Φυσικές θεραπείες

Πώς να προετοιμαστείτε για μια αξιολόγηση φυσικοθεραπείας;

Human back disease medical concept with a jigsaw puzzle texture and a piece missing as a broken skeleton anatomy and a symbol of the spine and joint pain caused by inflamation.
Human back disease medical concept with a jigsaw puzzle texture and a piece missing as a broken skeleton anatomy and a symbol of the spine and joint pain caused by inflamation.

Εάν εκδηλώσετε μια ασθένεια ή υποστείτε έναν τραυματισμό που προκαλεί πόνο ή δυσκολία στη λειτουργική κινητικότητα, μπορεί να επωφεληθείτε από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ενός φυσικοθεραπευτή. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη κατάστασή σας και να σας παρέχει στοχευμένες θεραπείες και ασκήσεις για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητάς σας. Η πρώτη σας συνεδρία με τον φυσικοθεραπευτή σας ονομάζεται αρχική αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα αφιερώσει χρόνο μαζί σας για να μάθει για την κατάστασή σας, το προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας σας και τον τρόπο με τον οποίο η κατάστασή σας επηρεάζει τη ζωή σας. Στη συνέχεια θα λάβει συγκεκριμένες μετρήσεις των βλαβών που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημά σας και θα καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας για εσάς.

Τι πρέπει να κάνετε κατά την κράτηση για την αξιολόγηση της φυσικοθεραπείας σας;

Όταν επικοινωνήσετε για πρώτη φορά με έναν φυσικοθεραπευτή για να κανονίσετε μια αξιολόγηση, μη φοβηθείτε να ρωτήσετε αν έχει αντιμετωπίσει την κατάστασή σας στο παρελθόν. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη κατανόηση των φαρμάκων που παίρνετε, ορισμένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο κρύο, στη ζέστη ή φωτοευαισθησία. Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε για το κόστος. Βεβαιωθείτε ότι ο φυσικοθεραπευτής δέχεται την ασφάλισή σας. Εάν δεν έχετε ασφάλιση ή δεν πάτε μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητήστε αντίγραφο του καταλόγου των υπηρεσιών με την τρέχουσα διάρθρωση των τιμών.

Πώς να προετοιμαστείτε για την αξιολόγηση φυσικοθεραπείας;

Όταν προετοιμάζεστε για το αρχικό σας ραντεβού φυσικοθεραπείας, φροντίστε να καταγράψετε τα σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ιστορικό του προβλήματός σας. Καταγράφοντας τα πράγματα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσετε ή να παραλείψετε σημαντικά γεγονότα. Προσπαθήστε να απαντήσετε στα ακόλουθα:

  • Πότε και πώς ξεκίνησε το πρόβλημά σας;
  • Ποια ήταν η κατάσταση της λειτουργικής σας κινητικότητας πριν από τον τραυματισμό σας;
  • Πόσο συχνά υποτροπιάζουν τα συμπτώματα;
  • Πώς μεταβάλλεται το πρόβλημα αυτό;
  • Τι κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα;

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας κάνει πιθανότατα κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό ή την ασθένειά σας. Φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν κατάλογο με τα φάρμακά σας και τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις που έχετε κάνει στο παρελθόν.

Τι να φοράτε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης φυσικοθεραπείας;

Να είστε προετοιμασμένοι να κινείστε πολύ κατά τη διάρκεια της πρώτης σας συνεδρίας φυσικοθεραπείας. Έχοντας αυτό κατά νου, επιλέξτε ρούχα με τα οποία είναι εύκολο να κινηθείτε. Εάν έχετε πόνο στον ώμο, φορέστε μία μπλούζα που επιτρέπει την πρόσβαση στον ώμο και το χέρι σας. Αν έχετε πόνο στο ισχίο, στο γόνατο ή στον αστράγαλο, θα πρέπει να φοράτε σορτς.

Πώς γίνεται η αρχική εξέταση φυσιοθεραπείας;

Αφού ο φυσικοθεραπευτής σας μιλήσει μαζί σας για την κατάστασή σας, θα σας εξετάσει. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα επικεντρωθεί στη μέτρηση των βλαβών που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημά σας ή που μπορεί να επηρεάζονται από τον τραυματισμό σας. Οι συνήθεις μετρήσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας φυσικοθεραπευτικής εξέτασης περιλαμβάνουν:

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο φυσικοθεραπευτής σας θα πρέπει να σας δώσει σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι να περιμένετε και τι να κάνετε. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, μπορείτε να ξεκινήσετε το σχέδιο θεραπείας σας με φυσικοθεραπεία.

Πώς ορίζεται ένα θεραπευτικό πλάνο με τον φυσικοθεραπευτή σας;

Μετά την εξέτασή σας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα έχει μια αρκετά ξεκάθαρη ιδέα για το σχέδιο θεραπείας που θα αρχίσει να εργάζεται για τη μείωση του πόνου σας και τη βελτίωση της κινητικότητάς σας. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τους στόχους της θεραπείας και την αναμενόμενη πορεία της αποκατάστασής σας. Μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία μετά την αρχική σας αξιολόγηση. Μπορεί να χρησιμοποιήσει θεραπευτικές μεθόδους, όπως υπερήχους ή ηλεκτρική διέγερση, για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου σας και στη βελτίωση της μυϊκής σας λειτουργίας. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας κάνει επίσης συστάσεις σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να επιστρέφετε για θεραπείες. Πολλά προγράμματα αποκατάστασης περιλαμβάνουν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα επισκέψεις. Μερικές φορές, οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμά σας θα εξαρτηθεί από μεταβλητούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου του πόνου σας ή του τρέχοντος επιπέδου κινητικότητας. Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα θεραπείας, ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή ποιες βελτιώσεις μπορείτε να περιμένετε να επιτύχετε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Να είστε αισιόδοξοι αλλά να έχετε ρεαλιστικούς στόχους. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με μια διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ένα γιατρό, φυσικοθεραπευτή και άλλους ειδικούς (όπως διαιτολόγο, εργοθεραπευτή ή ψυχοθεραπευτή, όταν χρειάζεται). Η ακανόνιστη ή περιστασιακή χρήση φυσικοθεραπευτής τείνει να είναι λιγότερο επιτυχής.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Direct access to physical therapy for the patient with musculoskeletal disorders, a literature review https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/29/8/29_jpts-2016-971/_article

A systematic review on the effectiveness of physical and rehabilitation interventions for chronic non-specific low back pain https://link.springer.com/article/10.1007/s00586-010-1518-3