Γυναίκα

Εμφυτεύματα στήθους: Μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια;

Έχετε ποτέ σκεφτεί να ενισχύσετε το στήθος σας με εμφυτεύματα; Αν ναι, τότε θα πρέπει να διαβάσετε τις ιστορίες των γυναικών που έχουν προβεί σε αυτή την καλλυντική ενίσχυση, που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο. Οι γυναίκες αυτές, κάνουν λόγο για συμπτώματα, όπως κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, πόνος στο στήθος, ρίγος, εμφάνιση εξανθημάτων και απώλεια μαλλιών, εικάζοντας ότι η αιτία που τα προκαλεί είναι τα εμφυτεύματα. Μερικές μάλιστα, είναι αποφασισμένες να απαλλαγούν από τα συμπτώματα τους, αφαιρώντας τα εμφυτεύματα.

Για ποιους λόγους επιλέγουν οι γυναίκες να βάλουν εμφυτεύματα στήθους;

Μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν να βάλουν εμφυτεύματα στήθους, η πλειονότητα – περίπου το 80% – παίρνει αυτή την απόφαση για καλλυντικούς λόγους. Το άλλο 20% των διαδικασιών εμφύτευσης γίνονται για την ανακατασκευή του μαστού των γυναικών που έκαναν μαστεκτομή για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Είναι ασφαλή τα εμφυτεύματα στήθους;

Σύμφωνα με τον Δρ. Andrea Pusic, Καθηγητή Χειρουργικής στο Harvard Medical, πολλές γυναίκες που επέλεξαν να ενισχύσουν το στήθος τους με εμφυτεύματα, παραπονιούνται ότι εμφανίζουν συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, πόνος στο στήθος, ρίγος, εμφάνιση εξανθημάτων και απώλεια μαλλιών. Η ασθένεια που προκαλεί τα εν λόγω συμπτώματα ονομάστηκε «ασθένεια των εμφυτευμάτων στήθους». Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη πολλές άγνωστες πτυχές για την εν λόγω ασθένεια, κυρίως γιατί είναι άγνωστο ακόμη το κατά πόσο ευθύνονται τα εμφυτεύματα για τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Εκείνο, ωστόσο, που γνωρίζουν σήμερα οι γιατροί, είναι ότι τα συμπτώματα που περιγράφουν οι γυναίκες είναι πραγματικά. Πολλά, όμως, από αυτά μπορεί να έχουν άλλες αιτίες, όπως η εμμηνόπαυση, κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή κάποια αυτοάνοση ασθένεια. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συσχετίσουν άμεσα τα εμφυτεύματα με την συμπτωματολογία. Ψάχνουν όμως απαντήσεις και λύσεις για τις γυναίκες που υποφέρουν. Ο Δρ. Pusic μάλιστα, υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση η επιστημονική κοινότητα δεν αμφισβητεί ότι οι γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματα που αναφέρουν, ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί το τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι μετά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων, τα συμπτώματα τους εξαφανίστηκαν, αλλά, σύμφωνα με τον Δρ. Pusic, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας υποσυνείδητης προκατάληψης που ωθεί τις γυναίκες να πιστεύουν ότι τα συμπτώματα τους έχουν βελτιωθεί.

Ποιους κινδύνους πρέπει να λάβετε υπόψη πριν στραφείτε στα εμφύτευμα στήθους;

Σύμφωνα με τον FDA, εάν σκέφτεστε να βάλετε εμφυτεύματα στήθους θα πρέπει πρώτα να συζητήσετε με τον γιατρό σας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη διαδικασία. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Πιθανή ανάγκη για επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις
  • Εμφάνιση αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος (ALCL)
  • Επίμονα συμπτώματα (ασθένεια εμφυτεύματος στήθους)
  • Ανάπτυξη ουλώδους ιστού που συμπιέζει τα εμφυτεύματα
  • Πόνος στο στήθος
  • Ρήξη εμφυτεύματος
  • Λοίμωξη

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερα εμφυτεύματα επιλέξετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να εμφανίσετε τις πιο πάνω επιπλοκές.

Επιπλέον και όπως ήδη γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλοί τύποι εμφυτευμάτων. Άλλα είναι γεμισμένα με σιλικόνη και άλλα με αλατούχο διάλυμα, ενώ μερικά εμφυτεύματα έχουν ομαλό εξωτερικό κέλυφος και άλλα έχουν μαλακό κέλυφος. Ορισμένα εμφυτεύματα με μαλακό κέλυφος, που χρησιμοποιούνται συνήθως στις διαδικασίες ανακατασκευής του μαστού, ανακλήθηκαν οικειοθελώς από τον κατασκευαστή τους το καλοκαίρι του 2019, κατόπιν προτροπής του FDA, αφού συνδέθηκαν με ένα σπάνιο τύπο λεμφώματος που ονομάζεται αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (ALCL). Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Pusic, οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν ALCL, παρατηρούν ότι γύρω από τα εμφυτεύματα τους συσσωρεύεται ένας ρευστός ιστός που προκαλεί πρήξιμο στο στήθος τους. Για την αντιμετώπιση του ALCL, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται μόνο χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το εμφύτευμα μαζί με τον ιστό που σχηματίζεται γύρω του. Ωστόσο, μερικές θα χρειαστούν και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε εμφυτεύματα;

Μια γυναίκα που έχει εμφυτεύματα και παρουσιάζει συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτεί άμεσα τον γιατρό της, ο οποίος αρχικά θα ελέγξει τα εμφυτεύματα για να δει εάν παρουσιάζουν κάποια βλάβη. Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε θα την παραπέμψει στον παθολόγο της, ο οποίος θα εξετάσει το κατά πόσον τα συμπτώματα της οφείλονται σε κάποια άλλη υποκείμενη πάθηση (όπως πρόβλημα με τον θυρεοειδή). Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία υποκείμενη πάθηση και η γυναίκα θέλει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τα εμφυτεύματα της, τότε αρχικά ο γιατρός της θα πρέπει να την ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την αφαίρεση και να την ενθαρρύνει να συμβουλευτεί έναν πιστοποιημένο πλαστικό χειρούργο, ο οποίος είναι γνώστης των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν τα εμφυτεύματα.

Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν μια πολύ επεμβατική χειρουργική προσέγγιση για την αφαίρεση των εμφυτευμάτων τους, που ονομάζεται καψουλοτομία en bloc, η οποία αφαιρεί όχι μόνο το εμφύτευμα, αλλά και τον περιβάλλοντα ιστό που δημιουργείται από το σώμα με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Pusic, αυτή η διαδικασία είναι ευεργετική για τις γυναίκες που έχουν καρκίνο, όπως το ALCL, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη για υγιείς γυναίκες και μάλιστα εγκυμονεί κινδύνους, όπως η αιμορραγία και άλλες επιπλοκές.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αν μια γυναίκα έχει εμφυτεύματα, αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, τότε πρέπει να ελέγχει το στήθος της ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αναφέρει στον γιατρό της την οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρεί.

Περεταίρω έρευνα

Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια, μέσα από ένα εύρη φάσμα μελετών, θα καταφέρει να εξασφαλίσει περισσότερες πληροφορίες για την σχέση των εμφυτευμάτων και των συμπτωμάτων που παρατηρούνται.  Όπως εξηγεί ο Δρ. Pusic, αυτές οι μελέτες θα βοηθήσουν τους ερευνητές να απαντήσουν σε ερωτήματα και να βρουν λύσεις, να διαπιστώσουν αν τελικά τα συμπτώματα με την παρουσία εμφυτευμάτων οφείλονται πράγματι στα εμφυτεύματα και να διευκρινίσουν αν μερικές γυναίκες που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες – και ποιες κατηγορίες- δεν ενδείκνυται να βάζουν εμφυτεύματα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved