Φυσικές θεραπείες

Βάδιση: Πώς θα σας βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Ο βηματισμός είναι ο τρόπος, το μοτίβο ή το στυλ του περπατήματος. Ένα εύκολο βάδισμα είναι φυσιολογικό και υγιές, αλλά ο τραυματισμός, η ασθένεια ή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή απώλεια λειτουργικότητας που επηρεάζει το βάδισμά σας. Τέτοιες αλλαγές στον τρόπο που περπατάτε είναι αυτό που οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αναφέρουν ως τροποποιημένο κύκλο βάδισης. Αυτό είναι ανθυγιεινό, καθώς η αντιστάθμιση μιας ανωμαλίας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε άλλους τομείς ή να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για πτώση. Ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να αναλύσει τον κύκλο βάδισής σας και να σας προσφέρει στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να περπατάτε εύκολα και με ασφάλεια. Η κατανόηση του τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός κύκλου βάδισης μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση του τι αναζητά ο επαγγελματίας υγείας σας όταν σας αξιολογεί και τι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί στη θεραπεία.

Ποιες είναι οι φάσεις του κύκλου βάδισης;

Ο κύκλος βάδισης του ποδιού που χτυπάει στο πάτωμα και δέχεται το βάρος σας όταν περπατάτε αποτελείται από συγκεκριμένες φάσεις, τις οποίες διανύετε καθώς βηματίζετε. Περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Αρχική επαφή: Τη στιγμή που το πόδι σας χτυπάει στο πάτωμα
 2. Αποδοχή του βάρους: Τη στιγμή που το βάρος του σώματός σας τοποθετείται στο πόδι σας
 3. Μέση στάση: Η στιγμή που το κέντρο βάρους σας βρίσκεται πάνω από το πόδι σας.
 4. Τελική στάση: Η στιγμή που το πόδι σας είναι έτοιμο να φύγει από το έδαφος.

Το άλλο πόδι, το οποίο ταυτόχρονα αιωρείται στον αέρα, περνάει από τρεις φάσεις:

 1. Αρχική αιώρηση: Η στιγμή που το πόδι σας αφήνει το έδαφος και αρχίζει να κινείται στον αέρα.
 2. Ενδιάμεση αιώρηση: Η στιγμή που το πόδι σας αιωρείται στον αέρα και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κέντρο βάρους σας
 3. Τελική αιώρηση: Η στιγμή λίγο πριν το πόδι σας χτυπήσει το έδαφος

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι τρεις φάσεις και κατά την αρχική επαφή με το έδαφος, το πόδι αυτό γίνεται η στάση και ο κύκλος βάδισης επαναλαμβάνεται.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα ανώμαλων προτύπων βάδισης;

Υπάρχουν πολλοί τύποι προτύπων βάδισης. Ο φυσικοθεραπευτής σας είναι εκπαιδευμένος να τα αναγνωρίζει και να προσφέρει στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της ασφαλούς βάδισης. Η ανάλυση βάδισης γίνεται οπτικά και ο θεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει βίντεο για να αξιολογήσει τις κινήσεις σας σε αργή κίνηση και να λάβει μετρήσεις στην οθόνη. Ο θεραπευτής σας μπορεί να παρατηρήσει:

 • Ανταλγικό βάδισμα: Όταν κάποιος κουτσαίνει για να αποφύγετε τον πόνο στις δομές που φέρουν βάρος (ισχίο, γόνατο, αστράγαλος).
 • Αταξικό βάδισμα: Ασταθές, ασυντόνιστο βάδισμα, που συνήθως οφείλεται σε παρεγκεφαλιδική νόσο
 • Παρκινσονικό βάδισμα: Σύντομα, επιταχυνόμενα βήματα χρησιμοποιούνται για την κίνηση προς τα εμπρός- παρατηρείται συχνά σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.
 • Βάδισμα τεσσάρων σημείων: Η μία πατερίτσα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, στη συνέχεια το αντίθετο πόδι κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, ακολουθούμενο από την άλλη πατερίτσα και το άλλο πόδι.
 • Ημιπληγική βάδιση: Περιλαμβάνει κάμψη του ισχίου λόγω αδυναμίας απομάκρυνσης των δακτύλων από το δάπεδο (πτώση ποδιού).
 • Βάδισμα με υψηλή κλίση: Άλλο ένα σύμπτωμα πτώσης ποδιού, όταν η αδυναμία του πρόσθιου κνημιαίου μυός σας αναγκάζει να σηκώσετε το πόδι σας ψηλά, ώστε να μην σέρνονται τα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Βάδισμα Trendelenburg: Η αδυναμία των μυών του ισχίου και των γλουτιαίων μυών σας αναγκάζει να γέρνετε στο πλάι ενώ περπατάτε.
 • Σπαστικό βάδισμα: Τα πόδια συγκρατούνται κοντά μεταξύ τους και κινούνται με άκαμπτο τρόπο, συχνά λόγω τραυματισμών του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η εκμάθηση της βάδισης και του κύκλου βάδισης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης του φυσικοθεραπευτή σας. Αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα πρότυπα και κατανοώντας τι μπορεί να προκαλεί ένα πρόβλημα βάδισης, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας δώσει τις καλύτερες ασκήσεις και στρατηγικές για την αποκατάσταση του φυσιολογικού, ασφαλούς προτύπου βάδισης.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι «προδίδει» το περπάτημά σας για εσάς;

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Gait Disturbances https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560610/

Physical Therapy Guide to Gait Dysfunctions https://www.choosept.com/guide/physical-therapy-guide-gait-dysfunctions

Gait festination in parkinsonism: introduction of two phenotypes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373367/

Crutches https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539724/

Post-stroke Hemiplegic Gait: New Perspective and Insights https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2018.01021/full

Contralateral pelvic drop during gait increases knee adduction moments of asymptomatic individuals https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27286307/

Walking abnormalities https://medlineplus.gov/ency/article/003199.htm