Πρόληψη και θεραπεία

Η ζωή μετά τα 80 μπορεί να είναι διασκεδαστική

Είναι γεγονός πως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να νιώθουν όλο και λιγότερο ικανοί να συμμετέχουν σε δράσεις ή δραστηριότητες και αποφεύγουν την εκμάθηση νέων πραγμάτων καθώς θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Παρόλα αυτά μια νέα προοπτική στα παραπάνω έρχεται να στηρίξει ότι η συμμετοχή σε διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όχι μόνο βοηθά στην διατήρηση της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου, αλλά ενισχύει και το αίσθημα της αυτοπραγμάτωσης, της αυτοπεποίθησης και της αυτοβελτίωσης. Συνολικά ενισχύεται η ψυχολογία, καθώς το άτομο συνεχίζει να εξελίσσεται και να μαθαίνει, να νιώθει χρήσιμο και ικανό και τελικά λιγότερο ηλικιωμένο. Κατ’ επέκταση αποφεύγονται και πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάπτωση της ψυχολογίας και του ηθικού των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η φυσική δραστηριότητα έχει θετικά αποτελέσματα στην σωματική και ψυχική υγεία, οι πληροφορίες είναι λιγότερες για το αν αυτός ο συσχετισμός είναι ίδιος και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Αυτό έσπευσαν να αναλύσουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Tim Windsor. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ζωή των ηλικιωμένων μπορεί να είναι εμπλουτισμένη και ικανοποιητική, ειδικά εάν υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση και κίνητρο για καθημερινή δραστηριότητα.

“Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χόμπι μπορεί να είναι φθηνά ή ακόμα και δωρεάν. Το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ευέλικτοι στις δραστηριότητες που επιλέγουμε και να προσαρμόζουμε με τρόπους που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς να απομυζούμε τους πόρους μας”, λέει ο Flinders Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Tim Windsor.

«Το να παραμένουμε αφοσιωμένοι με δραστηριότητες καθώς μεγαλώνουμε είναι ένα σημαντικό μέρος της γήρανσης,» τονίζει σε μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gerontology Series B-Psychological Sciences and Social Sciences.

Τι έδειξαν τα πειράματα;

Η μελέτη έγινε σε 73 ενήλικες ηλικίας 89 ετών κατά μέσο όρο. Εκεί ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την επίδραση που είχαν διάφορες δραστηριότητές τους στην ψυχολογία τους. Τα αποτελέσματα αυτά αξιολογήθηκαν, και φάνηκε ότι τα πιο θετικά συναισθήματα συνδυάζονταν με περιόδους που βαθμολόγησαν τις δραστηριότητές τους ως πιο σημαντικές ή πιο απαιτητικές.

Στην μελέτη ρωτήθηκαν για συνηθισμένα χόμπι όπως:

  • Κοινωνικές δραστηριότητες (για παράδειγμα – συνάντηση φίλων, συνομιλία με την οικογένεια, μετάβαση στο κέντρο ηλικιωμένων κλπ)
  • Σωματικές δραστηριότητες (π.χ. βόλτα, κηπουρική και άσκηση)
  • Οικιακές εργασίες (π.χ. μαγείρεμα και ψώνια)
  • Δραστηριότητες που απαιτούν νοητική συγκέντρωση (σταυρόλεξα, ανάγνωση και διαχείριση χρηματοδότησης)
  • Προσωπική φροντίδα (π.χ. φροντίδα σώματος, ξεκούραση / ύπνος, φαγητό και επισκέψεις ιατρού)
  • Παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. παροχή βοήθειας και εθελοντισμός)
  • Δραστηριότητες αναψυχής (π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης και ακρόαση μουσικής).

“Συνολικά, ανεξάρτητα από το τι επέλεξαν οι άνθρωποι, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν μια ισχυρή συναισθηματική σχέση με δραστηριότητες που εξακολουθούν να τους παρουσιάζουν επιτεύξιμες προκλήσεις”, λέει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Flinders, Mary Luszcz.

“Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες μας και οι εθελοντικές οργανώσεις να επιτρέπουν τη συμμετοχή  σε διάφορες δράσεις”

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα κλαμπ πινγκ-πονγκ ηλικιωμένων στην Αδελαΐδα όπου συμμετέχουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών με 5 άνδρες και 1 γυναίκα άνω των 80 ετών. Ο επιβλέπων της ομάδας Rod Nankivell, ο οποίος επιβλέπει την ομάδα πινγκ-πονγκ του Blackwood Hills Baptist Church Seniors, λέει ότι περίπου 15-20 μέλη συναντώνται τα πρωινά της Δευτέρας και της Πέμπτης στην αίθουσα δραστηριοτήτων της εκκλησίας. Μάλιστα το παλαιότερο μέλος είναι ο κ. Colin Wynn, ο οποίος είναι 88 ετών και είναι σε “καλή κατάσταση”. Ο Nankivell αναφέρει ότι υπάρχει υψηλός ενθουσιασμός σε όλα τα μέλη που έχουν παραμείνει στην ομάδα από τότε που ξεκίνησαν.

“Δίνουμε έμφαση στη διασκέδαση και την αλληλεγγύη και αυτό είναι εμφανές κάθε πρωί που παίζουμε. Δεν έχουμε ανταγωνισμό, αλλά έχουμε άτομα που παίζουν ανταγωνιστικά και έχουμε άλλα που εκπαιδεύονται”, λέει, προσθέτοντας ότι ένα από τα μέλη ήταν πρώην ανταγωνιστικός παίκτης που πρόσφατα διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον . Ένας άλλος παίκτης είναι 86, και σε καλή υγεία, και ένας άλλος έγινε 80 φέτος και εξακολουθεί να παίζει μετά από δύο αντικαταστάσεις ισχίου. Ο ίδιος ο κ. Nankivell είναι 75 ετών και παίζει τακτικά με την ομάδα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

University Flinders. Life after 80 Can Be Rich with Learning, Fun and Connection. https://medicalxpress.com/news/2021-07-life-rich-fun.html

Windsor Tim D. et al. “Conscientiousness, Activity Engagement, and Momentary Affect in Oldest-Old Adulthood.” The Journals of Gerontology: Series B, vol. 76, no. 6, July 2021, pp. 1049–59. Silverchair 10.1093/geronb/gbaa136