Μολυσματικές ασθένειες

4 διαφορές μεταξύ της ηπατίτιδας Α, Β και C

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή του ήπατος, του οργάνου με σημαντικές εργασίες όπως:

 • η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια
 • το φιλτράρισμα των τοξινών (όπως το αλκοόλ) από το αίμα
 • η καταπολέμηση των λοιμώξεων

Όταν το ήπαρ καταστρέφεται με οποιονδήποτε τρόπο, περιορίζεται η ικανότητά του να εκτελεί αυτές τις λειτουργίες. Η ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει αυτή τη φλεγμονή, αλλά υπάρχουν διακριτοί τύποι φλεγμονής.

Η ηπατίτιδα προκαλείται συνήθως από τη  βαριά κατανάλωση αλκοόλ ή από ιογενή λοίμωξη.

Τι είναι η ηπατίτιδα Α;

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται εύκολα κατά τη διάρκεια του σεξ ή από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α;

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Τα άτομα με ηπατίτιδα Α μπορεί να έχουν συμπτώματα που διαρκούν για αρκετές εβδομάδες και μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος της ηπατίτιδας Α;

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε με ηπατίτιδα Α ή να μεταδώσετε την ηπατίτιδα Α χρησιμοποιώντας προφυλακτικά στο σεξ και πλένοντας τα χέρια σας μετά το χειρισμό των προφυλακτικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα Α διαγιγνώσκεται από έναν γενικό ιατρό και όχι σε κλινικές σεξουαλικής υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν ένα άτομο αισθάνεται αδιαθεσία, είναι πιθανό να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, ο οποίος μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει αν έχει μολυνθεί με ηπατίτιδα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αναρρώνουν πλήρως από την ηπατίτιδα Α χωρίς επιπλοκές και όταν την έχετε βιώσει, είναι εξαιρετικά απίθανο να την ξανακολλήσετε, καθώς τα αντισώματα από την προηγούμενη μόλυνση προσφέρουν προστασία.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την ηπατίτιδα Α;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την ηπατίτιδα Α. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα άτομα που ζουν με HIV και οποιοσδήποτε έχει ήδη ηπατική νόσο.

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Για άλλη μια φορά, η ηπατίτιδα Β είναι μια λοίμωξη του ήπατος – προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Παρόμοια με την ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται εύκολα μέσω του σεξ. Ωστόσο, ένας ξεχωριστός κίνδυνος για την ηπατίτιδα Β είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από την κοινή χρήση ενέσιμου εξοπλισμού, όπως βελόνες και σύριγγες, οι οποίες μπορεί να μεταφέρουν μολυσμένο αίμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β;

Πολλοί άνθρωποι που προσβάλλονται από ηπατίτιδα Β δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και, ως εκ τούτου, εύκολα να μην παρατηρηθούν.

Όμως, μετά από εβδομάδες ή μήνες, η ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Πόνους στο στομάχι
 • Ίκτερο
 • Πυρετό

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και να χρειαστούν μήνες για να αναρρώσετε, αλλά το 95% των ενηλίκων αναρρώνουν πλήρως από την ηπατίτιδα Β και τα συμπτώματα τείνουν να είναι ήπια.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β;

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί με σωματικά υγρά, έτσι μέσω της επαφής αίματος με αίμα, του σπέρματος, της προεκσπερμάτισης και των κολπικών εκκρίσεων. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ που δεν χρησιμοποιείται το προφυλακτικό.

Είναι σημαντικό να μην μοιράζεστε αντικείμενα όπως ξυραφάκια ή οδοντόβουρτσες, καθώς και αυτά μπορεί να έχουν ίχνη αίματος πάνω τους.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα Β;

Το εμβόλιο προσφέρεται συνήθως σε όλα τα μωρά όταν είναι 8, 12 και 16 εβδομάδων, το οποίο περιλαμβάνει τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β. Εάν τα μωρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατίτιδα Β – ίσως αν η μητέρα τους έχει μολυνθεί – τότε τους χορηγούνται επιπλέον δόσεις στη γέννηση, στις τέσσερις εβδομάδες και στον ένα χρόνο.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνουν την αποφυγή των ναρκωτικών ψυχαγωγίας εάν έχετε τη μόλυνση, την αποφυγή του αλκοόλ μέχρι να ανακάμψει το συκώτι σας και την αποφυγή του καπνίσματος.

Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και είναι ένας ιός που μεταδίδεται με το αίμα και προσβάλλει το ήπαρ. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, αλλά υπάρχουν δισκία που μπορούν να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη θεραπεία της. Αυτά ονομάζονται αντιιικά δισκία άμεσης δράσης (DAA) και είναι τα ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Έχει διαπιστωθεί ότι απομακρύνουν τη λοίμωξη στο 90% των ατόμων.

Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Α και Β, μπορεί να περάσουν χρόνια προτού ένα άτομο αρχίσει να αισθάνεται αδιαθεσία με την ηπατίτιδα C και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όμως, καθώς το ήπαρ καταστρέφεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, το άτομο μπορεί να αισθάνεται όλο και πιο άρρωστο. Μόνο 1 στους 3 ή 4 ανθρώπους θα έχει συμπτώματα κατά τους πρώτους έξι μήνες της λοίμωξης από ηπατίτιδα C (γνωστή ως οξεία ηπατίτιδα C).

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της ηπατίτιδας C;

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή θερμοκρασία
 • Κόπωση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Πόνοι στο στομάχι
 • Ερεθισμένο δέρμα
 • Ναυτία

Όπως και με την ηπατίτιδα Α και Β, ο ίκτερος είναι επίσης συχνός. Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται περίπου σε 1 στους 5 ανθρώπους.

Καθώς και όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να παρουσιάζονται, η διανοητική σύγχυση, όπως η ομίχλη του εγκεφάλου, είναι αρκετά συγκεκριμένη για την ηπατίτιδα C.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C σπάνια μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως η ηπατίτιδα Α και Β, αλλά συνήθως μεταδίδεται μέσω της επαφής αίματος με αίμα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την κοινή χρήση βελονών.

Δεν υπάρχει ανοσία στην ηπατίτιδα C, και είναι δυνατόν να την ξανακολλήσει κανείς, ακόμη και αν οι προηγούμενες λοιμώξεις έχουν εξαφανιστεί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ηπατίτιδα C μπορεί να αποβεί μοιραία. Η ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να είναι χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Εάν έχετε ανησυχίες για πιθανή ηπατίτιδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας ή έναν επαγγελματία σεξουαλικής υγείας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ηπατίτιδας Α, Β και C;

 1. Οι ηπατίτιδες Α και Β μπορούν να μεταδοθούν μέσω σωματικών υγρών, ενώ η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συνήθως μόνο μέσω της επαφής αίματος με μολυσμένο άτομο
 2. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Α και Β, στην ηπατίτιδα C μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα
 3. Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β προσφέρεται συνήθως στα μωρά για να μειωθεί ο κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό
 4. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει ανοσία και είναι δυνατόν να ξανά προσβληθείτε, ενώ ο κίνδυνος να μολυνθεί ξανά είναι μικρότερος με την ηπατίτιδα Α και Β

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved