Πρόληψη και θεραπεία

Προστατευτική μάσκα: Πόσο αποτελεσματική είναι αν την φοράει μόνο ένας;

Πότε λειτουργούν καλύτερα οι προστατευτικές μάσκες προσώπου;

Η μετάλλαξη όμικρον έρχεται να υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας, δήλωσε ο Shruti Gohil, MD, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής επιδημιολογίας και πρόληψης λοιμώξεων στο UCI Health, διότι είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να αναπαραχθεί πιο αποτελεσματικά στον ανώτερο αεραγωγό, συγκριτικά με τα άλλα στελέχη της νόσου COVID-19. Ως εκ τούτου, η κάλυψη της μύτης και του στόματος είναι πολύ σημαντική γιατί αποτρέπει την είσοδο των ιικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα.

Οι μάσκες προσώπου λειτουργούν καλύτερα όταν τις φοράνε όλοι όσοι βρίσκονται σε ένα δεδομένο περιβάλλον, αλλά μπορούν να προστατεύσουν τον χρήστη τους ακόμη και αν όλοι οι άλλοι δεν έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους. (Διαβάστε εδώ οι διπλές μάσκες μας προστατεύουν περισσότερο από τη μία;)

Μάλιστα, ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μειώνεται σημαντικά όταν ένας ασθενής χρησιμοποιεί μάσκα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έδειξε ότι μια καλά τοποθετημένη μάσκα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση του χρήστη στα αναπνευστικά σταγονίδια και τα αερολύματα ενός μολυσμένου άτομο, που επίσης χρησιμοποιεί μάσκα.

Αναφορικά με τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, συνιστάται η συνέχιση της χρήσης τους, η σωστή τοποθέτησή τους και η τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων για περαιτέρω προστασία.

Ποιο είδος μάσκας είναι πιο προστατευτικό;

Υπάρχουν μάσκες που είναι πιο προστατευτικές σε σχέση με άλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους.

  • Μάσκες Ν95

Οι μάσκες N95 προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας και προορίζονται για νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19. Σύμφωνα με τον Gohil, ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα N95. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Το CDC συνιστά την χρήση τους από ευάλωτες ομάδες, επαγγελματίες υγείας και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. (Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα;)

  • Χειρουργικές μάσκες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση της COVID-19 στον γενικό πληθυσμό. Οι εν λόγω μάσκες προσφέρουν ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας όταν φοριούνται σωστά και ελέγχονται συστηματικά για την ποιότητά τους.

  • Υφασμάτινες μάσκες

Σε αντίθεση με τις χειρουργικές μάσκες, οι υφασμάτινες μάσκες διαφέρουν ως προς το υλικό, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους. Ορισμένες έχουν πολλές προστατευτικές επενδύσεις και μειώνουν σημαντικό τον κίνδυνο μετάδοσης, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί η ποιότητά τους.

Το CDC συνιστά στον γενικό πληθυσμό να επιλέγει μάσκες που εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο και αποτελούνται από δύο ή περισσότερες στρώσεις υφάσματος.

  • Υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μαζί

Η χρήση χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης και από πάνω μιας υφασμάτινης μάσκας, προσφέρει περισσότερη προστασία, σύμφωνα με το CDC. Η διπλή μάσκα προσφέρει αυξημένη προστασία, κυρίως όταν ένα άτομο βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους που δεν φοράνε μάσκα.

Η χρήση μάσκας από μόνη της μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι μάσκες προσώπου αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό την είσοδο των αναπνευστικών σταγονιδίων ενός μολυσμένου ατόμου στο σώμα ενός άλλου ατόμου. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα που μειώνουν το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι τα ακόλουθα:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Effective Is a Face Mask Against COVID-19 if You're the Only One Wearing It? https://www.verywellhealth.com/face-mask-effectiveness-covid-5214491

Types of Masks and Respirators https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/types-of-masks.html

The Impact of Mask Distribution and Promotion on Mask Uptake and COVID-19 in Bangladesh https://www.poverty-action.org/study/impact-mask-distribution-and-promotion-mask-uptake-and-covid-19-bangladesh

Strategies for Optimizing the Supply of N95 Respirators https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/respirators-strategy/index.html

How effective is a mask in preventing COVID-19 infection? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds3.10163

Maximizing Fit for Cloth and Medical Procedure Masks to Improve Performance and Reduce SARS-CoV-2 Transmission and Exposure, 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7007e1.htm#F2_down