Ψυχική υγεία

Καλοκαιρινό άγχος: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Τι είναι το καλοκαιρινό άγχος;

Το καλοκαιρινό άγχος μπορεί να είναι σημάδι εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD) ή “αντίστροφης” SAD. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλλαγή των εποχών που προκαλεί άγχος στους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα τέλη του φθινοπώρου/χειμώνα και πιστεύεται ότι προκαλείται από την έλλειψη φωτός.

Ωστόσο, το εποχικό άγχος δεν αποτελεί ζήτημα μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι οι θερμότεροι μήνες είναι μια ευτυχισμένη περίοδος για πολλούς – το σχολείο τελείωσε, ο ήλιος λάμπει και τα εισιτήρια για νέους προορισμούς είναι έτοιμα για χρήση – η θλίψη του καλοκαιριού μπορεί να επιβαρύνει πραγματικά την ψυχική υγεία. Ενώ η καλοκαιρινή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν αναγνωρίζεται ή διαγιγνώσκεται ιατρικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αισθάνεται υποτονικός ή να νιώθει ότι οι υπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε τις πιθανές αιτίες για να κατανοήσετε γιατί μπορεί να αισθάνεστε έτσι, ώστε να μπορέσετε να αναζητήσετε βοήθεια.

Γιατί οι άνθρωποι βιώνουν άγχος το καλοκαίρι;

Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν άγχος για διαφορετικούς λόγους, αλλά η κύρια πεποίθηση κάθε αγχώδους διαταραχής είναι μια υπερβολική αίσθηση ευαλωτότητας στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα το άγχος του καλοκαιριού, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Οι αυξημένες θερμοκρασίες
  2. Πρόσθετες πιέσεις για κοινωνικοποίηση
  3. Ο φόβος ότι θα χάσετε κάτι
  4. Το άγχος των διακοπών
  5. Ανησυχίες για την επιστροφή στο σχολείο/στην εργασία

Υπάρχουν βιολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε “ζέστη και ενόχληση” σε ακραίες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη μελατονίνη που παρατηρούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επηρεάζουν τους καθημερινούς κιρκάδιους ρυθμούς σας (μοτίβα ύπνου), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και, ως εκ τούτου, σε αδυναμία και μειωμένη διάθεση.

Η ζέστη ειδικότερα μπορεί να έχει επίδραση στο προϋπάρχον άγχος, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης – της κύριας ορμόνης του στρες. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμίες, ναυτία και κόπωση.

Αυτά τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να μοιάζουν με μια κρίση πανικού, γεγονός που μπορεί να μας κάνει πιο ανήσυχους όταν τα παρατηρούμε. Η υγρασία ,αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ζάλης και αφυδάτωσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του καλοκαιρινού άγχους και του χειμερινού άγχους;

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί καταλαβαίνουν ότι το άγχος τους επιδεινώνεται το καλοκαίρι. Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Κέντρο Άγχους διαπιστώθηκε ότι το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βιώνει περισσότερα συμπτώματα άγχους κατά τους θερμότερους μήνες.

Το καλοκαιρινό άγχος και το χειμερινό άγχος διαφέρουν υπό την έννοια ότι οι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να είναι διαφορετικοί. Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι τα ίδια.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επίμονη χαμηλή διάθεση
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Λιγότερο κοινωνικοί
  • Αίσθημα ευερεθιστότητας
  • Απώλεια της ευχαρίστησης σε πράγματα που προηγουμένως απολαμβάνατε
  • Δακρύρροια
  • Λιγότερη δραστηριότητα
  • Κοιμάστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε)
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αυξημένη όρεξη

Μπορούν οι διακοπές να προκαλέσουν άγχος;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενώ τείνουμε να σκεφτόμαστε τις διακοπές ως μια στιγμή που μπορούμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να μας κάνουν να αγχωθούμε.

Αν κάποιος ήδη παλεύει με το άγχος, η πίεση της οργάνωσης των διακοπών και να είναι όλα “όπως ακριβώς πρέπει” μπορεί να πυροδοτήσει αγχωτικές σκέψεις και συναισθήματα. Ομοίως, κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν άδεια, οπότε η έλλειψη των διακοπών μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει επίσης έναυσμα.

Η διαδικασία σχεδιασμού των διακοπών συχνά περιλαμβάνει την κράτηση καταλύματος, την οργάνωση του ταξιδιού, την οργάνωση της φροντίδας των παιδιών, την ετοιμασία των βαλιτσών και την τακτοποίηση των οικονομικών. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα άγχους και πανικού. Ομοίως, ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, είναι κατανοητό ότι μπορεί να ανησυχείτε για το τι συμβαίνει στο σπίτι ή να αισθάνεστε ταραγμένοι από την αλλαγή της καθημερινής σας ρουτίνας.

Ορισμένες συμβουλές για την ανακούφιση από το άγχος των διακοπών περιλαμβάνουν:

  • Αξιοποιήστε το ημερολόγιό σας για να προσθέσετε κάποια δομή στις ημέρες σας
  • Κάντε προϋπολογισμό εκ των προτέρων
  • Αντιμετωπίστε τους φόβους που σας προκαλούν τα ταξίδια
  • Ερευνήστε την περιοχή πριν πάτε
  • Να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Πώς να διαχειριστείτε το καλοκαιρινό άγχος;

Ευτυχώς, όσο εξαντλητικό και αν είναι το καλοκαιρινό άγχος, υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν σύντομο διαλογισμό ενσυνειδητότητας για την ανακούφιση από το άγχος, λίγη γιόγκα, μια προσευχή, ασκήσεις αναπνοής ή ίσως ακόμη και η συγγραφή του ημερολογίου σας. Ξεκινώντας τη μέρα σας με κάποια αυτο-ανασκόπηση και εστιάζοντας στη στιγμή μπορεί να κάνετε τις ανησυχίες σας να φαίνονται λιγότερο σημαντικές.

  1. Πάρτε μέρος σε ασκήσεις γείωσης

Μια γρήγορη άσκηση γείωσης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε τις αισθήσεις σας. Ένα παράδειγμα είναι να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να απαριθμήσετε πέντε πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να δείτε, τρία πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε.

  1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα άσκησης

Δεν χρειάζεται να είστε λάτρης του γυμναστηρίου για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να αφορά αποκλειστικά και μόνο το να ιδρώσετε ή να χτίσετε μυς. Η τακτική άσκηση προσφέρει μια σειρά από ψυχικά οφέλη, καθώς εξασφαλίζει την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα, συμβάλλοντας στην τόνωση της διάθεσής σας και στην προώθηση θετικών συναισθημάτων. Αν τα βάρη και οι διάδρομοι δεν είναι στην λίστα με τα αγαπημένα σας είδη άσκησης, ένας περίπατος στον καθαρό αέρα μπορεί να σας κάνει πολύ καλό.

  1. Δημιουργήστε τα δικά σας «εργαλεία» για να διαχειρίζεστε το άγχος σας

Σε στιγμές έντονου άγχους είναι εύκολο να πανικοβληθείτε και να αναπτύξετε αισθήματα αδυναμίας να τα καταφέρετε. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια προσωπική “εργαλειοθήκη” στην οποία μπορείτε να ανατρέχετε. Θα πρέπει να θυμάστε ότι, από τη στιγμή που την έχετε, δεν πρόκειται να την χάσετε και θα έχετε πάντα τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Η “εργαλειοθήκη” σας μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, δραστηριότητες για απόσπαση της προσοχής, χαλαρωτική μουσική, παρηγορητικά φαγητά ή να έχετε αυτόν τον ένα φίλο στις αγαπημένες κλήσεις που θα σας ακούσει.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved