Διατροφή

Κλιματική αλλαγή: Πώς συμβάλλει το φαγητό που τρώμε;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή είναι η παραγωγή αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της γης. Πολλά από αυτά τα αέρια προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αλλά περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχεται από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. (Ήξερες ότι μπορείς να γευτείς την κλιματική αλλαγή στον καφέ σου;)

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους τα τρόφιμα που καταναλώνουμε συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Να υπενθυμίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους και ασθένειες ετησίως. (Κλιματική αλλαγή: Μπορούμε να την αποτρέψουμε;)

Με ποιο τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή;

1. Τρεχούμενο νερό

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τρεχούμενο νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Όμως, τους τελευταίους δύο αιώνες παρατηρείται εκρηκτική ανάπτυξη στην τεχνολογία της άρδευσης και στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Από το 1800 μέχρι το 2000, οι αρδευόμενες εκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν από περίπου 20 εκατομμύρια στρέμματα σε περισσότερα από 615 εκατομμύρια στρέμματα. (10 σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση)

Σήμερα, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 72% της συνολικής χρήσης γλυκού νερού στον κόσμο. Για παράδειγμα, χρειάζονται 3.000-5.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό ρυζιού, βασικό στοιχείο διατροφής για το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αναλογικά, η συνολική χρήση ενέργειας για σκοπούς άρδευσης οδηγεί στην παραγωγή και εκπομπή αυξημένου ποσοστού αερίων του θερμοκηπίου. (Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη τη γη και προκαλεί εκατομμύρια θανάτους ετησίως)

2. Επιπτώσεις από την συσκευασία τροφίμων

Τα φαγητά που πωλούνται σε μερίδες στα παντοπωλεία, διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων, παρέχοντάς τους έτοιμα γεύματα μεσημεριανού και βραδινού, αλλά ο αντίκτυπός τους στην κλιματική αλλαγή είναι τεράστιος. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των συσκευαστικών υλικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιούνται μόνο στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων. (Πλαστικά μικροσωματίδια στο περιβάλλον επιβαρύνουν την υγεία μας)

Η συσκευαστική βιομηχανία χρησιμοποιεί περισσότερα πλαστικά από οποιονδήποτε άλλη βιομηχανία και τα εν λόγω πλαστικά κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου σε ολοκληρο τον κύκλο ζωής τους. Μάλιστα, πολλά από τα εν λόγω πλαστικά, μετά τη χρήση του περιεχομένου τους καταλήγουν σε χωματερές και θάλασσες, όπου χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστούν και όταν τελικά αρχίσουν να διασπώνται γίνονται μικροπλαστικά, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα όταν καταναλωθούν από ζώα και ψάρια. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα βρέθηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα. (Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες τείνουν να ξεκινούν πλέον νωρίτερα;)

3. Απόβλητα Τροφίμων και Περιβάλλον

Για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την παρασκευή των τροφίμων, εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά το ένα τρίτο του φαγητού που εκτρέφεται και παρασκευάζεται σε ολοκληρο τον κόσμο δεν καταναλώνεται ποτέ από τους ανθρώπους, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, τα σκουπίδια από τα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των μουχλιασμένων υπολειμμάτων που πετάμε, των ευπαθών προϊόντων που δεν αγοράζονται ποτέ και των ατελών καλλιέργειών που μένουν στα χωράφια- ευθύνονται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. (Η κλιματική αλλαγή προκαλεί 5 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ετησίως)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved