Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Άτυπη πνευμονία: Ποιες οι αιτίες της; Τι συμπτώματα προκαλεί;

Η πνευμονία είναι μόλυνση των πνευμόνων, που προκαλείται από κάποιον ιό, βακτήριο ή μύκητα. Η άτυπη πνευμονία, που η κλινική της πορεία είναι συνήθως ήπια, είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη, που θεωρείται άτυπη λόγω της μη παραδοσιακής κλινικής της παρουσίας και της δυσκολίας της ανίχνευσής της μέσω των κλασικών μεθόδων ανίχνευσης. 

Οι άτυπες πνευμονίες εμφανίζονται συνήθως ως αποσπασματικές διηθήσεις (λευκές κηλίδες στους πνεύμονες) στις ακτινογραφίες, σε αντίθεση με τις λοβώδεις διηθήσεις (φλεγμονή ολόκληρου του λοβού) που συνήθως παρατηρούνται στους πνεύμονες από το Streptococcus pneumoniae και άλλα βακτήρια.(Πνευμονία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ύπουλη λοίμωξη του αναπνευστικού)

Ποιες είναι οι αιτίες της άτυπης πνευμονίας;

Η άτυπη πνευμονία προκαλείται από τέσσερα κυρίως βακτήρια:

  • Chlamydia pneumoniae
  • Chlamydia psittaci
  • Legionella pneumophila
  • Mycoplasma pneumoniae

1. Chlamydia Pneumoniae

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο που υπάρχει στα μικροσκοπικά σταγονίδια του αέρα και εξαπλώνεται γρήγορα σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως:

  • Σχολεία
  • Πανεπιστημιακές εστίες
  • Νοσοκομεία
  • Φυλακές
  • Γηροκομεία
  • Κρουαζιερόπλοια

Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που εκτίθενται στα Chlamydia pneumoniae διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η από νωρίς έναρξη της θεραπείας και η απομόνωση. (Ποιες πρωτεΐνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευμονία και την COVID-19;)

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα, όπως:

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έκθεση στα βακτήρια.

2. Chlamydia Psittaci

Το βακτήριο Chlamydia psittaci είναι ένα είδος βακτηρίου που συνήθως μολύνει τα πουλιά, αλλά μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους που έχουν παπαγάλους ως κατοικίδια.

Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν:

Τα πιο πάνω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 5 – 14 ημέρες μετά τη μόλυνση και ο θάνατος είναι εξαιρετικά σπάνιος.

3. Legionella Pneumophila

Η Legionella pneumophila προκαλεί τον πιο σοβαρό τύπο πνευμονίας, σκοτώνοντας σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους. Μολυσμένοι ηλικιωμένοι (ηλικίες 65 ετών και άνω) και νυν ή πρώην καπνιστές, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Τα άτομα με σοβαρή ασθένεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρών συμπτωμάτων.

Η έκθεση σε μολυσμένες πηγές νερού ή μολυσμένα σταγονίδια αέρα μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, επομένως είναι σημαντική η γνώση του κινδύνου που εγκυμονούν τα πολυσύχναστα περιβάλλοντα.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας από Legionella διαρκούν από 2 μέχρι 10 ημέρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν:

4. Mycoplasma Pneumoniae

Το Mycoplasma pneumoniae προκαλεί την πιο κοινή άτυπη μορφή πνευμονίας. Όπως η Legionella και το βακτήριο Chlamydia Pneumoniae, έτσι και το βακτήριο Mycoplasma εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού και ως εκ τούτου ευδοκιμεί σε πολυσύχναστους χώρους.

Τα συμπτώματα που προκαλεί κυμαίνονται από ήπιο κρυολόγημα, δύσπνοια που προκαλείται από άσθμα και φτάνουν μέχρι φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) και προβλήματα στα νεφρά, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η άτυπη πνευμονία;

Τα συμπτώματα που αναπτύσσει ένας ασθενής με άτυπη πνευμονία θα εξαρτηθούν από τη γενική κατάσταση της υγείας του. Τα πιο κοινά είναι τα ακόλουθα:

Συνήθως, τα συμπτώματα είναι ήπιας φύσης και υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών για τη συντόμευση της διάρκειας της λοίμωξης.