Εγκυμοσύνη

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους, αναρωτιούνται συχνά για το αν είναι ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο κάτω λοιπόν, θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

Είναι ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να βλάψει το μωρό, το οποίο προστατεύεται από την κοιλιά της μητέρας του, τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας και το υγρό του αμνιακού σάκου.

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν την αποφυγή του σεξ τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, διότι πιστεύουν ότι οι ορμόνες του σπέρματος, οι λεγόμενες προσταγλανδίνες, μπορούν να διεγείρουν τις συσπάσεις της μήτρας. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν μόνο οι γυναίκες που θέλουν να προκαλέσουν τοκετό, διότι έχουν ξεπεράσει τις ημέρες της τελειόμηνης κύησής τους. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω σύσταση έχει βάση καθώς ακόμη και το τζελ που χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του τραχήλου, περιέχει προσταγλανδίνες.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι γιατροί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο σεξ και τον τοκετό και ότι οι προσταγλανδίνες του σπέρματος δεν μπορούν να προκαλέσουν τοκετό.

Πότε απαγορεύεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επειδή γυναίκα με γυναίκα διαφέρει, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας αν το σεξ είναι ασφαλές για εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Υπάρχει ενδεχόμενο, ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το σεξ αν:

  • Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή έχετε ιστορικό αποβολών
  • Διατρέχετε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό (συσπάσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης)
  • Έχετε κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία
  • Ο αμνιακός σας σάκος διαρρέει υγρό ή παρουσιάζει ρήξη μεμβράνων
  • Ο τράχηλός σας έχει ανοίξει πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας
  • Ο πλακούντας σας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα σας (placenta previa)

Τονίζεται ότι αν ο γιατρός σας, σας συστήσει την αποχή από το σεξ, αυτό μπορεί να σημαίνει και την αποφυγή του οτιδήποτε προκαλεί οργασμό (όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον γυναικείο οργασμό) και σεξουαλική διέγερση, όχι μόνο την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Ζητήστε από τον γιατρό σας διευκρινήσεις.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας;

Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, όπως:

  • Πόνο
  • Αιμορραγία
  • Υγρά και εκκενώσεις
  • Σημαντικές ενοχλήσεις
  • Συσπάσεις

Οι γυναίκες έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κατά συνέπεια είναι διαφορετική και η επιθυμία της για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Σε μερικές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία εξασθενεί, ενώ σε άλλες αυξάνεται. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις της σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικές.

Σε γενικές γραμμές, το πιο συνηθισμένο μοτίβο που αφορά τη λίμπιντο μιας γυναίκας που είναι έγκυος είναι το ακόλουθο:

  • Πρώτο τρίμηνο: Η ναυτία, η κόπωση και η ευαισθησία στο στήθος σκοτώνουν την σεξουαλική επιθυμία. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε αν νιώθετε έτσι, καθώς η λίμπιντο επανέρχεται.
  • Δεύτερο τρίμηνο: Η λίμπιντο αυξάνεται. Μάλιστα, η αυξημένη ροή αίματος σε ολοκληρο το σώμα ενισχύει τους οργασμούς.
  • Τρίτο τρίμηνο: Το σεξ είναι άβολο καθώς πλησιάζει ο τοκετός, οπότε η επιθυμία μειώνεται.

Φροντίστε να συζητάτε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για το πώς νιώθετε και για το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις, ώστε να βρείτε αυτήν που είναι πιο άνετη και πιο διεγερτική για εσάς. Αποφύγετε την «ιεραποστολική στάση» μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης και προτιμήστε να είστε εσείς από πάνω ή στο πλάι για να μην ασκείται πίεση στην κοιλιά σας.

Σε περίπτωση που νιώθετε τον κόλπο σας ξηρό χρησιμοποιείστε λιπαντικό. Αν δεν είστε απολύτως σίγουρη για το σεξουαλικό ιστορικό του συντρόφου σας, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό. Η εγκυμοσύνη δεν προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις – όπως ο HIV, ο έρπης, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια – οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν και το μωρό σας.