέδιά σας

Ο γυναικολόγος σας ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει λανθάνουσες ιατρικές παθήσεις, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Φαρμακευτική αγωγή

Πιθανές φαρμακευτικές αγωγές που θα προτείνει ο γυναικολόγος σας συμπεριλαμβάνουν:

 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS), όπως ibuprofen ή naproxen για τη μείωση της ήπιας αιμορραγίας
 • συμπληρώματα σιδήρου για την αντιμετώπιση της αναιμίας
 • ενέσεις αντικατάστασης ορμονών για την αποκατάσταση ορμονικών διαταραχών
 • αντισυλληπτικά με χορήγηση από το στόμα που αποσκοπούν στη ρύθμιση του κύκλου και στη μείωση της διάρκειας της περιόδου

Αν οι ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο σας οφείλονται σε φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνετε, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να βρείτε μια εναλλακτική λύση.

Ιατρικές διαδικασίες

Διαστολή και επιμέλεια (D&C)

Η διαστολή και επιμέλεια είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο γυναικολόγος διαστέλλει τον τράχηλο της μήτρας και ξύνοντας αφαιρεί ιστό από την επένδυση της μήτρας. Αυτή η κοινή διαδικασία βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση και την αφαίρεση ανώμαλων ιστών.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συνηθισμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, είναι όμως και μια επιλογή για την αντιμετώπιση ινομυωμάτων, αν και όχι η μοναδική. Οι πολύποδες αφαιρούνται με τη διαδικασία της υστεροσκόπησης.

Απόξεση-εξάχνωση ενδομητρίου

Η απόξεση του ενδομητρίου είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε γυναίκες στις οποίες η φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της βαριάς αιμορραγίας και λοιπών συμπτωμάτων ήταν ανεπιτυχής. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο γυναικολόγος αφαιρεί την επένδυση της μήτρας καταστρέφοντας την, αφήνοντας ελάχιστη έως μηδενική ροή αίματος κατά την περίοδο.

Εκτομή ενδομητρίου

Με την εκτομή του ενδομητρίου αφαιρείται η επένδυση της μήτρας, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με άλλες μεθόδους θεραπείας.

Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης της μήτρας και του τραχήλου. Αν κριθεί αναγκαίο, ο γυναικολόγος μπορεί να αφαιρέσει και τις ωοθήκες, γεγονός που οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Η μέθοδος αυτή προτιμάται στην περίπτωση του καρκίνου ή των ινομυωμάτων. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, όταν οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Ωστόσο, η υστερεκτομή στερεί από τη γυναίκα τη δυνατότητα να κυοφορήσει.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που απορρέουν από την βαριά ή ακανόνιστη περίοδο;

Η έντονη αιμορραγία δεν αποτελεί πάντα ένδειξη μιας μη φυσιολογικής λειτουργίας. Ωστόσο, η υπερβολική απώλεια αίματος μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου από τον οργανισμό και να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια περίπτωση αναιμίας προκαλεί κόπωση και αδυναμία. Μια πιο σοβαρή περίπτωση αναιμίας μπορεί να έχει ως συνέπεια την εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων:

Μια πολύ έντονη αιμορραγία μπορεί επίσης να προκαλέσει επίπονες κράμπες ή δυσμηνόρροια, η οποία μερικές φορές απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ann Pietrangelo, What Causes Menstrual Irregularity?, 23/08/2019 https://www.healthline.com/health/menstrual-periods-heavy-prolonged-or-irregular

Heavy, prolonged, or irregular periods. (n.d.) http://www.med.unc.edu/obgyn/Patient_Care/specialty-services/MIGS/heavy-prolonged-or-irregular-periods

Endometrial resection. https://www.greenvilleob.com/patient-education/procedure-information/uterine-procedures/endometrial-resection/

Heavy, prolonged, or irregular periods. (n.d.). http://www.med.unc.edu/obgyn/Patient_Care/specialty-services/MIGS/heavy-prolonged-or-irregular-periods

Heavy menstrual bleeding. 2017 cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

Mayo Clinic Staff, Endometrial ablation, 2018 mayoclinic.org/tests-procedures/endometrial-ablation/about/pac-20393932

Mayo Clinic Staff, Menorrhagia (heavy menstrual bleeding), 2017 mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829

Sonohysterography, 2016 https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq175.pdf?dmc=1&ts=20160226T1749122943

Heavy menstrual bleeding, 28/08/2015 http://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

Mayo Clinic Staff, Endometrial ablation, 16/09/2015 http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/endometrial-ablation/basics/definition/prc-20014190

Mayo Clinic Staff, Menorrhagia (heavy menstrual bleeding, 2/07/2014 mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/basics/definition/con-20021959

Sonohysterography, 08/2011 https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq175.pdf?dmc=1&ts=20160226T1749122943