Ψυχική υγεία

10 καταστάσεις υγείας που μοιάζουν με άγχος

Ποιες καταστάσεις υγείας μοιάζουν με άγχος;

1. Καρδιακά προβλήματα

Τα καρδιακά προβλήματα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, όπως ακριβώς το άγχος. Κυρίως οι κρίσεις πανικού και οι καρδιακές προσβολές, έχουν παρόμοια συμπτώματα. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ζάλη, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, ναυτία και στρες και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κάποιος χωρίς ιατρική εξέταση. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για εξετάσεις, ειδικά εάν έχετε ιστορικό κρίσεων πανικού. (Με αυτούς τους 7 τρόπους θα διατηρήσετε την καρδιά σας νέα)

2. Βρογχικό άσθμα

Τόσο το βρογχικό άσθμα, όσο και το άγχος, μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ζάλη. Μάλιστα, και οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκληθούν από στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι προβληματικές σχέσεις και τα οικονομικά προβλήματα. Αν βιώνετε τέτοια συμπτώματα και παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε απλά άγχος, υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε άσθμα, γι΄ αυτό συζητήστε με τον γιατρό σας. (Σοβαρό άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θεραπεύεται;)

3. Διαβήτης

Ο διαβήτης που δεν τυγχάνει θεραπείας, προκαλεί αύξηση ή μείωση του σακχάρου, μια κατάσταση που προκαλεί στρες, εφίδρωση, ταχυκαρδία, ναυτία και πονοκέφαλο. Αυτά τα συμπτώματα, μερικές φορές, συγχέονται με το άγχος. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν νιώθετε πολύ συχνά πεινασμένοι, διψασμένοι, κουρασμένοι ή αν παρατηρείτε ότι έχετε συχνοουρία, χάνετε ανεξήγητα βάρος ή ότι η όρασή σας είναι θολή, το δέρμα σας ξηρό και οι πληγές σας δεν επουλώνονται κανονικά. (Διαβήτης: Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προμηθευτείτε;)

4. Υπερθυρεοειδισμός

Οι ορμονικές ανισορροπίες προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με άγχος. Για παράδειγμα ο υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό, προκαλώντας τελικά νευρικότητα, ανησυχία και ταχυκαρδία. Επιπρόσθετα, η ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου και ευερεθιστικότητα, συμπτώματα τα οποία είναι κοινά σε άτομα με άγχος. (Ποια είναι τα κοινά σημάδια ορμονικής ανισορροπίας;)

5. Άπνοια ύπνου

Η υπνική άπνοια προκαλεί πολλά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του άγχους, όπως η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, ο πονοκέφαλος, η αλλαγή της διάθεσης, τα προβλήματα μνήμης και οι εφιάλτες. Συζητήστε με τον γιατρό σας και υποβληθείτε σε εξετάσεις άπνοιας ύπνου αν βιώνετε παρόμοια συμπτώματα. (Άπνοια ύπνου: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας κινήσουν την υποψία;)

6. Δυσλειτουργία επινεφριδίων

Η δυσλειτουργία των επινεφριδίων (αυξημένη ή μειωμένη παραγωγή ορμονών), προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη και κόπωση. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό, ταχυκαρδία και προβλήματα συγκέντρωσης. Αν βιώνετε τέτοια συμπτώματα, μαζί με αδυναμία, πόνους ή σπασμούς στους μυς ή εμφανίζετε πιο εύκολα μώλωπες από ότι συνήθως, μιλήστε με τον γιατρό σας για ορμονικές εξετάσεις.

7. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το άγχος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλούν παρόμοια πεπτικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονος, κοιλιακός πόνος και κράμπες στην κοιλιά, την ίδια ώρα που η μια κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την άλλη. Εάν νιώθετε φούσκωμα, έχετε αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια,  τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γι΄αυτό συζητήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου)

8. Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Τα αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα ηλεκτρολυτών (νάτριο και κάλιο) στο σώμα, προκαλούν άγχος και συμπτώματα πανικού, όπως δύσπνοια, σύγχυση και ταχυκαρδία, ευερεθιστικότητα, τάσεις για λιποθυμία, κόπωση, πονοκέφαλο και ναυτία.

9. Νευρολογικές καταστάσεις

Πολλές διαταραχές του εγκεφάλου συγχέονται με το άγχος, επειδή προκαλούν συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, προβλήματα μνήμης, στρες, ταχυκαρδία και δύσπνοια. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε ιστορικό νευρολογικών καταστάσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

10. Πνευμονοπάθειες

Η πνευμονοπάθεια προκαλεί δύσπνοια, το πιο κοινό σύμπτωμα του άγχους, μαζί με ναυτία και πόνο στο στήθος. Εάν έχετε βήχα και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε βαθιά, μπορεί να έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γι΄αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. (Πώς να ζείτε υγιεινά με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Conditions That Look Like Anxiety https://www.webmd.com/anxiety-panic/ss/slideshow-conditions-that-look-like-anxiety

Is It Asthma or Anxiety? https://www.premierhealth.com/your-health/articles/women-wisdom-wellness-/is-it-asthma-or-anxiety-

Diabetes and Mental Health https://www.mhanational.org/diabetes-and-mental-health

Electrolyte Abnormalities in Patients Presenting With Ventricular Arrhythmia (from the LYTE-VT Study) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32565090/

13 Causes of Unexplained Weight Loss https://www.healthline.com/health/unexplained-weight-loss

Psychological symptoms and thyroid disorders https://www.btf-thyroid.org/psychological-symptoms-and-thyroid-disorders

A case of thyroid storm caused by Graves’ disease misdiagnosed as panic attack due to panic disorder https://bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13030-021-00211-4

Irritable Bowel Syndrome (IBS) https://adaa.org/blog/category/irritable-bowel-syndrom-ibs

Cardiovascular diseases affect nearly half of American adults, statistics show https://www.heart.org/en/news/2019/01/31/cardiovascular-diseases-affect-nearly-half-of-american-adults-statistics-show

Endometriosis: A Common and Commonly Missed and Delayed Diagnosis https://psnet.ahrq.gov/web-mm/endometriosis-common-and-commonly-missed-and-delayed-diagnosis