Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ασθενείς που έλαβαν αναπνευστική υποστήριξη χρειάζονται εβδομάδες για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους;

Παρόλο που ορισμένοι ασθενείς με  COVID-19 που χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, χρειάζονται χρόνο για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακός οιωνός. Αντίθετα, αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη στέρηση οξυγόνου, καθώς ο ασθενής αναρρώνει. (Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού: Τι είναι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Γιατί οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη χρειάζονται εβδομάδες για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους;

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρόνος που χρειάζονται οι ασθενείς για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους μετά την αφαίρεση του αναπνευστήρα, δεν είναι απαραίτητα κακό σημάδι και όπως είπαμε πιο πάνω, ενδεχομένως να αποτελεί τον τρόπο του σώματος να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την στέρηση οξυγόνου κατά την ανάρρωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ. Nicholas Schiff, συνδιευθυντή της Κοινοπραξίας για την Προηγμένη Μελέτη Εγκεφαλικών Τραυμάτων στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, οι καθυστερημένες αναρρώσεις σε ασθενείς με COVID-19 μοιάζουν πολύ με τις σπάνιες περιπτώσεις προηγούμενων ερευνών, όπως θα δούμε πιο κάτω. Στην παρούσα μελέτη, περιγράφεται ένας μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει και τους δύο τύπους ασθενών. (Τεστ αναπνοής εντοπίζει τους ασθενείς με κορωνοϊό)

Συγκεκριμένα, ο Schiff και οι συνεργάτες του παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτές τις καθυστερήσεις πριν από μια δεκαετία περίπου, σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή σε κώμα. Αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία ψύξης για τη μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από απώλεια της ροής του αίματος. Ένας 71χρονος ασθενής ξύπνησε μετά από 37 ημέρες, αλλά αργότερα ανάρρωσε σχεδόν πλήρως.

Ο Schiff, νευρολόγος στο New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, διαπίστωσε παρόμοιες καθυστερημένες αφυπνίσεις, όταν οι αναπνευστήρες αφαιρούνταν από τους ασθενείς με COVID-19. Περίπου το 1/4 των ασθενών που επέζησαν, χρειάστηκαν περίπου 10 μέρες ή και περισσότερες για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους. (Γιατί οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρότερα με COVID-19;)

Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές τις μέρες, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί ένα σύστημα προστασίας για να επιβιώσει από την στέρηση οξυγόνου καθώς οι ασθενείς αναρρώνουν. Στοιχεία ότι ο εγκέφαλος των ασθενών μπορεί να προστατεύεται κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ή περισσότερων ημερών, υπάρχουν σε ζώα, τα οποία μπορούν να ζήσουν παρατεταμένες περιόδους χωρίς οξυγόνο. Για παράδειγμα, οι χελώνες, μπορούν να περάσουν έως και πέντε μήνες χωρίς οξυγόνο, ζώντας τον χειμώνα κάτω από τους πάγους. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του ίδιου ανασταλτικού συστήματος του εγκεφάλου, που στοχεύεται από τα αναισθητικά φάρμακα. (Γενική αναισθησία: πώς επανέρχεται ο εγκέφαλος μας;)

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ Emery Brown, καθηγητής αναισθησιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να προσφέρουν νέες γνώσεις για τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν ορισμένα αναισθητικά για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης και νέες προσεγγίσεις για την καταστολή της ΜΕΘ και για την ενίσχυση της ανάκαμψης από διαταραχές συνείδησης. (COVID-19: Οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους 1 χρόνο αργότερα)

Μπορεί συχνά οι γιατροί να συστήνουν την απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης για ασθενείς που δεν καταφέρνουν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως ορίζεται στις 14 ημέρες ή λιγότερο για καρδιοπαθείς. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον ο ασθενής δεν έχει εγκεφαλικές κακώσεις, οι γιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν αρνητικές προβλέψεις σχετικά με τις δυνατότητές του να αναρρώσει. (Πνευμονία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ύπουλη λοίμωξη του αναπνευστικού)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved