Ψυχική υγεία

Πώς η πανδημία αύξησε τις φοβίες και το άγχος;

Τώρα που οι περιορισμοί της πανδημίας ελαχιστοποιούνται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας γίνεται όλο και πιο σπάνια, οι περισσότεροι αρχίζουν να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εκδηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι βγαίνοντας από την πανδημία κουβαλούν στην ψυχή τους πολλούς επιπρόσθετους φόβους και άγχος.

Πώς η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία των ανθρώπων;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το άγχος και η κατάθλιψη πολλών ανθρώπων επιδεινώθηκε, ενώ άλλοι άρχισαν να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές που δεν είχαν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το CDC και το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ενηλίκων με συμπτώματα άγχους ή καταθλιπτικής διαταραχής αυξήθηκε από 36,4% σε 41,5%, από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ. Reese Druckenmiller, Κλινικό Κοινωνικό Λειτουργό του Συστήματος Υγείας Mayo Clinic, αυτό το φαινόμενο δεν αναμένεται να μειωθεί μετά την λήξη της πανδημίας. Όπως εξήγησε, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους ακόμη και τώρα, που οι περιορισμοί έχουν αρθεί. «Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με το άγχος και τις φοβίες τους, που όπως γνωρίζουμε προκαλούνται από τραυματικές εμπειρίες. Η πανδημία λοιπόν, ήταν μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους».

Η μέχρι στιγμής έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ελάχιστη, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, οι ερευνητές ρίχνουν το βάρος τους στην διαπίστωση του πώς επηρεάστηκε η ψυχική υγεία του πληθυσμού και πώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή του μετά την πανδημία. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cognitive Therapy, η οποία βασίστηκε στην διαθέσιμη έρευνα για τις επιπτώσεις  προηγούμενων πανδημιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η COVID-19 επηρέασε και θα επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδίως εκείνων που ταλαιπωρούνται ήδη από  ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άγχος.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν το άγχος και τις φοβίες των ανθρώπων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι ο ιός δεν προκαλεί συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους (ασυμπτωματικοί ασθενείς), το άγχος της μόλυνσης και της εξάπλωσης της νόσου σε ευάλωτα άτομα αυξάνεται, την ίδια ώρα που εμφανίζονται ή επιδεινώνονται ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών και άλλες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Druckenmiller, οι ειδήσεις, που στο επίκεντρο τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν μόνο τον αριθμό των θανάτων, των νέων κρουσμάτων και γενικότερα την νόσο COVID-19, για πολλούς ανθρώπους αποτελούν έναν επιπλέον παράγοντα άγχους με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και στην εμφάνιση νέων φοβιών.

Πώς θα μειώσετε το άγχος της πανδημίας;

Ο Δρ. Druckenmiller, συμβουλεύει τους ανθρώπους να ακολουθούν μικρές, αλλά πολύ βοηθητικές πρακτικές για να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το άγχος τους, όπως:

  • Περιορισμός των ειδήσεων
  • Μια καθημερινή βόλτα με φίλους ή οικογένεια σε πάρκα και χαλαρωτικά μέρη
  • Εξόδους με εμβολιασμένους ανθρώπους ή σε εξωτερικούς χώρους
  • Χρήση μάσκας όπου χρειάζεται
  • Χαλαρωτικές ασκήσεις όπως ο διαλογισμός


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Health Anxiety Common as COVID Restrictions Loosen https://www.webmd.com/lung/news/20210714/health-anxiety-common-covid-restrictions-loosen

A Perfect Storm? Health Anxiety, Contamination Fears, and COVID-19: Lessons Learned from Past Pandemics and Current Challenges https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8061445/

CDC Report Shows 5% Increase in Anxiety, Depressive Disorders During COVID Pandemic https://www.newsweek.com/cdc-report-shows-5-increase-anxiety-depressive-disorders-during-covid-pandemic-1597390