Καρδιά και αγγεία

Γιατί παθαίνουμε καρδιακή ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή είναι ένας ιατρικός όρος που κάποιοι ίσως δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Κάθε φορά που βλέπετε τον όρο “ανακοπή” σε συνδυασμό με ένα σύστημα του σώματος, αναφέρεται στο ότι το εν λόγω σύστημα παύει να λειτουργεί. Για παράδειγμα, η αναπνευστική ανακοπή σημαίνει το ίδιο πράγμα με το “να μην αναπνέεις”.

Δεδομένου ότι η καρδιακή ανακοπή είναι το ίδιο με τον κλινικό θάνατο, η αναζήτηση των αιτιών της καρδιακής ανακοπής είναι λίγο σαν να ψάχνουμε τις αιτίες για τις οποίες χάλασε το αυτοκίνητο – είναι ένας πραγματικά μεγάλος κατάλογος και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες της αιφνίδιας ανακοπής;

Για να κρατήσουμε τα πράγματα διαχειρίσιμα, θα επικεντρωθούμε στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Παρακάτω παρατίθενται οι συνηθέστερες αιτίες αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Κάθε αιτία περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα παράδειγμα. Ανεξάρτητα από την αιτία της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) είναι η πρώτη θεραπεία και παραμένει ο χρυσός κανόνας. Είτε είστε προπονητής του πρωταθλήματος μικρών ομάδων, είτε χειρουργός εγκεφάλου, η ΚΑΡΠΑ εκτελείται με τον ίδιο τρόπο.

  1. Καρδιακή αρρυθμία

Μακράν, η πιο συχνή αιτία καρδιακής ανακοπής -ιδιαίτερα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής- είναι μια αρρυθμία. Η καρδιακή αρρυθμία είναι ένα πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα επικοινωνίας της καρδιάς, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για να κάνει την καρδιά να χτυπάει κανονικά με τον σωστό ρυθμό. Από όλες τις αιτίες καρδιακής ανακοπής, αυτή είναι η πιο πιθανή να προκαλέσει πραγματικά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Η ασυστολία είναι ο ιατρικός όρος για την καρδιακή αρρυθμία που οι περισσότεροι γνωρίζουν καλύτερα ως την επίπεδη γραμμή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η αρρυθμία που ευθύνεται συχνότερα για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και είναι μία από τις πιο θεραπεύσιμες αν διορθωθεί γρήγορα.

  1. Αιμορραγία και σοκ

Το σοκ είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση με πολλές αιτίες. Μια απλουστευμένη εκδοχή είναι βασικά να πούμε ότι το σοκ είναι πραγματικά χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν η αρτηριακή πίεση πέσει πολύ χαμηλά, δεν θα υπάρχει σφυγμός ή αρκετό αίμα που να ρέει στον εγκέφαλο για να κρατήσει κάποιον άνθρωπο στη ζωή.

  1. Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία της χημείας του σώματος. Το ασβέστιο, το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο σημαντικοί ηλεκτρολύτες. Το ασβέστιο και το κάλιο πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία –ευρισκώμενα εκατέρωθεν των κυτταρικών μεμβρανών, έτοιμα να αλλάξουν θέση– προκειμένου να προκαλέσουν τη σύσπαση των μυών ή τη μετάδοση ερεθισμάτων από τα νεύρα. Μόλις το ασβέστιο και το κάλιο ανταλλάξουν θέσεις και προκαλέσουν πράγματα, το νάτριο τα επαναφέρει στη θέση τους για την επόμενη φορά. Εάν δεν υπάρχουν αρκετοί από έναν ή δύο ή όλους αυτούς τους ηλεκτρολύτες, τότε τα κύτταρα του καρδιακού μυός δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά δεν συσπάται. Οι ασθενείς με ασθένειες που έχουν να κάνουν με τη θερμοκασία (θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία), οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα είδη φαρμάκων είναι επιρρεπείς σε διαταραχές ηλεκτρολυτών.

  1. Καρδιακή ανακοπή στα παιδιά

Τα παιδιά δεν παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή τόσο συχνά όσο οι ενήλικες, και όταν συμβαίνει, συνήθως οφείλεται σε δομικό πρόβλημα της καρδιάς, όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Πολύ σπάνια, στα παιδιά εμφανίζεται καρδιακή ανακοπή που προέρχεται από κοιλιακή μαρμαρυγή που προκαλείται από ένα αρκετά μαλακό χτύπημα στο στήθος- αυτό ονομάζεται commotio cordis (πχ μπαλάκι του μπέιζμπολ).


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cardiac Electrophysiology Clinics https://www.cardiacep.theclinics.com/article/S1877-9182(10)00142-5/fulltext

Mechanisms of sudden cardiac death https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001948321400039X?via%3Dihub

Nontraumatic Hypotension and Shock in the Emergency Department and the Prehospital setting, Prevalence, Etiology, and Mortality: A Systematic Review https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0119331

Life-Threatening Electrolyte Abnormalities https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.105.166563

Eligibility and Disqualification Recommendations for Competitive Athletes With Cardiovascular Abnormalities: Task Force 3: Hypertrophic Cardiomyopathy, Arrhythmogenic Right Ventricular Cardiomyopathy and Other Cardiomyopathies, and Myocarditis https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000239

Commotio Cordis https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1941738108330972