Πρόληψη και θεραπεία

Προτρέψτε τους ηλικιωμένους να ασκηθούν και δείτε τα ωφέλη!

Μπορείτε να βρείτε ένα εκατομμύριο λόγους για να μην ασκηθείτε, πολλοί από τους οποίους μπορούν να σταθούν επιστημονικά, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κακό. Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω σωματικής αδράνειας. Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους.

Ποιες είναι οι πιο κοινές δικαιολογίες των ηλικιωμένων για την άσκηση; Ποια αλήθεια κρύβεται από πίσω;

1. «Είμαι πολύ μεγάλος»

Η άσκηση κάνει καλό στην υγεία ΌΛΩΝ των ανθρώπων. Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση έχει μεγάλο όφελος. Αν δεν ασκείστε γιατί πιστεύετε ότι δεν κάνει για την ηλικία σας, αρχίστε να το εφαρμόζετε κάνοντας ασκήσεις που σας ευχαριστούν, έστω για 5-10 λεπτά την ημέρα.

2. «Θέλω ξεκούραση»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι η ηλικία  που κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται κόπωση και να αποζητά την ξεκούραση, αλλά η αδράνεια. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα κ.α, μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά. Μπορούν να σηκώνονται, να κινούνται και να ασκούνται χωρίς προβλήματα. Η άσκηση βελτιώνει την διάθεση και αποτρέπει το αίσθημα της κόπωσης.

3. «Δεν αντέχει η καρδιά μου την άσκηση»

Όσο περισσότερο ασκείστε καθώς μεγαλώνετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπότε το ότι η καρδιά σας δεν αντέχει την άσκηση είναι μεγάλο ψέμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποια άσκηση είναι καλύτερη για εσάς και για τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνετε σε αυτήν. Κάντε μια γρήγορη βόλτα, ποδήλατο ή ασχοληθείτε με την κηπουρική.

4. «Φοβάμαι να αρχίσω να ασκούμαι μήπως βλάψω τον εαυτό μου»

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η άσκηση μόνο καλό μπορεί να κάνει στους ανθρώπους. Ωστόσο, αν είστε αδρανείς για πολλά χρόνια και ταλαιπωρείστε από προβλήματα υγείας είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν αρχίσετε το οποιοδήποτε είδος άσκησης. Φροντίστε να ακούτε πάντα το σώμα σας κατά την άσκηση, να κάνετε προθέρμανση και κρύωμα και να πίνετε άφθονο νερό.

5. «Δεν είμαι ευλύγιστος όπως παλαιότερα»

Η ευλυγισία δεν χάνεται λόγω ηλικίας, αλλά λόγω αδράνειας. Αν έχετε να γυμναστείτε χρόνια είναι πολύ λογικό να μην μπορείτε να μετακινήσετε το σώμα σας εύκολα. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, επικεντρωθείτε σε ασκήσεις τεντώματος που στοχεύουν τους γοφούς, τα πόδια, τους ώμους, το λαιμό και την πλάτη ή κάντε γιόγκα με την βοήθεια ενός επαγγελματία.

6. «Δεν μου αρέσει η άσκηση»

Το να είναι ενας άνθρωπος σωματικά δραστήριος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πηγαίνει στο γυμναστήριο. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να σας καταστήσουν δραστήριους, όπως το περπάτημα στο πάρκο με ένα φίλο, η κηπουρική, το ποδήλατο, το κολύμπι και ότι άλλο σας ευχαριστεί.

7. «Δεν έχω το χρόνο»

Παρόλο που οι ηλικιωμένοι δεν δουλεύουν, συνήθως προσέχουν τα  εγγόνια τους ή έχουν άλλες οικογενειακές και οικιακές υποχρεώσεις, γεγονός που τους καθιστά δύσκολο το να βρουν χρόνο για άσκηση. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα: «Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, τότε πρέπει να βρίσκετε έστω και μισή ώρα τα απογεύματα για να κάνετε λίγο περπάτημα».

8. «Φοβάμαι μήπως πέσω»

Η πτώση αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, αλλά η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την ισορροπία, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για εσάς.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Truth About Exercising and Aging https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-truth-about-exercise-aging

Go4Life: Feel Down? Get Up—Emotional Benefits of Exercise from the National Institute on Aging http://sustainingphysicalactivityforseniorsinslc.org/index.php/2018/08/06/go4life-feel-down-get-up-emotional-benefits-of-exercise-from-the-national-institute-on-aging/

Barriers, Motivations, and Preferences for Physical Activity Among Female African American Older Adults https://digitalcommons.wayne.edu/coe_khs/51/

Predicting adherence of adults to a 12-month exercise intervention https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24176780/

Regular group exercise contributes to balanced health in older adults in Japan: a qualitative study https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-017-0584-3

Activities for All Seasons: Fun Ideas for Being Active All Year https://venturabreeze.com/2020/01/01/activities-for-all-seasons-fun-ideas-for-being-active-all-year/

Aging Hallmarks: The Benefits of Physical Exercise https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2018.00258/full

The Best Exercise for Aging https://www.nytimes.com/2017/03/23/well/move/the-best-exercise-for-aging-muscles.html

Exercise and Physical Activity https://www.nia.nih.gov/health/exercise-physical-activity

Exercise and Physical Activity: Getting Fit for Life https://order.nia.nih.gov/publication/exercise-and-physical-activity-getting-fit-for-life

Regular Exercise Prevents Heart Disease in Elderly Adults https://www.cardiosmart.org/news/2015/12/regular-exercise-prevents-heart-disease-in-elderly-adults