Πρόληψη και θεραπεία

Τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν!

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε η Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19, ενδεχομένως να μην επωφεληθούν από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, διαπιστωσε ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 μεταξύ εκείνων που:

  • Είχαν νοσήσει στο παρελθόν και δεν εμβολιάστηκαν
  • Είχαν νοσήσει στο παρελθόν και εμβολιάστηκαν
  • Που δεν είχαν νοσήσει ποτέ και εμβολιάστηκαν

Ωστόσο, υπήρξε μια αύξηση ανάμεσα σε όσους δεν νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν. Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα άτομα που νόσησαν έχουν περίπου την ίδια ασυλία με όσους εμβολιάστηκαν και ως εκ τούτου, τα μη εμβολιασμένα άτομα που δεν νόσησαν ποτέ, θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα εμβολιασμού για να προστατευθούν. Όσοι νόσησαν μπορούν εάν θελήσουν να εμβολιαστούν αργότερα.

Μόλυνση από τον Sars-CoV-2 σημαίνει και προστασία;

Στην έρευνα συμμετείχαν 52.238 άτομα. Από τα 2.579 άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19, τα 1.359 δεν ήταν εμβολιασμένα. Τα υπόλοιπα 49.659 άτομα δεν είχαν προηγουμένως COVID-19 και τα 22.777 από αυτά εμβολιάστηκαν.

Η μελέτη, αναλύοντας τα στοιχεία διαπίστωσε ότι από τα 2.579 άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19 (εμβολιασμένοι και μη), κανένας δεν προσβλήθηκε ξανά από τον ιό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα που δεν νόσησα ποτέ με COVID-19, αλλά δεν κάνει σχεδόν καμία διαφορά στα άτομα που ήδη έχουν νοσήσει, καθώς η ανοσία τους φάνηκε να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων σε διάφορες χώρες, οι επιστήμονες συνιστούν όπως δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που δεν είχαν νοσήσει ποτέ, ώστε να προστατευθεί πρώτα ο πληθυσμός που στο σώμα του δεν έχει καμία προστασία.

Αργότερα, όταν ο άνοσος πληθυσμός εμβολιαστεί, οι μη εμβολιασμένοι αλλά προηγουμένως νοσούντες, μπορούν να πάρουν σειρά για εμβολιασμό εάν το επιθυμούν, δεδομένου ότι με την πάροδο του χρόνου τα αντισώματα της φυσικής ανοσίας μειώνονται, δήλωσε η Δρ. Monica Gandhi, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Τι γνωρίζουμε για την φυσική ανοσία των ανθρώπων που νόσησαν με Covid-19;

Μελέτες δείχνουν ότι η φυσική ανοσία, δηλαδή η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω της φυσικής λοίμωξης, είναι μακροχρόνια και διαρκεί μέχρι και 8 μήνες. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναμόλυνση των ατόμων που ήδη έχουν νοσήσει είναι σπάνια, αλλά όχι ανύπαρκτη.

Τα αντισώματα που δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου εξασθενούν, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον ανώτερο μελετητή του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ και ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, Δρ. Amesh Adalja, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει και η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τα κύτταρα, η οποία περιλαμβάνει προστατευτικά Β κύτταρα και Τ κύτταρα που φαίνεται να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και να παραμένουν αυξημένα πολύ μετά τη μόλυνση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άνθρωποι με μεταβλητές ανοσολογικές αντιδράσεις στην μόλυνση. «Υπάρχουν άτομα με τεκμηριωμένη λοίμωξη που δεν δημιουργούν αντισώματα», δήλωσε ο Δρ Spencer Kroll.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19;

Ο Δρ. Adalja υπογράμμισε ότι η πολιτική εμβολιασμού σε διάφορες χώρες πρέπει να αλλάξει και να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που δεν έχουν νοσήσει προηγουμένως, καθώς η φυσική ανοσία δεν είναι καθόλου αμελητέα και ευκαταφρόνητη. Αντιθέτως, μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από μια πιθανή επαναμόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν τα οφέλη που μπορεί να έχουν από τον εμβολιασμό τα άτομα που έχουν νοσήσει προηγουμένως, αλλά για την ώρα τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει, όταν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, είχαν περισσότερα αντισώματα στο σώμα τους συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει και εμβολιάστηκαν πλήρως. Ως εκ τούτου, μια πιθανή στρατηγική εμβολιασμού θα ήταν η λήψη μόνο της πρώτης δόσης από όσους ήδη νόσησαν.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New Study Determines People Who’ve Had COVID-19 Don’t Need to Get Vaccinated https://www.healthline.com/health-news/new-study-determines-people-whove-had-covid-19-dont-need-to-get-vaccinated

Antibody response to first BNT162b2 dose in previously SARS-CoV-2-infected individuals https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00501-8/fulltext

SARS-CoV-2 Antibody Response in Persons with Past Natural Infection https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2103825?query=TOC

Protection of previous SARS-CoV-2 infection is similar to that of BNT162b2 vaccine protection: A three-month nationwide experience from Israel https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.20.21255670v1

Necessity of COVID-19 vaccination in previously infected individuals https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.01.21258176v2.full.pdf