Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Νευρογενής κύστη

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Η ουροδόχος κύστη στηρίζεται στη λειτουργία των μυών οι οποίοι συστέλλονται και χαλαρώνουν όταν πρόκειται να ουρήσετε. Ο εγκέφαλος τυπικά ρυθμίζει αυτή τη διαδικασία, αλλά μερικές φορές το μήνυμα ότι χρειάζεται να ουρήσετε δεν αποστέλλεται από τον εγκέφαλο στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως νευρογενής κύστη. Η θεραπεία της πάθησης θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο.

Συμπτώματα Αίτια Επιπλοκές Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρογενούς κύστης;

Η νευρογενής κύστη προκαλεί την απώλεια ελέγχου της ικανότητας ούρησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την υπερβολική ή μη επαρκή ούρηση. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της νευρογενούς κύστης περιλαμβάνουν:

 • Ροή σταγόνας κατά την ούρηση
 • Ανικανότητα πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Σφίξιμο κατά την ούρηση
 • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • Αυξημένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Διαρροή ούρων
 • Δυσκολία καθορισμού πότε η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάζετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την ούρηση.

Αίτια

Τι προκαλεί τη νευρογενή κύστη;

Η νευρογενής κύστη είναι μία πάθηση που προκαλείται όταν τα νεύρα στο μονοπάτι μεταγωγή σημάτων μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές του εγκεφάλου ή βλάβη των νεύρων της ουροδόχου κύστης.

Παραδείγματα εγκεφαλικών διαταραχών που μπορούν να προκαλέσουν νευρογενή ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν:

Παθήσεις που επηρεάζουν τους μύες της ουροδόχου κύστης είναι οι εξής:

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να έχετε νευρογενή κύστη, θα εξετάσει τους μύες της ουροδόχου κύστης και το νευρικό σας σύστημα. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νευρογενούς κύστης;

Επειδή η πάθηση προκαλεί την απώλεια αίσθησης της ούρησης, η ουροδόχος κύστη μπορεί να γεμίζει περισσότερο από την τυπική της χωρητικότητα και να προκαλείται διαρροή ούρων. Μπορεί, βέβαια, και να μην αδειάζει εντελώς. Αυτό ονομάζεται κατακράτηση ούρων.

Η κατακράτηση ούρων αυξάνει τον κίνδυνο μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί όταν τα ούρα παραμένουν εντός της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τελικά μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία δύναται να αποβεί θανατηφόρος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νευρογενής κύστη;

Επιπρόσθετα με την επισκόπηση του ιατρικού ιστορικού και την πραγματοποίηση μιας κλινικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων για να καθοριστεί εάν πάσχετε από νευρογενή κύστη. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 • Κυστεομετρογραφία για την εξέταση της λειτουργίας και της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης
 • Ηλεκτρομυογραφία για τον έλεγχο του μυϊκού τόνου και του συντονισμού των μυών της ουροδόχου κύστης
 • Απεικονιστικές τεχνικές του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου
 • Απεικονιστικές τεχνικές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρογενής κύστη;

Ο γιατρός είναι πιθανό ότι θα σας προτείνει μία πληθώρα θεραπειών.

Μπορεί να σας προτείνει να ουρείτε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποτραπεί το πλήρες γέμισμα της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε οποιαδήποτε ατυχήματα διαρροής ούρων. Έτσι θα καθοριστεί το βέλτιστο χρονικό διάστημα ούρησης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συστήσει θεραπείες, όπως οι ασκήσεις Kegel και η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης

Μία άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών ηλεκτροδίων στην ουροδόχο κύστη. Κατά τη διέγερση, τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικές ώσεις στον εγκέφαλο «ενημερώνοντάς τον» ότι πρέπει να ουρήσετε.

Φάρμακα

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ή τον έλεγχο της νευρογενούς κύστης. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν ή να ενισχύσουν τις μυϊκές συστολές. Αυτό θα βοηθήσει στην κατάλληλη κένωση του ουροποιητικού συστήματος.

Καθετηριασμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα προτείνει καθετηριασμό για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης. Αυτή η ανώδυνη διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού πλαστικού σωλήνα εντός της ουροδόχου κύστης για την απομάκρυνση των ούρων. Όμως, η διαδικασία φέρει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά σε χαμηλές δόσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτού.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να εισάγει ένα τεχνητό σφιγκτήρα εντός του σώματος, ο οποίος συμπιέζει την ουρήθρα για την πρόληψη διαρροής ούρων. Ο σφιγκτήρας αυτός μπορεί χειρωνακτικά να απελευθερωθεί και να επιτραπεί η κένωση της ουροδόχου κύστης. Άλλες χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν το χειρουργείο επανακατασκευής της ουροδόχου κύστης, το οποίο θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της κύστης σας.

Οι εταιρείες κατασκευής ιατρικών συσκευών και βοηθημάτων εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα προϊόντα, όπως ουρηθρικό sling, για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα προϊόντα αυτά όταν θα σας προτείνει τη βέλτιστη για εσάς θεραπεία.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2018). Neurogenic bladder and bowel management. mayoclinic.org/tests-procedures/neurogenic-bladder-bowel-management/about/pac-20394763

2. Neurogenic bladder. (n.d.). chw.org/medical-care/urology/conditions/neurogenic-bladder

3. Neurogenic bladder: Diagnosis and tests. (2016). my.clevelandclinic.org/health/diseases/15133-neurogenic-bladder/diagnosis-and-tests