Υγεία Δέρματος

Το κατσικίσιο γάλα βοηθά στο έκζεμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν με σιγουριά αν η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος ή η εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του εκζέματος. Παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, πολλοί άνθρωποι με έκζεμα αναφέρουν ότι είδαν οφέλη από τη χρήση σαπουνιών από κατσικίσιο γάλα ή άλλων δερματικών προϊόντων. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, απαιτείται περεταίρω έρευνα πριν οι γιατροί μπορέσουν να συστήσουν την χρήση του. (Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχικές αλλαγές;)

Τα δερματικά προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος ωφελούν τα άτομα με έκζεμα;

Οι ερευνητές έχουν εξερευνήσει τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων στο δέρμα, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση κατσικίσιου γάλακτος μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με έκζεμα. (Έκζεμα: όλα όσα θέλετε να ξέρετε)

Τα δερματικά προϊόντα που περιέχουν κατσικίσιο γάλα μπορούν να λειτουργήσουν ως ενυδατικά. Η διατήρηση της υγρασίας του δέρματος μειώνει την σοβαρότητα του εκζέματος και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι η καλύτερη στιγμή για να ενυδατώσετε το δέρμα σας είναι αμέσως μετά το μπάνιο.

Ταυτόχρονα, οι δερματολόγοι συνιστούν ουδέτερα καθαριστικά, τα οποία είναι ελαφρώς όξινα, υποαλλεργικά και δεν περιέχουν αρώματα. Τα δερματικά προϊόντα από κατσικίσιο γάλα που έχουν τις πιο πάνω ιδιότητες, ενδεχομένως να είναι κατάλληλα για άτομα με έκζεμα. (Έκζεμα: 4 στρατηγικές σωστής διαχείρισής του)

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη Α και ρετινόλη, συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα. Η βιταμίνη Α ενθαρρύνει την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος, αλλά μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018, διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της δεν βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλλο συστατικό που υπάρχει στα σαπούνια κατσικίσιου γάλακτος και σε άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γαλακτικό οξύ για να βελτιώσουν τη γενική κατάσταση του δέρματός τους και να τροποποιήσουν την οξύτητά του. Το γαλακτικό οξύ είναι απολεπιστικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ωστόσο, αυτό το συστατικό δεν αποτελεί θεραπεία για το έκζεμα.(Πώς να σταματήσετε τη φαγούρα του εκζέματος τη νύχτα)

Παρόλο που τα σαπούνια από κατσικίσιο γάλα και άλλα προϊόντα δέρματος μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματος και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα του εκζέματος, την ίδια ώρα περιέχουν και συστατικά που μπορούν να επιδώσουν το έκζεμα, όπως το φυσικό γαλακτικό οξύ και τα αρώματα. Ως εκ τούτου, τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος στο έκζεμα ενδεχομένως να μην υπερτερούν των κινδύνων και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει. (Έκζεμα: Oι μορφές του και η νέα εναλλακτική θεραπεία σε παιδιά!)

Ποιες ιδιότητες του γάλακτος το καθιστούν σημαντικό για φάρμακα και καλλυντικά;

Η ιδιότητες του γάλακτος, που το καθιστούν σημαντικό σε φάρμακα και καλλυντικά προϊόντα, περιλαμβάνουν:

  • Αντιβακτηριδιακό
  • Αντιμυκητιακό
  • Αντιικό
  • Αντικαρκινικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αντιγηραντικό
  • Ευεργετικό κατά του ερεθισμού

Ποιους κινδύνους και παρενέργειες εγκυμονούν τα δερματικά προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος;

Από την χρήση δερματικών προϊόντων κατσικίσιου γάλακτος μπορεί να προκληθούν ορισμένες παρενέργειες όταν υπάρχει έκζεμα.

Τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν αρώματα και άλλα συστατικά, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, καθιστώντας δύσκολο το να προσδιοριστεί το συστατικό που είναι η πραγματική αιτία του ερεθισμού.

Η χρήση σαπουνιών με κατσικίσιο γάλα ή άλλων δερματικών προϊόντων, μπορεί να μην λειτουργήσει ως θεραπεία για το έκζεμα σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά το έκζεμα που παραμένει αδιαχείριστο, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Το γαλακτικό οξύ που υπάρχει φυσικά στο κατσικίσιο γάλα, δεν αποτελεί βιώσιμη μέθοδο θεραπείας του εκζέματος, την ίδια ώρα που μια από τις βασικές παρενέργειες της χρήσης του στο δέρμα είναι το εξάνθημα.

Τα άτομα με έκζεμα μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα;

Πολλοί γονείς αρνούνται να δώσουν στα παιδιά τους γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το έκζεμα.

Τα βρέφη, δεν είναι ασφαλές να πίνουν μη τροποποιημένο κατσικίσιο γάλα, διότι είναι πλουσιότερο σε μέταλλα και πρωτεΐνες και φτωχότερο σε φυλλικό οξύ, σε σχέση με τις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα τους. Μάλιστα, συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο δεν είναι πιο θρεπτικό, την ίδια ώρα που μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες αλλεργικές αντιδράσεις με το αγελαδινό.

Ο τρόπος διατροφής μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα του εκζέματος, ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι διατροφικές αλλαγές και η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είχε σημαντικά οφέλη για τα άτομα με έκζεμα. (Αλλεργικό έκζεμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Μάλιστα, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με έκζεμα που έπιναν αγελαδινό γάλα, είχαν λιγότερο σοβαρά εξανθήματα. Την ίδια ώρα που οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σχέση ανάμεσα στην αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων και την σοβαρότητα του εκζέματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δεν συνιστά την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων για την πρόληψη και τη θεραπεία του εκζέματος.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to know about goat's milk for eczema https://www.medicalnewstoday.com/articles/goats-milk-for-eczema?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2022-04-28&apid=28106639&rvid=2ab703bd2390da602db730ffcabad69b1d2287d478aa6b1a4e00412dc18de389

Alpha Hydroxy Acids https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids

Management of Atopic Dermatitis: Guideline from the American Academy of Dermatology https://www.aafp.org/afp/2014/1201/afp20141201p798.pdf

Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607551/

Dairy and nondairy beverage consumption for childhood atopic eczema: what health advice to give? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26224067/

Milk Proteins—Their Biological Activities and Use in Cosmetics and Dermatology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197926/

Topical micronutrients in atopic dermatitis-An evidence-based review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30019437/

Management of Atopic Dermatitis: Guideline from the American Academy of Dermatology https://www.aafp.org/afp/2014/1201/afp20141201p798.pdf

Dietary modifications in atopic dermatitis: patient-reported outcomes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736303/pdf/nihms884314.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3930553/ Antagonistic lactic acid bacteria isolated from goat milk and identification of a novel nisin variant Lactococcus lactis

Cow's milk and goat's milk https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24029787/

Chapter 35 - The Nutritional Value and Health Benefits of Goat Milk Components https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128097625000358#:~:text=Goat%20milk%2C%20on%20average%2C%20contains,than%20cow%20and%20human%20milks

Goat's cheese anaphylaxis after cutaneous sensitization by moisturizer that contained goat's milk https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(14)00183-4/fulltext