Καρδιά και αγγεία, Υγεία των δοντιών

Ασθένεια των ούλων: Πώς σχετίζεται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος;

Πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτός που αφορά τη σχέση μεταξύ της ασθένειας των ούλων και της καρδιαγγειακής υγείας.

Η ασθένεια των ούλων έχει συσχετιστεί με ένα μεγάλο φάσμα φλεγμονωδών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer, του καρκίνου, ορισμένων αναπνευστικών νόσων, κλπ. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί δύσκολη η απόδειξη μιας αιτιώδους σχέσης μεταξύ αυτών.

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ασθένεια των ούλων μπορεί πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η φροντίδα της ασθένειας των ούλων, ιδιαίτερα από άτομα που βρίσκονται σε ηλικίες πιο κρίσιμες για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Τι είναι η ασθένεια των ούλων;

Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς ασθένεια των ούλων, είναι μια σοβαρή μόλυνση και φλεγμονή των ούλων, που περιβάλλουν τα δόντια. Άμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ούλων, των δοντιών και των οστικών ιστών που τα συγκρατούν στη θέση τους, με αποτέλεσμα εν τέλει την απώλεια των δοντιών.

Η ασθένεια των ούλων προκαλείται από βακτήρια στην οδοντική πλάκα, τα οποία πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση που διαβρώνει σταδιακά τους μαλακούς ιστούς και τα οστά γύρω από τα δόντια.

Στο αρχικό στάδιο της ασθένειας των ούλων, που ονομάζεται ουλίτιδα, τα ούλα πρήζονται, κοκκινίζουν και μπορεί να αιμορραγούν. Άμα δεν ζητηθεί θεραπεία σε αυτό το στάδιο, τα ούλα μπορεί να ξεκινήσουν να υποχωρούν από τα δόντια, μπορεί να υπάρξει απώλεια οστού και τα δόντια μπορεί να ξεκινήσουν να χαλαρώνουν.

Για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ουλίτιδας, οι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας για βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα για αποτροπή της συσσώρευσης πλάκας στα δόντια.

Πώς επηρεάζει η ασθένεια των ούλων την καρδιαγγειακή υγεία;

Σε μια μελέτη του 2021 παρατηρήθηκε πως τα άτομα με φλεγμονή που σχετίζεται με ενεργή ασθένεια των ούλων είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τα άτομα με ασθένεια των ούλων είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονή στις αρτηρίες τους, η οποία μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, στα πλαίσια της μελέτης διαπιστώθηκε πως όσα άτομα είχαν σημάδια οστικής απώλειας από προηγούμενη ασθένεια των ούλων, αλλά δεν είχαν συνεχιζόμενη φλεγμονή, δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Επομένως, φαίνεται πως ίσως μόνο η ενεργή ασθένεια των ούλων σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η τοπική φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια των ούλων ενδεχομένως να ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο μυελό των οστών, τα οποία με τη σειρά τους πυροδοτούν φλεγμονή στις αρτηρίες και αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κάτι το οποίο παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο ωστόσο, είναι το εάν η θεραπεία της ασθένειας των ούλων μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις αρτηρίες και έτσι να μειώσει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ακόμη θεωρία που έχει προταθεί ως πιθανή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ της ασθένειας των ούλων και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είναι το ότι τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια των ούλων μπορεί να ταξιδεύουν στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλούν φλεγμονή και βλάβη σε αυτά, η οποία μπορεί να ακολουθείται από σχηματισμό θρόμβων αίματος, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόλα αυτά, καμία από τις μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεν μπορεί να επιβεβαιώσει 100% τον τρόπο με τον οποίο η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Gum disease and the connection to heart disease https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/gum-disease-and-the-connection-to-heart-disease

Does Gum Disease Increase Risk of Heart Disease? https://www.healthline.com/health/gum-disease-and-heart-disease

Gum disease increases the risk of heart attacks and strokes https://www.medicalnewstoday.com/articles/gum-disease-increases-the-risk-of-heart-attacks-and-strokes

Inflammation of the periodontium associates with risk of future cardiovascular events https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/JPER.19-0441