Οφθαλμολογικές παθήσεις

Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο ιστός που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Αυτός ο ιστός μετατρέπει το φως σε νευρικά σήματα, τα οποία αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή μπορεί να υποστούν πάχυνση. Αυτό προκαλεί στένωση, η οποία περιορίζει την αιματική ροή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αμφιβληστροειδής υφίσταται οίδημα.

Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, να περιορίσει τη λειτουργικότητά του και να ασκήσει πίεση στο οπτικό νεύρο, προκαλώντας προβλήματα όρασης. Αυτή πάθηση ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια (HR).

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Ταξινόμηση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχετε συμπτώματα έως ότου η πάθηση έχει προχωρήσει αρκετά. Πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Μειωμένη όραση
  • Οίδημα των οφθαλμών
  • Ρήξη ενός σημαιοφόρου αγγείου
  • Θολή όραση που συνοδεύεται από κεφαλαλγίες

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή και έχετε ξαφνικά αλλαγή στην όραση.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Η παρατεταμένη υπέρταση είναι η κύρια αιτία της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η υπέρταση είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, στο οποίο η δύναμη (ή πίεση) του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι πολύ υψηλή.

Αυτή η δύναμη είναι το αποτέλεσμα της εξώθησης του αίματος από την καρδιά στις αρτηρίες, αλλά και της δύναμης που δημιουργείται καθώς η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των χτύπων.

Όταν το αίμα κινείται σε όλο το σώμα με υψηλότερη πίεση, οι ιστοί που απαρτίζουν τις αρτηρίες αρχίζουν να εκτείνονται και τελικά υφίστανται βλάβη. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια γενικά εκδηλώνεται αφότου η αρτηριακή πίεση βρίσκεται συστηματικά σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορούν να επηρεαστούν από:

  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Παχυσαρκία
  • Υπερβολική κατανάλωση άλατος
  • Στρεσογόνος τρόπος ζωής

Η υπέρταση επίσης παρουσιάζει κληρονομικότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπέρταση είναι ιδιαίτερα κοινή. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η πάθηση επηρεάζει ένα στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες. Ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Οι ακόλουθες παθήσεις σάς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας:

Επιπρόσθετα, η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στα άτομα Αφρικανικής καταγωγής, ιδιαίτερα σε όσους κατάγονται από την Καραϊβική, σύμφωνα με μία έρευνα του 2003. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό επηρεαστούν από τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων από ό, τι οι άνδρες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Οφθαλμοσκόπηση

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο, που ονομάζεται οφθαλμοσκόπιο, για να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Αυτό το εργαλείο ρίχνει φως μέσω της κόρης για την εξέταση του οπίσθιου μέρους του οφθαλμού για ενδείξεις στένωσης των αιμοφόρων αγγείων ή διαρροής υγρών από τα αιμοφόρα αγγεία. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και χρειάζεται λιγότερο από 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία ειδική εξέταση, που ονομάζεται αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης, πραγματοποιείται για να ελεγχθεί η αιματική ροή στον αμφιβληστροειδή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα εφαρμόσει ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για τη διαστολή των κορών και ύστερα θα λάβει εικόνες του οφθαλμού σας.

Ύστερα από τον πρώτο γύρο φωτογραφιών, ο γιατρός θα χορηγήσει με ένεση μία χρωστική ουσία που ονομάζεται φλουορεσκεΐνη σε μία φλέβα, συνήθως στο εσωτερικό του αγκώνα. Ακολούθως θα λάβει περισσότερες φωτογραφίες καθώς το σκιαγραφικό υγρό κινείται στα αιμοφόρα αγγεία των οφθαλμών.

Ταξινόμηση

Πώς ταξινομείται η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η έκταση και η σοβαρότητα της αμφιβληστροειδοπάθειας γενικά αντιπροσωπεύεται από μία κλίμακα από το 1 έως το 4. Η κλίμακα ονομάζεται σύστημα ταξινόμησης κατά Keith-Wagener-Barker. Οι τέσσερις βαθμίδες είναι αυξανόμενη σοβαρότητας:

  • Στο βαθμό 1 υπάρχει ήπια στένωση της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.
  • Ο βαθμός 2 είναι παρόμοιος με το βαθμό 1, αλλά υπάρχει πιο σοβαρή στένωση της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Αυτό ονομάζεται αρτηριοφλεβικό συρίγγιο.
  • Ο βαθμός 3 έχει τα συμπτώματα του βαθμού 2, αλλά επίσης υπάρχει η οίδημα του αμφιβληστροειδούς, μικροανευρύσματα, βαμβακόμορφες κηλίδες και αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς.
  • Ο βαθμός 4 έχει τα σοβαρά συμπτώματα του βαθμού 3 σε συνδυασμό με οίδημα του οπτικού δίσκου, που ονομάζεται οίδημα οπτικής θηλής, και οίδημα ωχράς κηλίδας. Τα άτομα με αμφιβληστροειδοπάθεια βαθμού 4 βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και μπορεί να έχουν νεφρική η καρδιακή νόσο.

Στο βαθμό 1 μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Στο βαθμό 4, ωστόσο, το οπτικό νεύρο μπορεί να αρχίσει να υφίσταται οίδημα προκαλώντας πιο σοβαρά προβλήματα όρασης. Η υψηλού βαθμού αμφιβληστροειδοπάθεια τείνει να υποδεικνύει σοβαρά προβλήματα αρτηριακής πίεσης.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Τα άτομα με υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τον αμφιβληστροειδή. Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, η οποία συμβαίνει όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση παρεμποδίζει τη φυσιολογική αιματική ροή στους οφθαλμούς, προκαλώντας βλάβες στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες από τους οφθαλμούς στον εγκέφαλο.
  • Απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, η οποία συμβαίνει όταν οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον αμφιβληστροειδή υφίστανται απόφραξη από θρόμβους. Όταν αυτό συμβεί, ο αμφιβληστροειδής δεν λαμβάνει επαρκές οξυγόνο ή αίμα, οδηγώντας σε απώλεια όρασης.
  • Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, η οποία συμβαίνει όταν οι φλέβες που απομακρύνουν το αίμα από τον αμφιβληστροειδή υφίστανται απόφραξη λόγω θρόμβων.
  • Ισχαιμία στρώματος νευρικών ινών, ή βλάβη στις νευρικές ίνες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βαμβακόμορφες κηλίδες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
  • Κακοήθης υπέρταση, η οποία είναι μία σπάνια πάθηση που προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ξαφνικά παρεμποδίζοντας την όραση και προκαλώντας ξαφνική απώλεια όρασης. Αυτή είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Τα άτομα με υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Μία μελέτη του 2013 σε 2907 άτομα 50 έως 73 ετών βρήκε ότι όσοι είχαν υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια ήταν πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό από ό, τι τα άτομα χωρίς την πάθηση.

Αυτό ισχύει ακόμη και στα άτομα που ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση με θεραπεία. Μία μελέτη του 2008 σε 5.500 άτομα 25 έως 74 ετών έδειξε αυξημένο κίνδυνο τόσο εγκεφαλικού όσο και καρδιαγγειακής νόσου στα άτομα με υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η αποτελεσματική θεραπεία της υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνει τον έλεγχο και τη μείωση της υπέρτασης με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών του τρόπου ζωής.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση της πρόσληψης άλατος και ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ, όλα συνεισφέρουν σε μία υγιή αρτηριακή πίεση.

Αν καπνίζετε, θα πρέπει να το τερματίσετε. Αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η, ο γιατρός θα σας προτείνει την απώλεια βάρους ως έναν τρόπο ελέγχου της υπέρτασης.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως διουρητικά, β-αναστολείς ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Μπορείτε να ελέγξετε την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση. Αν η κατάστασή σας όμως είναι σοβαρή, μπορεί να έχετε μη αντιστρέψιμη οφθαλμολογική βλάβη που προκαλεί μόνιμα προβλήματα όρασης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Η πρόγνωση είναι χειρότερη για υψηλούς βαθμούς υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι βαθμοί 3 και 4 σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες:

Τα άτομα με υπέρταση την οποία δεν ελέγχουν και υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια βαθμού 4 (αυτό ορισμένες φορές ονομάζεται κακόηθες στάδιο) έχουν δυσοίωνη πρόγνωση για επιβίωση, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Retinal Physician.

Οι δομικές αλλαγές στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα γενικά είναι μη αναστρέψιμες. Ακόμη και με θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο απόφραξης αρτηρίας και φλέβας του αμφιβληστροειδούς και άλλων προβλημάτων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρός σας θα σας προτείνουν το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο και θα ελέγχουν την κατάστασή σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Για την πρόληψη της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε την υπέρταση:

  • Λάβετε τα φάρμακα για την αρτηριακή σας πίεση τακτικά.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.
  • Κάντε τακτικές ιατρικές εξετάσεις ώστε να βεβαιωθείτε ότι η αρτηριακή σας πίεση βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ashley EA, et al. (2004). Chapter 6: Hypertension. Cardiology explained. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2217/

2. Bhargava M, et al. (2013). Current concepts in hypertensive retinopathy: The retinal physician is often the first to detect it. retinalphysician.com/issues/2013/nov-dec/current-concepts-in-hypertensive-retinopathy

3. Erden S, et al. (2012). Hypertensive retinopathy: Incidence, risk factors, and comorbidities. researchgate.net/profile/Sacide_Erden/publication/223981603_Hypertensive_retinopathy_incidence_risk_factors_and_comorbidities/links/54e4502c0cf2b2314f600142.pdf

4. Eye diseases. (n.d.). pacificu.edu/about/community/healthcare-clinics/pacific-eyeclinic/services-offered/eye-diseases

5. High blood pressure — understanding the silent killer. (2021). fda.gov/drugs/special-features/high-blood-pressure-understanding-silent-killer

6. Hypertensive retinopathy. (n.d.). ferris.edu/optometry/patient-care/specific_conditions/Hypertensive-Retinopathy-.htm

7. Ong Y-T, et al. (2013). Hypertensive retinopathy and risk of stroke. ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/hypertensionaha.113.01414

8. Sharp PS, et al. (1995). Hypertensive retinopathy in Afro-Caribbeans and Europeans: Prevalence and risk factor relationships. ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.hyp.25.6.1322

9. Suri MFK, et al. (2008). Hypertensive retinopathy and risk of cardiovascular diseases in a national cohort. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317297/

10. Wong TY, et al. (2003). Racial differences in the prevalence of hypertensive retinopathy. ahajournals.org/doi/10.1161/01.HYP.0000064181.63546.53