Ψυχική υγεία

Τα «μαγικά μανιτάρια» που μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη, την ψυχεδελική ένωση που βρίσκεται στα «μαγικά μανιτάρια», ανακουφίζει τη σοβαρή κατάθλιψη για έως και ένα χρόνο και ίσως και για περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών» μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Σε μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό κατάθλιψης, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, οδήγησαν σε εντυπωσιακή και σταθερή ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η οποία διήρκησε περίπου ένα χρόνο. (Ψυχοθεραπεία: Ταμπού ή ένα πολύτιμο εργαλείο ζωής;)

Στους 12 μήνες, τα ¾ των συμμετεχόντων είχαν αντικαταθλιπτική απόκριση και περισσότεροι από τους μισούς είδαν την κατάθλιψή τους να μπαίνει σε ύφεση, σύμφωνα με τους  ερευνητές από το Κέντρο Ψυχεδελικής Έρευνας και Συνείδησης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. (Το αντικαταθλιπτικό σας είναι σε έλλειψη; Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση)

Όπως εξήγησε ο Roland Griffiths, PhD, ερευνητής της μελέτης και ιδρυτής του κέντρου Ψυχεδελικής Έρευνας και Συνείδησης, η ψιλοκυβίνη δεν προκαλεί μόνο σημαντικά και άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχει παράλληλα και μεγάλη διάρκεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι μια μοναδικά χρήσιμη νέα θεραπεία για την κατάθλιψη. (Κατάθλιψη: 9 δραστηριότητες που βελτιώνουν τα συμπτώματα)

Σε σύγκριση με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η ψιλοκυβίνη έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει μακροπρόθεσμα τα συμπτώματα της κατάθλιψης με μία ή δύο θεραπείες. (Αντικαταθλιπτικά: Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής;)

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) σημειώνει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να αλλάξει την αντίληψη και την επίγνωση ενός ατόμου για το περιβάλλον του, για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη, οδήγησε σε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ερευνητικά περιβάλλοντα, για τη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για κλινική χρήση. 

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology, περιελάμβανε 19 γυναίκες και 5 άνδρες με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με τυπικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ακόμη αντικαταθλιπτικά φάρμακα. (Ψυχιατρικά φάρμακα: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις)

Όταν άρχισε η θεραπεία με ψιλοκυβίνη, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ψυχοθεραπείες, οι οποίες διήρκησαν 6-8 ώρες συνολικά, από άτομα ειδικά εκπαιδευμένα στη θεραπεία με ψιλοκυβίνη. Ακολούθως, έλαβαν δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, οι οποίες χορηγήθηκαν με διαφορά περίπου 2 εβδομάδων, σε ένα άνετο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν 1 ημέρα και 1 εβδομάδα μετά από κάθε χορήγηση και ακολούθως 1, 3, 6 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη χορήγηση.

Όπως διαπιστώθηκε, η θεραπεία με ψιλοκυβίνη μείωσε σημαντικά την κατάθλιψη των συμμετεχόντων, η οποία συνέχισε να είναι λιγότερο σοβαρή ακόμη και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Υπογραμμίζεται ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες στο πλαίσιο του χρόνου που παρακολουθήθηκαν οι συμμετέχοντες, αντιθέτως πολλοί από αυτούς ανέφεραν συνεχείς βελτιώσεις της διάθεσής τους.

Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη θεραπείας με ψιλοκυβίνη σε ασθενείς με κατάθλιψη και συμπτώματα άγχους, διαπίστωσε ότι η διάθεσή τους και η ευεξία που ένιωθαν, συνέχισαν να υφίστανται ακόμη και 4,5 χρόνια μετά τη θεραπεία. (9 απροσδόκητα οφέλη από τη θεραπεία της κατάθλιψης)

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί με ακρίβεια το κατά πόσο τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από 12 μήνες.