Ψυχική υγεία

Ποια είναι τα 5 εργαλεία διαχείρισης του άγχους;

Βάσει των λεγομένων πολλών ψυχολόγων που ασχολούνται με ανθρώπους που παλεύουν με το άγχος, οι τεχνικές που αλλάζουν τη ζωή ενός ατόμου μπορεί να μην είναι εξίσου χρήσιμες για ένα άλλο άτομο. Ακόμα και η εμπειρία του άγχους μπορεί να αισθάνεται πολύ διαφορετική από το ένα άτομο στο άλλο. Κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται περισσότερο από τη σωματική του υπόσταση – το νευρικό στομάχι, το χτύπημα της καρδιάς και την αδυναμία να πάρεις ανάσα. Για άλλους, είναι οι αγωνιώδεις σκέψεις που δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης ή δυνατότητας ελέγχου. Μπορούν γρήγορα να σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε μια ψυχική μαύρη τρύπα και να κάνουν τα σωματικά συμπτώματα να φαίνονται παιχνιδάκι. Το άγχος περιλαμβάνει πάντα μια αλληλεπίδραση σωματικών συμπτωμάτων και γνωστικών ερμηνειών, αλλά οι πτυχές στις οποίες οι άνθρωποι επιλέγουν να επικεντρωθούν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές – όπως και οι εμπειρίες τους.

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας;

Όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας αυτή τη στιγμή, όσο περισσότερα εργαλεία δοκιμάζετε, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να ξεφύγετε από αυτό. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν μερικές από τις γενικά πιο χρήσιμες στρατηγικές:

  1. Προτιμήστε την ασφάλειά σας 

Μερικές φορές, όταν είστε αγχωμένοι, το να αισθάνεστε άνετα κλεισμένοι μπορεί να είναι καταπραϋντικό- παραπέμπει στο να είστε ασφαλώς γειωμένοι μέσα στην αγκαλιά της μητέρας. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των “σταθμισμένων κουβερτών” μιλάει γι’ αυτό: Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να μειώσουν την αϋπνία και να προσφέρουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα σε όσους παλεύουν με ΔΕΠΥ, αυτισμό και άγχος. Η σταθερή πίεση μιας “ζυγισμένης κουβέρτας” μπορεί να επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης. Αν σας αρέσει η ιδέα, αλλά δεν θέλετε να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορείτε να βρείτε τον δικό σας τρόπο για να νιώσετε κουκουλωμένοι – μέσω ενός ζεστού και καταπραϋντικού μπάνιου, αγκαλιά με έναν σύντροφο ή τυλίγοντας τον εαυτό σας με μια σειρά από υφές που αισθάνεστε απαλές και καταπραϋντικές.

  1. Μετατοπίστε τις αισθήσεις σας

Όταν οι σκέψεις μας βρίσκονται εκτός ελέγχου, αναμασώντας ακατάπαυστα το παρελθόν μας (“Γιατί το είπα αυτό σε εκείνη τη συνάντηση; Το αφεντικό μου έδειχνε ενοχλημένο.”) ή τρέχοντας πολύ μακριά στο μέλλον μας (“Το γόνατό μου με ενοχλεί. Στοιχηματίζω ότι θα χρειαστώ περπατούρα μέχρι τα 60!”), είναι σημαντικό να τις επαναφέρετε στην παρούσα στιγμή. Η πρακτική της ενσυνειδητότητας το κάνει αυτό, φυσικά. Για να το αναλύσουμε περισσότερο, όμως, ξεκινήστε πρώτα με τις αισθήσεις σας. Υπάρχουν συγκεκριμένες μυρωδιές που σας αρέσουν, εικόνες που σας ηρεμούν ή συγκεκριμένη μουσική που μπορεί να σας βγάλει από τις στροβιλιζόμενες σκέψεις σας; Ακόμα και ένα ιδιαίτερα αγαπημένο είδος καραμέλας ή τσίχλας – αν το απολαύσετε και το χρησιμοποιήσετε για να στρέψετε την εστίαση στο εδώ και τώρα – μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο στίξης, μια φυσική υπενθύμιση για να σταματήσετε τον κύκλο των σκέψεων και να επικεντρωθείτε απλώς στην αίσθηση που βιώνετε αυτή τη στιγμή. Από το να έχετε μαζί σας έναν μικρό εισπνευστήρα αιθέριων ελαίων μέχρι να περπατήσετε με τον εαυτό σας μέσα από έναν κρυστάλλινο οραματισμό μιας παραλίας που σας κάνει ευτυχισμένους, μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα στην άμεση αισθητηριακή σας εμπειρία. Και με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε συχνά να βγείτε από τον κύκλο του ψυχικού άγχους.

  1. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Ναι, ακόμη και στα περισσότερα παιδιά έχουν πει πολλές φορές να “πάρουν μια βαθιά ανάσα” όταν αισθάνονται νευρικά. Και είναι μια συμβουλή που μπορεί να ακούγεται κενή, επειδή πολλοί άνθρωποι απλώς αναπνέουν βαθιά μερικές φορές και θρηνούν για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα για να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα – ε, σπεύδουν αμέσως να ξαναγυρίσουν στην αναστάτωση. Η αληθινή και προσεκτική εστίαση στην αναπνοή σας φέρνει όμως πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Πρώτον, καθίστε άνετα. Στη συνέχεια, παρατηρήστε την κοιλιά σας καθώς αναπνέετε. Οι αληθινές βαθιές αναπνοές πρέπει να γεμίζουν και να διαστέλλουν τη μέση σας με αέρα κατά την εισπνοή, με τη σταδιακή και παρατεταμένη απελευθέρωσή του κατά την εκπνοή. Προκαλέστε τον εαυτό σας να τραβήξετε τις αναπνοές σας περισσότερο και πιο αργά, μετρώντας αν χρειαστεί. Μην γυρίζετε τον διακόπτη μεταξύ εισπνοής και εκπνοής πολύ γρήγορα- και αυτή η μετάβαση είναι σημαντική. Όταν το μυαλό σας περιπλανιέται, φέρτε το πίσω στην αναπνοή σας, εστιάζοντας στο πώς την αισθάνεστε, πώς φαίνεται να βγαίνει και να μπαίνει στο σώμα σας και πώς το οξυγόνο σας γεμίζει. Είναι πολύ δύσκολο να έχετε ένα αγχωμένο μυαλό αν μπορείτε πραγματικά να χαλαρώσετε το σώμα σας, γι’ αυτό και αυτός ο τύπος της προσεκτικής αναπνοής συχνά σταματάει τον κύκλο του άγχους στα ίχνη του.

  1. Γράψτε το

Στην εποχή μας που τραβάμε μια φωτογραφία, βάζουμε λεζάντα και την ποστάρουμε, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο σπάνιο να περνάμε περισσότερες ώρες αφήνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας να ξετυλιχτούν στο χαρτί. Αλλά πολλοί άνθρωποι με άγχος διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάτι στο να κάνουν τις αρνητικές σκέψεις τους πιο απτές, που μπορεί να τις κάνει να νιώθουν πιο εύκολα να τις διαχειρίζονται. Και όταν το κεφάλι σας στροβιλίζεται με αγχωτικές ερμηνείες των πραγμάτων που συμβαίνουν στη ζωή σας, η αποτύπωσή τους στο χαρτί μπορεί μερικές φορές να είναι ένας απλός τρόπος να αρχίσετε να οργανώνετε τι πρέπει να προσέξετε, τι να προσπαθήσετε να αγνοήσετε και τι να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια στρατηγική. Υπάρχουν ακόμη και δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η καταγραφή των αρνητικών σκέψεων και η απόρριψή τους μπορεί ακόμη και να σας κάνει να αισθανθείτε νοητικά πιο εύκολο να απορρίψετε αυτές τις σκέψεις. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό.

  1. Μετατρέψτε το σε ενέργεια

Για μερικούς ανθρώπους που το σωματικό τους άγχος τους κάνει να θέλουν να πεταχτούν από το δέρμα τους, το μόνο μέρος για να φύγει είναι έξω. Ένας γρήγορος περίπατος γύρω από το τετράγωνο, ένας γύρος από άλματα ή ακόμα και μια σωματική μάχη με ένα νοητικό υποκατάστατο για οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται στο δρόμο σας, μπορεί να επιτρέψει σε κάποια από τα ερεθίσματα του κεντρικού νευρικού σας συστήματος να έχουν μια “έξοδο”. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο θετικές αποδόσεις σχετικά με τη φύση αυτής της σωματικής διέγερσης. Είναι η διαφορά μεταξύ του να είστε εγκλωβισμένοι στον κύκλο “Η καρδιά μου χτυπάει συνέχεια γρήγορα- νιώθω φόβο” και “Η καρδιά μου χτυπάει γρήγορα, επειδή κάνω τζόκινγκ και γυμνάζομαι και αποκτώ ένα πιο δυνατό σώμα”. Πολλοί άνθρωποι που δεν είναι καν μανιώδεις ασκούμενοι εξακολουθούν να αισθάνονται ένα κύμα ενδορφινών αφού ιδρώσουν με θετικό τρόπο. Γιατί λοιπόν να μην δείτε αν μπορείτε να μετατρέψετε λίγη από αυτή τη νευρική ενέργεια σε μια πιο θετική μορφή της;


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Weighted Blanket Therapy Can Help Those With Anxiety, Autism, And More https://www.medicaldaily.com/weighted-blanket-insomnia-anxiety-380924

What Is Anxiety? https://www.psychologytoday.com/intl/basics/anxiety

Tend and Befriend: Biobehavioral Bases of Affiliation Under Stress Shelley E. Taylor https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8721.2006.00451.x

The Link Between Giving and Happiness by Mike Veny Patient Advocate https://www.healthcentral.com/article/the-link-between-giving-and-happiness