Ανοσοποιητικό Σύστημα

Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;

Το σώμα μας διαθέτει αποθέματα λιποδιαλυτών βιταμινών στους λιπώδεις ιστούς και το συκώτι μας, καλώντας και χρησιμοποιώντας τες όταν χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε μια καθημερινή ενίσχυση στη διατροφή σας. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες – A, D, E και K – βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο συκώτι και στα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα εμπλουτισμένα αλείμματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρειάζεται ο οργανισμός μας συμπληρώματα βιταμινών;

  1. Βιταμίνη Α

Ο οργανισμός μας μπορεί επίσης να παράγει την βιταμίνη Α από τη β-καροτίνη, που βρίσκεται σε λαχανικά όπως τα καρότα, οι πιπεριές, το σπανάκι και τα κίτρινα φρούτα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Α είναι σημαντική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και για την καλή όραση (ειδικά στο αμυδρό φως).

Ωστόσο, αν έχουμε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό μας, τα οστά μας μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο να σπάσουν αν πέσουμε. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α όταν είστε έγκυος μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Δεν χρειάζεστε συμπληρώματα εάν έχετε μια λογική διατροφή, και θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση ιχθυελαίου, συκωτιού ή πατέ συκωτιού εάν είστε έγκυος, ή έχετε υπερβολική ποσότητα της βιταμίνης ή εάν έχετε οστεοπόρωση.

  1. Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, μας βοηθάει δηλαδή να σταματήσει η αιμορραγία εάν κοπούμε για παράδειγμα . Μαζί με τα φυτικά έλαια, μια τεράστια ποικιλία τροφίμων, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κατσαρό λάχανο, περιέχουν βιταμίνη Κ. Δεν θα χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα.

Στην πραγματικότητα, εάν παίρνετε το φάρμακο για την αραίωση του αίματος ,βαρφαρίνη (που συνήθως συνταγογραφείται εάν έχετε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή) θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση και αυτών των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να επηρεάσουν την επίδραση της βαρφαρίνης.

  1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αποτελεί την εξαίρεση όσον αφορά τα συμπληρώματα – και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουμε αρκετή από τη διατροφή μας. Βοηθά να διατηρούνται οι μύες και τα οστά ισχυρά και μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ακόμη και από τον καρκίνο. Περίπου το 90% της βιταμίνης D στο σώμα μας παράγεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα 10 μικρογραμμαρίων από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Εάν είστε άνω των 65 ετών, έγκυος, θηλάζετε, έχετε ένα παιδί ηλικίας ενός έως πέντε ετών, είστε κλεισμένη στο σπίτι ή δεν βγαίνετε πολύ έξω, θα πρέπει να παίρνετε το ίδιο συμπλήρωμα όλο το χρόνο. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει.

  1. Βιταμίνες Β και C

Όλες οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτές. Το θετικό είναι ότι, αν έχετε υπερβολική ποσότητα από αυτές, το σώμα σας απλώς τις αποβάλλει από τον οργανισμό σας με τα ούρα σας, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πάρετε υπερβολική ποσότητα από αυτές. Το αρνητικό είναι ότι πρέπει να τις συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας καθημερινά, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Πολλά λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά το παρατεταμένο μαγείρεμα (ιδίως το βράσιμο) σημαίνει ότι χάνετε μέρος της περιεκτικότητας των τροφίμων σε βιταμίνες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιταμίνες Β με μια σειρά από λειτουργίες, που σχετίζονται κυρίως με τη διατήρηση των κυττάρων του αίματος, του δέρματος και του νευρικού μας συστήματος σε καλή κατάσταση και την απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή που τρώμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν αρκετές από μια ισορροπημένη διατροφή. Αν όμως πίνετε πολύ αλκοόλ, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης Β και θειαμίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ, καταναλώνει πολλή βιταμίνη Β.

Τα ανθρακούχα δισκία βιταμινών περιέχουν πολύ αλάτι. Εάν παίρνετε συμπληρώματα, σκεφτείτε να αλλάξετε σε μια μη αναβράζουσα έκδοση. Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος μέχρι τους 3 μήνες της εγκυμοσύνης – ιδανικά ξεκινώντας πριν μείνετε έγκυος.

Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D – ιδίως εάν δεν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά. Εάν έχετε έντονες περιόδους, μπορεί να χρειάζεστε τακτικά συμπληρώματα σιδήρου. Διαφορετικά, αντί να τρέχετε προς το διάδρομο με τα συμπληρώματα, προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης για να πάρετε μια υγιή δόση βιταμινών!