Διατροφή

Λούπινο: Ανακαλύψτε τη μοναδική αυτή υπερτροφή!

Τι είναι το λούπινο;

Το λούπινο είναι ένα όσπριο που προέρχεται από τα πολύχρωμα φυτά του γένους Lupinus, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα ρεβίθια, τις φακές, τον αρακά, τη σόγια, κλπ. Υπάρχουν διάφορα είδη λούπινου, εκ των οποίων το λευκό, το κίτρινο και το κυανό ή στενόφυλλο λούπινο καταναλώνονται συχνότερα.

Το λούπινο, παρόλο που δεν διαθέτει κάποια χαρακτηριστική γεύση, είναι αρκετά δημοφιλές όσπριο σε χώρες τις Μεσογείου, όπου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας.

Πλέον, το λούπινο θεωρείται παγκοσμίως μια υπερτροφή και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Γιατί θεωρείται υπερτροφή το λούπινο;

  1. Περιέχει υψηλή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης

Σε σύγκριση με άλλα όσπρια που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές πρόσληψης φυτικής πρωτεΐνης, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και η φάβα, τα λούπινα περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, τα λούπινα περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα ρεβίθια και σχεδόν 5gr παραπάνω από τα προϊόντα σόγιας.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, τα λούπινα θεωρούνται ένα κατάλληλο όσπριο για την αντικατάσταση του κρέατος, στην περίπτωση ατόμων που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωσή του. Τα λούπινα περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να αποτελούν εξαιρετική προσθήκη για μια υγιεινή διατροφή.

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα λούπινα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες, οι οποίες ξεπερνούν αυτές των υπόλοιπων oσπρίων. Συγκεκριμένα, κάθε 100gr λούπινων περιέχουν 18,9gr φυτικών ινών, κάτι το όποιο σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική αξία τους, τα καθιστά μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης των απαραίτητων ημερήσιων δόσεων φυτικών ινών για τους ενήλικες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εντέρου και την θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται σε αυτό.

  1. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών

Το λούπινο είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως οι Β2, Β3, Β5, Β6 και Β9.

Σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα όσπρια, τα λούπινα έχουν επίσης τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, γεγονός που τα καθιστά ευεργετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, κλπ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ωμά λούπινα περιέχει 8,6mg βιταμίνης C.

Επιπλέον, το λούπινο, εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμινών, περιέχει και σημαντική ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

  1. Συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών

Η κατανάλωση λούπινου, σύμφωνα με μελέτες, έχει προστατευτικά αποτελέσματα ενάντια σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως αυτές του καρδιαγγειακού συστήματος και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Το λούπινο περιέχει, σύμφωνα με μελέτες, μια πρωτεΐνη γνωστή ως κονγλουτίνη, η οποία μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η ευεργετική δράση της κονγλουτίνης του λούπινου, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη για άτομα που έχουν ήδη προδιαβήτη. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, από την κατανάλωση λούπινων, μπορεί να συμβάλει ευεργετικά στην απώλεια του βάρους.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα του λούπινου σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, καθώς και άλλες φυτοχημικές ενώσεις έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της οστεοπόρωσης και ορισμένων ειδών καρκίνου.

Πώς καταναλώνεται το λούπινο;

Τα λούπινα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, βραστά, ψημένα ή ακόμη και αλεσμένα σε μορφή αλευριού. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη τα καθιστά ειδικά για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το αλεύρι λούπινου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας αρτοσκευασμάτων (πχ. ψωμί, μπισκότα, κέικ).

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The health benefits of lupin — the powerhouse legume https://www.healthyfood.com/healthy-shopping/the-health-benefits-of-lupin-the-powerhouse-legume/

Lupin beans: Everything you need to know about the latest superfood https://www.goodto.com/food/lupin-beans-everything-need-know-latest-superfood-417352

5 Health Benefits of Lupin Beans. They Have More Protein Than Other Legumes https://thebeet.com/5-health-benefits-of-lupin-beans-which-have-more-protein-than-any-other-legume/