Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Πόσο αποτελεσματική είναι η ψυχοδυναμική θεραπεία;

Τι είναι η ψυχοδυναμική θεραπεία;

Η ψυχοδυναμική θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας συζήτησης. Έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση από το ψυχικό ή συναισθηματικό στρες. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας τη συστήσει εάν πάσχετε από κατάθλιψη.

Οι υποστηρικτές της ψυχοδυναμικής θεραπείας πιστεύουν ότι τα σημερινά σας προβλήματα συνδέονται με ασυνείδητες συγκρούσεις που προκύπτουν από γεγονότα του παρελθόντος. Πιστεύουν ότι πρέπει να εντοπίσετε τις ρίζες του ψυχολογικού σας πόνου προτού μπορέσετε να βρείτε ανακούφιση. Ο θεραπευτής σας θα προωθήσει την αυτοκριτική και την αυτοεξέταση. Ειδικότερα, θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τις οικογενειακές σας σχέσεις του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια καλύτερη κατανόηση των σημερινών προκλήσεων. Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τεχνικές αντιμετώπισης.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η ψυχοδυναμική θεραπεία;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ψυχοδυναμική θεραπεία εάν πάσχετε από κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ορισμένων άλλων καταστάσεων και καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε:

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να συνδυάσετε την ψυχοδυναμική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες.

Τι περιλαμβάνει η ψυχοδυναμική θεραπεία;

Στην ψυχοδυναμική θεραπεία, ο θεραπευτής σας θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς τα γεγονότα του παρελθόντος επηρεάζουν την ψυχική και σωματική σας υγεία σήμερα. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται και ενεργούν με τον τρόπο που αισθάνονται για συγκεκριμένους λόγους. Οι εμπειρίες του παρελθόντος διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργείτε και βλέπετε τον κόσμο. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε αυτές τις εμπειρίες. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τεχνικές αντιμετώπισης, ώστε να μπορείτε να ανταποκρίνεστε σε δύσκολες καταστάσεις με πιο θετικούς και αποτελεσματικούς τρόπους.

Είναι πιθανό να συναντάτε τον θεραπευτή σας αρκετές φορές την εβδομάδα για αρκετούς μήνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για αρκετά χρόνια. Ο θεραπευτής σας μπορεί να ζητήσει συχνότερες συναντήσεις. Κάθε συνεδρία θα διαρκεί συνήθως 45 έως 50 λεπτά.

Ο θεραπευτής σας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου θα νιώθετε άνετα να μιλάτε για τις εμπειρίες σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας επιτρέψει να μιλάτε ελεύθερα κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Μπορεί περιστασιακά να σας διακόψει για να κάνει ερωτήσεις ή να ανακατευθύνει τη συζήτηση. Συνήθως δεν μοιράζονται τη γνώμη τους για όσα λέτε. Αυτή η ουδετερότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της θεραπευτικής σας σχέσης.

Μπορεί να επικοινωνείτε με τον θεραπευτή σας σε πολλαπλά επίπεδα, μερικές φορές με έμμεσα μέσα. Για παράδειγμα, μπορεί να εξετάσει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις σας και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το νόημά τους. Ο θεραπευτής σας θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς έχουν επηρεάσει τη ζωή σας. Μερικοί άνθρωποι κρύβουν ή αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες. Ο θεραπευτής σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές και να μιλήσετε γι’ αυτές.

Η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος θεραπεία. Ενσωματώνει πτυχές της ψυχαναλυτικής σκέψης στην προσπάθειά της να εξετάσει δυναμικά μοτίβα αλληλεπιδράσεων και αντιδράσεων.

Η ψυχοδυναμική θεραπεία είναι παρόμοια με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο. Μπορεί να δυσκολευτείτε με τον συναισθηματικό αντίκτυπο της αναβίωσης ή της κοινοποίησης του παρελθόντος. Μπορεί όμως να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την ευημερία σας και την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε.