Πρόληψη και θεραπεία

Πώς επηρεάζει η ηλικία τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου;

Πότε κοιμάστε λιγότερο;

Αν ο χρόνος του ύπνου σας έχει μειωθεί αισθητά, γι΄ αυτό το αποτέλεσμα μπορείτε να κατηγορήσετε την ηλικία σας, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι ο χρόνος του ύπνου μειώνεται με την ηλικία, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο στην ηλικία των 40. Περίπου στην ηλικία των 50, ωστόσο, αρχίζει και πάλι να αυξάνεται. (Πώς ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σας;)

Η ηλικία επηρεάζει τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου;

Έρευνες δείχνουν ότι η τάση του ύπνου επηρεάζεται από έναν συνδυασμό βιολογικών παραγόντων και παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η διάρκεια του ύπνου ωστόσο, που σύμφωνα με τη μελέτη μειώνεται σημαντικά στα 40, δεν ισοδυναμεί με την ποιότητα του ύπνου, η οποία τείνει να μειώνεται σταθερά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. (6 τρόποι να απαλλαγείτε από την καλοκαιρινή αϋπνία)

Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερα από 11.000 άτομα, 6 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες φορούσαν στους καρπούς τους επιταχυνσιόμετρο, παρακολουθώντας τη διάρκεια του ύπνου, την ώρα του ύπνου και την αποτελεσματικότητά του. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2011 μέχρι το 2014. (Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τη φλεγμονή;)

Ο πολύς ύπνος ισοδυναμεί με τον καλό ύπνο;

Παρόλο που ο χρόνος του ύπνου σχηματίζει μια καμπύλη U καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν (μειώνεται γύρω στα 40 και έπειτα γύρω στα 50 αυξάνεται ξανά), η αποτελεσματικότητά του (η ποιότητά του), επιδεινώνεται σταθερά. Για παράδειγμα, ένας 40χρονος μπορεί να κοιμάται λιγότερο, αλλά πιθανότατα ο ύπνος του να είναι καλύτερης ποιότητας από τον ύπνο κάποιου που είναι 60 χρονών. (Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει παρενέργειες;)

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, ίσως λόγω λιγότερων ευθυνών ή οικογενειακών απαιτήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κοιμούνται περισσότερο και πιο ποιοτικά. (Ύπνος και αύξηση ηλικίας: Ποιες αλλαγές μπορεί να παρατηρήσετε;)

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κοιμάστε ποιοτικά;

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλά με λίγο ή κακό ύπνο, αλλά αν ο λίγος και μη ποιοτικός ύπνος, αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά τους, τότε υπάρχει πρόβλημα και συντρέχει λόγος ανησυχίας. (Κατάθλιψη: Ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία των εφήβων)

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ύπνου, δραστηριότητες όπως η ασφαλής οδήγηση, η διατήρηση της απόδοσης στη δουλειά και η τήρηση των προσωπικών σχέσεων, μπορούν να δώσουν πολλές ενδείξεις για την ποιότητα του ύπνου ενός ανθρώπου. Η πιο σημαντική ένδειξη για την ποιότητα του βραδινού ύπνου, είναι το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται και ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις, την επόμενη ημέρα. (Ο επαρκής ύπνος μας κρατά πραγματικά υγιείς;)

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας;

Εάν δεν κοιμάστε ικανοποιητικά ή αν νιώθετε ότι ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός, δοκιμάστε τις ακόλουθες μεθόδους, που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα:

  • Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε
  • Φορέστε κάλτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη αργά το απόγευμα ή το βράδυ
  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα το βράδυ
  • Κρατήστε το δωμάτιό σας δροσερό και σκοτεινό
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε

Αν τίποτα από τα πιο πάνω δεν λειτουργεί και συνεχίζετε να μην κοιμάστε καλά, μιλήστε με τον γιατρό σας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Age 40 Is the Low Point for Getting Enough Sleep, Study Finds https://www.verywellhealth.com/sleep-study-age-40-lack-of-sleep-5496707

Gene identified in people who need little sleep https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/gene-identified-people-who-need-little-sleep

Chapter 41 - Normal and abnormal sleep in the elderly https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444520067000411?via%3Dihub

Epidemiology of accelerometer-based sleep parameters in US school-aged children and adults: NHANES 2011–2014 https://www.nature.com/articles/s41598-022-11848-8