Παθολογικά

Γάγγραινα

Τι είναι η γάγγραινα;

Η γάγγραινα είναι η νέκρωση των ιστών του σώματος, η οποία εκδηλώνεται επειδή δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αίματος από την αιματική κυκλοφορία.

Η γάγγραινα συνήθως επηρεάζει τα άκρα – τις περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Όμως, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος, ακόμη και τα εσωτερικά όργανα.

Η πάθηση συνήθως ξεκινά σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, όπως το πόδι, το χέρι ή ένα εσωτερικό όργανο. Η γάγγραινα μπορεί να εξαπλωθεί στο σώμα και να προκαλέσει καταπληξία (σοκ) αν δεν αντιμετωπιστεί. Η καταπληξία χαρακτηρίζεται από μία πληθώρα συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν την χαμηλή αρτηριακή πίεση. Είναι απειλητική για τη ζωή και θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό.

Η γάγγραινα είναι επείγον ιατρικό περιστατικό και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ή θάνατο. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και άμεση αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να βελτιώσει την έκβαση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι γάγγραινας;

Ξηρή γάγγραινα

Όλα τα όργανα (όπως το ήπαρ, η καρδιά και οι μύες) χρειάζονται οξυγόνο για τη φυσιολογική λειτουργία και την επιβίωσή τους. Το οξυγόνο μεταφέρεται στα διάφορα μέρη του σώματος μέσω του αίματος. Η ξηρή γάγγραινα συμβαίνει όταν ένα μέρος του σώματος δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες οξυγόνου. Τελικά, αυτό το μέρος του σώματος αρχίζει να νεκρώνεται. Στην ξηρή γάγγραινα, το δέρμα είναι κλειστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Υγρή γάγγραινα

Η υγρή γάγγραινα συμβαίνει όταν οι ιστοί του σώματος υφίστανται μόλυνση με κάποιο τύπο βακτηρίου. Οι ιστοί αντιδρούν στην παρουσία βακτηρίων με ανάπτυξη υγρασίας και διάσπαση. Αυτή τη διαδικασία προκαλεί την νέκρωση του ιστού. Αποτελεί περισσότερο επείγον ιατρικό περιστατικό συγκριτικά με την ξηρή γάγγραινα λόγω της πιθανότητας εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματος.

Αεριογόνος γάγγραινα

Βακτήρια του γένους Clostridium προκαλούν αεριογόνο γάγγραινα. Αυτά τα βακτήρια δημιουργούν λοίμωξη που προκαλεί σχηματισμό φυσαλίδων αερίων και τοξινών εντός της πάσχουσας περιοχής. Τα αέρια προκαλούν νέκρωση του ιστού. Αυτός ο τύπος γάγγραινας μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, παρόλο που είναι σπανίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης γάγγραινας;

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε γάγγραινα αν έχετε ιστορικό συγκεκριμένων παθήσεων, όπως:

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γάγγραινας. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε την πάθηση εάν:

 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ιατρικής πάθησης ή αντικαρκινικής θεραπείας
 • Έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση
 • Έχετε υποστεί σοβαρό κρυοπάγημα ή τραυματισμό της κεφαλής, τσίμπημα από ζώο ή σοβαρό έγκαυμα
 • Έχετε τραυματιστεί με έναν τρόπο που περιλαμβάνει καταστροφή των ιστών εντός του σώματος
 • Έχετε λάβει ένεση υδροχλωρικής προμεθαζίνης που οδήγησε σε ιστική βλάβη

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ενδοφλέβιων ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο γάγγραινας.

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της γάγγραινας

Εξωτερική γάγγραινα

Μερικές φορές, η πρώτη ένδειξη ξηρής γάγγραινας είναι μία ερυθρή γραμμή που αναπτύσσεται γύρω από τον πάσχοντα ιστό. Αυτή η γραμμή αργότερα μπορεί να γίνει μαύρη.

Άλλες ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν γάγγραινα είναι οι εξής:

 • Πληγή που είναι ερυθρή, οιδηματώδης ή συνοδεύεται από πόνο
 • Πληγή γεμάτη με πύον ή με άσχημη οσμή
 • Μία απομονωμένη περιοχή του σώματος που είναι παγωμένη
 • Έλλειψη αίσθησης αφής σε μία απομονωμένη περιοχή
 • Πληγές που εμφανίζονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος
 • Ασυνήθιστο χρώμα δέρματος σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος (πρασινωπό-μαύρο, ερυθρό, μπλε ή καφέ)

Εσωτερική γάγγραινα

Είναι πιθανό να έχετε εσωτερική γάγγραινα, η οποία επηρεάζει εσωτερικούς ιστούς ή όργανα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα στο δέρμα ή στα άκρα σας. Ωστόσο, μπορεί να έχετε πόνο, ανεξήγητο πυρετό που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να βιώσετε σύγχυση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η γάγγραινα;

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί ότι έχετε γάγγραινα με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Επίσης, θα χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό διαγνωστικών μεθόδων για να καθορίσει με ακρίβεια την πάθηση.

Εργαστηριακές αναλύσεις δείγματος ιστού ή υγρού

Ένα δείγμα από τον πάσχοντα ιστό θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για τον εντοπισμό νεκρών κυττάρων.

Εξετάσεις αίματος

Μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύουν γάγγραινα.

Απεικονιστικές τεχνικές

Ορισμένα είδη απεικονιστικών τεχνικών είναι επιβοηθητικά στη διάγνωση της εξάπλωσης της γάγγραινας στους εσωτερικούς ιστούς. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν ακτινογραφία ακτίνων-Χ, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Μία αρτηριογραφία πραγματοποιείται αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι η γάγγραινα σχετίζεται με κυκλοφορικά προβλήματα. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για τον έλεγχο της ροής ενός ειδικού σκιαγραφικού υγρού μέσω των αρτηριών, το οποίο αναδεικνύει πού υπάρχει απόφραξη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γάγγραινα;

Αντιβιοτικά

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή αν υπάρχει παρουσία βακτηρίων. Αυτά συνήθως χορηγούνται ενδοφλέβια.

Αγγειακή χειρουργική επέμβαση

Για τα άτομα στα οποία η μειωμένη κυκλοφορία οδηγεί σε γάγγραινα, η αγγειακή χειρουργική επέμβαση (χειρουργική επέμβαση σε αρτηρίες ή φλέβες) συστήνεται, ώστε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Θάλαμος υπερβαρικού οξυγόνου

Η τοποθέτηση ενός ατόμου με αέρια γάγγραινα σε ένα ειδικό, πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στο δέρμα να επουλωθεί και επίσης παρέχει οξυγόνο στους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη με στόχο την επούλωση.

Αφαίρεση ιστού

Σε σοβαρές περιπτώσεις γάγγραινας, ο νεκρός ιστός θα χρειαστεί να αφαιρεθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται χειρουργικός καθαρισμός. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με χειρουργικά εργαλεία ή χημικά. Ο στόχος της επέμβασης είναι να αφαιρεθούν οι πάσχουσες περιοχές, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης και να απομακρυνθεί ο νεκρός ιστός.

Μία εναλλακτική χειρουργικού καθαρισμού χρησιμοποιεί προνύμφες, οι οποίες «τρώνε» βακτήρια και νεκρό ιστό. Παρόλο που αυτή η πρακτική είναι σπάνια, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από γιατρούς σε όλο τον κόσμο.

Οι γιατροί μερικές φορές είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τη ροή του οξυγόνου στην πάσχουσα περιοχή. Ένα μόσχευμα δέρματος μπορεί να αποκαταστήσει την ιστική βλάβη. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα τμήμα υγιούς δέρματος από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος για να καλυφθεί η πάσχουσα περιοχή.

Ακρωτηριασμός

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός άκρου ή δακτύλου είναι απαραίτητος για να σωθεί η ζωή σας. Τα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό άκρου λόγω γάγγραινας συνήθως χρησιμοποιούν ένα τεχνητό μέλος για να αντικαταστήσουν το μέρος του σώματος που λείπει.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της γάγγραινας;

Η γάγγραινα μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα αν εντοπιστεί έγκαιρα. Όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, καθώς και όταν δεν αντιμετωπίζεται άμεσα.

Η γάγγραινα μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος για κάποια άτομα. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί αν:

 • Έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλούν επιπλοκές στη θεραπεία
 • Η γάγγραινα καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος
 • Η θεραπεία δεν είναι άμεση

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η γάγγραινα;

Για να αποτρέψετε τη νέκρωση των ιστών, η γάγγραινα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη. Τα άτομα με διαβήτη ή παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα άκρα των χεριών και των ποδιών τους για συμπτώματα γάγγραινας. Αναζητήστε:

 • Οίδημα, έκκριση υγρού ή ερυθρότητα που μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση
 • Πληγή που δεν φαίνεται να επουλώνεται
 • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος

Η λήψη αντιβιοτικών πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση, υπό την επίβλεψη του γιατρού σας, θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνιση γάγγραινας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved