Τι αισθάνεσαι;

Αίμα

2 κοινοί μύθοι για τα φάρμακα της χοληστερίνης: Τι λένε οι ειδικοί;

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 38% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Αμερικάνοι πρέπει να παίρνουν φάρμακα, όπως οι στατίνες, για να μειώσουν την χοληστερίνη τους. Γύρω, όμως, από την αποτελεσματικότητα των εν λόγω φαρμάκων, έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι μύθοι, τους οποίους θα δούμε και θα ξεκαθαρίσουμε πιο κάτω.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τα φάρμακα της χοληστερίνης;

Μύθος 1: «Οι στατίνες, αν και συνταγογραφούνται συχνά, στην πραγματικότητα μειώνουν ελάχιστα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι παρόλο που οι στατίνες συνταγογραφούνται συχνά, στην πραγματικότητα μειώνουν ελάχιστα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οπότε δεν είναι τόσο χρήσιμες. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και είναι πεπεισμένοι ότι η λήψη στατινών δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης περιλαμβάνει δυο σημαντικά στοιχεία:

(α) αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες μειώνουν την χοληστερίνη φυσικά και

(β) χορήγηση στατινών, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι πολλά άτομα με υψηλή χοληστερίνη καταφέρνουν να την διαχειριστούν μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και δεν χρειάζονται ποτέ φάρμακα. Αυτό όμως, δεν ισχύει για όλους.

Οι δύο πιο πάνω τρόποι θεραπείας είναι αλληλένδετοι και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, κυρίως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Όταν όμως κριθεί απαραίτητη η λήψη στατινών, σημαίνει πως οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνήθειες δεν είναι αποτελεσματικές από μόνες τους, οπότε είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς να παραβλέπουν την φαρμακευτική αγωγή, πιστεύοντας πως είναι περιττή.

Μύθος 2: «Τα φάρμακα της χοληστερίνης χρησιμοποιούνται μόνο για να μειώσουν την χοληστερίνη»

Τα φάρμακα της χοληστερίνης είναι προφανώς πολύ χρήσιμα για τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά δεν χρησιμοποιούνται μόνο γι΄ αυτό τον λόγο. Οι γιατροί μπορούν να τα συνταγογραφήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν οι αριθμητικές ενδείξεις της χοληστερίνης είναι ελαφρώς αυξημένες.

Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν αφορούν αποκλειστικά τις αριθμητικές ενδείξεις της χοληστερίνης. Οι αριθμητικές ενδείξεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την μέτρηση και του καρδιαγγειακού κινδύνου, οπότε ο στόχος των φαρμάκων δεν είναι μόνο να μειωθούν οι ενδείξεις της χοληστερίνης, αλλά να βελτιωθεί η συνολική υγεία της καρδιάς.

Συμπερασματικά

Αν σας ανησυχεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που παίρνετε για την χοληστερίνη σας, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξηγήσει το πώς ακριβώς λειτουργεί στο σώμα σας και πώς προστατεύει την καρδιά σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

2 Common Myths About Cholesterol Medications https://www.healthination.com/health/high-cholesterol/cholesterol-medications-myths/

Management of elevated low density lipoprotein-cholesterol (LDL-C) in primary prevention of cardiovascular disease https://www.uptodate.com/contents/management-of-elevated-low-density-lipoprotein-cholesterol-ldl-c-in-primary-prevention-of-cardiovascular-disease

Overview of general medical care in nonpregnant adults with diabetes mellitus https://www.uptodate.com/contents/overview-of-general-medical-care-in-nonpregnant-adults-with-diabetes-mellitus

Statins: Actions, side effects, and administration https://www.uptodate.com/contents/statins-actions-side-effects-and-administration

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι